Asi nikoho nepřekvapí, že mediální dům Axel Springer, který vydává mimo jiné přední německý bulvární list Bild, má politiku postavenou na vyhrabávání příběhů o sexu a špinavostech mezi bohatými a slavnými. Proto asi bude málokoho šokovat, že jeho vedení přivíralo oči před sexem a špinavostmi ve vlastních kancelářích. Šovinistická kancelářská kultura v deníku Bild byla podle informací britského deníku The Guardian vždy jasně vidět. Potvrzují to konečně i bývalí zaměstnanci německého mediálního gigantu, který je pojmenován po jeho pětkrát ženatém zakladateli, který zemřel v roce 1985.

Nedávno ovšem i mnohé Němce překvapilo, že byl mocný evropský vydavatel přistižen při pokusu zatajit sexuální kauzu ve vlastních řadách právě ve chvíli, kdy se pouští do ambiciózního plánu globální expanze. Vydavatelství Axel Springer odvolalo šéfredaktora nejprodávanějšího evropského bulvárního listu Bildu poté, co články v New York Times a Der Spiegel odhalily doposud neznámé podrobnosti o vyšetřování nařčení ze sexuálního obtěžování a šikany. Julian Reichelt prý neudržel jasnou hranici mezi soukromými a profesními záležitostmi a lhal svým šéfům.

Povýšené milenky

Článek publikovaný v New York Times citoval hlavně svědectví poskytnutá vyšetřovatelům z právnické firmy, kterou najalo samo nakladatelství na základě stížností od několika zaměstnankyň. Ty tvrdily, že šéfredaktor Bildu povýšil mladou stážistku na vysokou pozici, na kterou se ona sama necítila. Jasné ale je, že měla se svým šéfem poměr a nakonec skončila v péči psychiatra. Reichelt prý udržoval konsensuální sexuální vztahy s nejméně čtyřmi mladými ženami, které předčasně povýšil.

Macho kultura jako z 80. let minulého století nepanuje jen v Bildu.

Generální ředitel vydavatelství Mathias Döpfner prohlásil, že když letos v březnu po dočasné suspendaci znovu na místo šéfredaktora Bildu dosadil Reichelta, tak o jeho problémech v redakci nevěděl. Döpfner také zdůraznil, že tento „kulturní problém“ je specifický jen pro Bild, nikoli pro celé jeho vydavatelství, které má 16 500 zaměstnanců ve více než 40 zemích. Bývalí zaměstnanci společnosti Axel Springer ale tvrdí, že management společnosti o praktikách povyšování jako odměny za sex věděl a že macho kultura jako z 80. let minulého století nepanuje jen v Bildu. Ženy jsou prý například označovány nelichotivými výrazy.

Krýt své kolegy?

Kdyby nebylo plánů na globální expanzi společnosti Axel Springer, tyto praktiky na pracovišti mohly nadále pokračovat. Skandálem se totiž začal zabývat tým bývalých reportérů amerického BuzzFeedu, vydání článku o praktikách v Axel Springer  ale na poslední chvíli zastavil jejich současný zaměstnavatel Ippen Digital. Ten zároveň popřel, že by vydání článku zatrhl kvůli tlaku ze strany vedení vydavatelství Axel Springer. To ovšem v říjnu převzalo prestižní americký magazín Politico, takže se na Axel Springer zaměřila i další americká média s tím, že na německého vydavatele jsou nyní činěny vyšší morální a etické nároky.

The Guardian připomíná, že šéf vydavatelství Mathias Döpfner, který se snažil šéfredaktora Bildu krýt, býval hostujícím profesorem na univerzitě v Cambridgi a prezidentem Svazu německých vydavatelů novin. Sám se prezentuje jako veřejný intelektuál, který pouze neřídí firmu, ale přednáší o výzvách digitální transformace a roli svobody na globálním Západě.

Podobnému problému muselo mimochodem nedávno čelit vedení české redakce Seznam Zpráv. To se ostře distancovalo od chování svého zástupce šéfredaktora Jiřího Hoška, který údajně mimo jiné svým kolegyním posílal nevyžádané fotografie svého přirození. Hošek ovšem v redakci okamžitě skončil a za své chování se omluvil na Twitteru.

Související…

Etika se u amerických novinářů zhoršila. Vlastně už je ani moc nezajímá
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian