fbpx

Britský showbyznys na nohou: Herci mají strach, že je nahradí umělá inteligence 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Britští herci zahájili kampaň proti konkurenci v podobě umělé inteligence, která se prý chystá ukradnout jejich „show“. Herečtí odboráři tlačí na změnu zákona, jinak je prý ohroženo živobytí umělců

Zveřejněno: 27. 4. 2022

Britský odborový svaz pracovníků v oblasti scénického umění Equity vyšel na veřejnost s novou kampaní nazvanou Stop AI Stealing the Show. Umělá inteligence může totiž používat vzorky hlasu nebo tváře herce ke generování obsahu včetně takzvaných „deepfakes“, tedy sofistikovaných videí, na kterých zaznívají z úst daného člověka věty, které nikdy neřekl.

„Zkušené profesionální umělce nyní nahrazují systémy poháněné umělou inteligencí. A to v případě automatických audioknih až po digitální avatary,“ stěžují si předáci svazu umělců. Ten dále varuje před „dystopickými“ důsledky, pokud se těmto novým okolnostem nepřizpůsobí autorský zákon.

Syntetické hraní

Equity zdůrazňuje řadu různých způsobů, jak lze použít hlasy a obrázky herců. Aktéři mohou například spolupracovat s firmami, které se zabývají umělou inteligencí, aby vytvořili systémy, jež mohou generovat umělé hlasové komentáře, nebo jim pomohou vytvořit digitální avatary. Může to skončit tak, že budou vznikat celá syntetická představení vytvořená pomocí umělé inteligence. Ta už v některých případech dokonce umožňuje, aby si v nově natočených filmech zahráli zesnulí herci.

Odbory zjistily, že 93 % hlasových umělců si myslí, že umělá inteligence představuje pro jejich pracovní příležitosti hrozbu.

Herecké výkony generované umělou inteligencí sice mohou být užitečným kreativním nástrojem, odbory se však obávají, že herci nemusí mít vždy možnost kontrolovat použití své tváře, nebo že může být použita bez jejich souhlasu a adekvátní odměny.

„Deepfakes“ videa celebrit generovaná umělou inteligencí se na internetu stávají stále populárnějšími. Herečka Talulah Riley, která kampaň podporuje, prohlásila: „Pro mě je jako pro účinkující životně důležité, aby můj hlas a můj obraz byly moje vlastní, bez ohledu na to, jak snadno a levně lze tyto věci digitálně replikovat. Věřím, že umělci musí být spravedlivě odměněni za obsah, který tvoří.“

Hlas mizí u třetích stran

Pokud už herci spolupracují se společnostmi, které se zabývají umělou inteligencí, většina z nich nezná svá práva a mnoho z nich musí podepsat dohody o mlčenlivosti, tvrdí herecká odborová organizace. V průzkumu mezi 430 svými členy odbory zjistily, že 93 % hlasových umělců si myslí, že umělá inteligence představuje pro jejich pracovní příležitosti hrozbu.

Jeden respondent průzkumu dokonce uvedl: „V posledních šesti měsících byl můj hlas používán v obrovských marketingových kampaních globálními společnostmi. Nedostávám ani cent, i když se domnívám, že moje smlouva neumožňuje inzerci mého hlasu třetím stranám.“

„Zvyšující se schopnost umělé inteligence klonovat lidské hlasy představuje značné riziko, že vlastník hlasu bude buď nedostatečně kompenzován, nebo nebude zaplacen vůbec,“ konstatuje v této souvislosti zpráva Equity. Tato asociace je pak obzvláště znepokojena rozvojem digitální hlasové technologie pro automatizovanou tvorbu audioknih.

Sprostá dabérka

Kampaň podporuje i dabérka a hlasová umělkyně Bev Standingová, která zažalovala TikTok kvůli použití jejího hlasu. Tato kanadská herečka a dabérka nahrála v roce 2018 asi 10 tisíc vět pro Čínský institut akustiky, aby její nahrávky mohl použít pro překlady do různých jazyků.

Hlas Standingové ovšem později použil TikTok pro funkci, která převáděla text na řeč, kterou pak bylo možné přidat do videí nahraných do aplikace. Bev Standingovou naštvalo hlavně to, že na TikToku zaznívaly prostřednictvím jejího hlasu i sprostá slova, které ale v rámci svých 10 000 vět nikdy neřekla. TikTok tuto kauzu nakonec vyřešil mimosoudně.

Bev Standingová nyní spolupracuje pouze se společnostmi, u nichž má kontrolu nad tím, jak bude její hlas využit. Také Equity chce, aby vláda přijala opatření na ochranu práv umělců, a žádá reformu zákonů o autorských právech tak, aby držely krok s rozvojem technologií.

Existují však i obavy, že změny autorského zákona by mohly mít negativní dopad na svobodu projevu nebo by mohly brzdit inovace. Britská vláda proto pro BBC uvedla, že chce zajistit, aby byla umělá inteligence regulována způsobem, který podporuje inovace a zároveň chrání lidi a základní hodnoty. „Naše národní strategie umělé inteligence pro využití této technologie má desetiletou vizi, v pravý čas stanovíme náš přístup k jejímu řízení,“ stojí v prohlášení britské vlády.

Související…

Jak vylepšit něčí projev? Systém dokáže opravit přeřeky i doplnit slova na videu
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...