Adrienne Mateiová ve svém komentáři pro Guardian cituje materiál Harvardské univerzity, který začíná větou: „Celý životní cyklus lahve balené vody využívá fosilní paliva, přispívá ke globálnímu oteplování a způsobuje znečištění.“

Jak si přivlastnit vodu? Zabalte ji do plastu

Podle některých odhadů jen Američané využijí každou sekundu 1 500 lahví vody balené v plastu. Plastové lahve neúměrně přispívají ke globálním ekologickým krizím, částečně kvůli tomu, že se rozpadají na mikroplasty, jejichž přítomnost vědci dokonce nedávno objevili už i v placentách u nenarozených dětí. Balená voda spotřebuje při výrobě a distribuci 2000krát více energie než její ekvivalent. Výrobní procesy společností zabývající se balenou vodou mohou mít také negativní environmentální a ekonomické dopady a mohou představovat i privatizaci omezeného a neocenitelného zdroje, na který by všichni měli mít univerzální právo.

V neposlední řadě je balená voda někdy i o tisícovky procent dražší než ta kohoutková.

Pokud není k dispozici čistá a bezpečná pitná voda, je pití balené vody nezbytností. Průměrný spotřebitel si však nekupuje balenou vodu z důvodu potřeby, ale proto, že je to pro něj pohodlné. Prodejci balené vody také často tvrdí, že je jejich produkt čistší a chutnější než voda kohoutková. A to mnohdy navzdory skutečnosti, že balená voda nemusí nutně pocházet z atraktivních zdrojů, jak si zákazníci myslí. A v neposlední řadě je balená voda někdy i o tisícovky procent dražší než ta kohoutková.

Kde najdeme více PFAS

Pokud jde o zdravotní vlastnosti balené vody oproti kohoutkové, jsou rozdíly do značné míry zanedbatelné. Požadavky příslušných úřadů musejí splnit dodavatelé balené i kohoutkové vody. Kontaminace je možná v obou případech, ale podle převládajících standardů je obojí dobré k pití. Převládající standardy však zcela nedefinovaly hrozbu PFAS (perfluoroalkylované sloučeniny), tedy skupiny průmyslových chemikálií používaných v různých spotřebních výrobcích. PFAS byly nalezeny jak v kohoutkové, tak v balené vodě.

V současné době v USA neexistují žádné federální pokyny k jejich regulaci, i když existují důkazy, že nejvíce zkoumané formy PFAS jsou karcinogenní a souvisí s poškozením jater, onemocněním štítné žlázy a jsou nebezpečné pro těhotné.

„PFAS byly nalezeny v krvi více než 98 % Američanů,“ potvrdila redaktorce Adrienne Mateiové doktorka Rebecca Aicherová, projektová ředitelka z Center for Scientific Evidence in Public Issues. „Protože výzkum ukázal, že mohou existovat účinky na lidské zdraví, zajímá nás, odkud látky pochází. Víme, že i z pitné vody,“ dodává šéfka centra, které se zabývá i veřejným zdravím.

Jak a čím filtrovat?

K lednu roku 2021 mělo podle výzkumů ve svých vodovodních systémech kontaminaci PFAS 2 337 obcí ve 49 státech USA. Na podzim loňského roku ovšem byly PFAS objeveny i v populárních značkách balené vody včetně produktů firmy Nestlé, konkrétně vod Perrier a Poland Spring a sycených nápojů Bubly a LaCroix.

Co je třeba dělat s PFAS, které filtr zachytí? Pokud bude vyhozen na skládku, dostane se zpět do vodních zdrojů.

Doktorka Aicherová proto tvrdí, že je třeba na přítomnost PFAS testovat obecní vodu i vodu balenou. Za testy by měly být zodpovědné firmy, které balenou vodu produkují. Adrienne Mateiová radí těm, v jejichž kohoutkové vodě byly objeveny PFAS, nákup domácího vodního filtru. Vědci porovnali hladinu zbývajících kontaminantů ve vodě filtrované různými zařízeními. Všechny systémy na bázi takzvané reverzní osmózy a dvoustupňové filtry dosáhly téměř úplného odstranění chemikálií PFAS.

Naproti tomu účinnost aktivních uhlíkových filtrů používaných v mnoha spotřebičích byla nekonzistentní. Stejně tak fungovaly adekvátní centrální filtrovací systémy domů. Ty dokonce hladinu PFAS ve vodě mohou i zvýšit. Doktorka Aicherová také upozornila na problém s odpadem. Co je třeba dělat s PFAS, které filtr zachytí? Pokud bude vyhozen na skládku, dostane se zpět do vodních zdrojů. Tyto chemické látky mohou být spalovány při velmi vysoké teplotě, ale když nemáte přístup k průmyslové spalovně, zůstáváte bezmocní a musíte čekat na to, až úřady vymyslí, co s tímto nebezpečným odpadem dělat.

Související…

Dobrodruh si vyzkoušel tři fáze dehydratace. Zedník zvládl 18 dní bez vody
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian