Každému z nás se někdy stane, že jde spát později, než původně zamýšlel. Někteří si dokonce vzpomenou na výjimečné situace, kdy nešli spát vůbec. I to občas k životu samozřejmě patří. Pokud ale máte den co den problém s včasným odchodem do postele, možná se potýkáte s něčím, co je známo jako prokrastinace před spaním.

Chybí nám pár hodin

Prokrastinace před spaním stále zůstává ve vědě o spánku novým pojmem. Je popisována jako ochota obětovat spánek za účelem získání prostoru pro volnočasové aktivity.

Nejčastěji se s tímto jevem můžeme setkat u lidí, kteří mají velice náročné nebo stresující zaměstnání a zbývá málo času na osobní život. Výměnou za zdravý odpočinek sice získají několik hodin pro svoje potřeby a záliby, ale takové rozhodnutí má později negativní vliv na jejich duševní, fyzické a emocionální zdraví. Pokud splňujete tři následující body, pak je velice pravděpodobné, že prokrastinací před spánkem trpíte:

  • Spánek odkládáte v takové míře, že výrazně zkrátíte jeho celkové trvání
  • K odkládání spánku nemáte žádný závažný důvod, jako je například společenská akce, nebo nemoc
  • Jste si vědomi toho, že odkládání spánku vás negativně ovlivní do následujících dní

Na rozdíl od běžné prokrastinace, kterou známe, prokrastinace před spánkem nevyvolává v člověku negativní pocity spojené s odkládáním důležitých úkolů. Místo toho omezujeme zdravý spánek na úkor aktivit, které nemáme možnost provozovat během dne, a přinášejí nám bezprostřední uspokojení. Ať už se jedná o posezení s přáteli, sledování seriálu nebo hraní videoher.

Cena za čas pro sebe

Lidé, kteří před spánkem prokrastinují, si problémovou situaci většinou sami uvědomují. V mnoha případech chtějí do postele jít včas a v klidu se vyspat, to se jim ale bohužel nedaří. Proč? Jedním z vysvětlení je dle odborníků nedostatek sebekontroly. Schopnost ovládat naše akce se během dne snižuje a v pozdních hodinách je na nejnižší možné úrovni. 

Nejčastějším důsledkem prokrastinace před spaním je spánková deprivace, ze které může plynout celá řada fyzických i psychických problémů. Nejen že budeme přes den unavení a méně produktivní, negativně ovlivněno bude i naše myšlení, rozhodování a paměť.

Další vysvětlení se opírá o jedince s tzv. večerním chronotypem, tedy “noční sovy”. Tito lidé jsou výkonnější v pozdějších odpoledních a večerních hodinách, nebo dokonce během noci. Svůj rozvrh ale obvykle musí přizpůsobovat “ranním ptáčatům”, tedy typu lidí, kteří jsou produktivnější v ranních a dopoledních hodinách. V takovém případě nelze mluvit o ztrátě sebekontroly, ale spíše o snaze najít alespoň nějaký čas a prostor na odpočinek a zotavení se ze stresu.

Nejčastějším důsledkem prokrastinace před spaním je spánková deprivace, tedy nedostatek běžného množství spánku. A z toho může plynout celá řada fyzických i psychických problémů. Nejenže budeme přes den unavení a méně produktivní, negativně ovlivněno bude i naše myšlení, rozhodování a paměť.

Tyto faktory pak nevyhnutelně ovlivní většinu aspektů života a často vedou k problémům ve vztazích s partnerem, s rodinou nebo kolegy v práci. Důsledky trvalé ztráty spánku se také mohou časem hromadit a přispívat k závažným dlouhodobým zdravotním problémům. Nedostatek spánku souvisí i s některými poruchami duševního zdraví, jako jsou deprese a úzkosti.

Pomůže spánková hygiena

Stěžejním bodem prevence je v tomto případě dodržování spánkové hygieny. Vytvořte si prostředí vhodné pro zdravý spánek a dodržujte základní spánkové návyky:

1. Dodržujte pravidelný spánkový režim. Každý den vstávejte a choďte spát v podobný čas

2. Minimálně 30 minut před večerkou přestaňte používat veškerá elektronická zařízení, jako je mobilní telefon nebo počítač

3. V odpoledních a večerních hodinách se nepřejídejte a vyvarujte se konzumace kofeinu a alkoholu

4. Snažte usínat za tmy a za co největšího ticha

5. Pokud trpíte stresem, najděte relaxační metody, které vám vyhovují. Může se jednat o meditaci, čtení knihy nebo provedení několika jednoduchých cviků chvíli před spaním

Nečekejte, že změna přijde ze dne na den. Klíčem k úspěchu je trpělivost a pečlivé dodržování nastavených postupů. Jestliže zvládnete prvních pár nocí, brzy si vše zautomatizujete a vaše spánková hygiena by se měla v blízkém časovém horizontu výrazně zlepšit.

Související…

Stačí čtyři, nebo je osm málo? Kolik hodin spánku mozek opravdu potřebuje
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today