fbpx

Pompeje ohlídá robotický pes. Pomůže i při odhalování vykradačů relikvií 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Starověké římské město zničené výbuchem sopky Vesuv bude mít netradičního strážce. Čtyřnohý robot od Boston Dynamics bude využit k identifikaci bezpečnostních problémů, odhalí prý třeba tunely vykopané lupiči

Zveřejněno: 6. 4. 2022

Do ruin starověkých Pompejí, jež leží nedaleko Italské Neapole, byl nasazen čtyřnohý Spot, průmyslově vyráběný robot s širokými možnostmi uplatnění. Jedním z jeho úkolů je prozkoumávat podzemní tunely, které vykopali hledači a zároveň i zloději historických artefaktů. Robota, který je podobný psovi, památkáři využívají, aby mohli lépe spravovat a ochránit místní archeologické naleziště. UNESCO, pod jehož správu římské naleziště spadá, totiž v roce 2013 pohrozilo, že  Pompeje zařadí na seznam míst světového dědictví v ohrožení, pokud italské úřady nezlepší jejich ochranu.

Psí robot Spot, kterého vyrábí americká společnost Boston Dynamics, je schopen kontrolovat i ty nejstísněnější prostory a přitom shromažďovat a zaznamenávat data, která jsou užitečná pro plánování různých zásahů a oprav v této rezervaci. Cílem nasazení čtyřnohého robota je tedy zlepšit kvalitu monitorování Pompejí, ale zároveň i získat větší přehled o stavu a postupu prací, které aktuálně v nalezišti procházejí sanací nebo obnovou.

Bezpečnostní podmínky v tunelech vykradačů hrobek jsou extrémně nejisté. Použití robota umožní rychlejší a zcela bezpečný postup při monitorování celé oblasti.

Dokud se v Pompejích neobjevil Spot, nebyla podle Gabriela Zuchtriegela, ředitele Archeologického parku v Pompejích, pro archeologická naleziště vyvinuta a využívána žádná technologie tohoto druhu. „Technologický pokrok ve světě robotiky ve formě umělé inteligence a autonomních systémů přinesl řešení a inovace typicky spojené hlavně s průmyslovým a výrobním světem, které však až dosud nenašly uplatnění na archeologických nalezištích. Naše řešení charakterizuje různorodost prostředí a velikost lokality,“ uvedl pro britský The Guardian Gabriel Zuchtriegel.

Nebezpečné tunelování

Spot bude také testován pro použití v podzemních tunelech vytvořených vykradači hrobek, kteří po léta vydělávali jmění prohledáváním ruin a krádežemi relikvií, jež pak prodávali obchodníkům s uměním po celém světě. Od roku 2012 jsou zloději méně úspěšní, jelikož italská policie zintenzivnila represe proti kulturní kriminalitě. Na faktu, že Pompeje a jejich okolí stále lákají nové hledače starověkých artefaktů, jež jsou vhodné ke zpeněžení, to však nic nemění.

m robopes

Robotický pes (zdroj: Shutterstock)


Sami hledači či, chceme-li, vykradači naleziště si však pro sebe připravují kopáním tunelů četná nebezpečí. „Bezpečnostní podmínky v tunelech vykopaných vykradači hrobek jsou často extrémně nejisté, a tak by použití robota mohlo znamenat průlom, který by nám v prevenci před těmito hledači umožnil postupovat rychleji a bez rizika,“ uzavřel Zuchtriegel.

Související…

Věří už děti víc technologiím a robotům? Ještě pořád spíš dospělým
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...