fbpx

Miliardář Elon Musk začne vyrábět humanoidní roboty. Seberou nám práci? 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Už příští rok by měl spatřit světlo světa prototyp univerzálního humanoida. Jenže projekt technologického génia, který stojí za výlety do vesmíru či elektroauty Tesla, je zatím, jak už to u Elona Muska bývá, zahalen rouškou tajemství

Zveřejněno: 3. 9. 2021

Elon Musk prohlásil, že příští rok pravděpodobně vypustí na světlo světa prototyp humanoidního robota pojmenovaného Tesla Bot. Stroj má být navržen tak, aby vykonával „nudnou, stereotypní a nebezpečnou“ práci. Zdá se, že dělníci by měli zpozornět a začít se bát o svá pracovní místa. Musk je totiž muž činu, který obvykle nemluví do větru ani do vesmíru. Miliardář Elon Musk, generální ředitel automobilky Tesla, řekl, že robot, který bude vysoký asi 1,7 metru a vážit má 56 kilogramů, bude schopen zvládat úkoly, jako je připevňování šroubů u aut pomocí klíče nebo vyzvedávání potravin v obchodech.

Když Musk hovořil na akci Tesla Day AI, řekl mimo jiné, že robot může přinést hluboké důsledky pro ekonomiku tím, že vyplní mezery na pracovním trhu způsobené nedostatkem dělníků. Musk si je vědom toho, že jeho nový robot by neměl být zvlášť drahý. Nový projekt vývoje humanoidního robota popsal jako "rozšíření práce v Tesle na samořiditelných autech". Robot bude prý využívat stejný počítačový čip a navigační systém s osmi kamerami.

Záhadné představení

Prezentace novinky vypadala ale prazvláštně. V okamžiku, kdy by normální technologický podnik začal představovat ukázku prototypu modelu nebo alespoň nějaké vizualizace, původem jihoafrický podnikatel místo toho vytáhl “z rukávu“ herce v kombinéze, který rozjel breakdance za zvuků elektronické taneční hudby.

Oznámení Muska, který má zálibu ve velkolepém uvádění nových produktů na trh, přichází uprostřed vyšetřování ohledně bezpečnosti samořídícího softwaru aut Tesly.

Špičkové robotické firmy, jako je známá Boston Dynamics, už nějakou dobu dvounohé roboty vyrábějí. Neohrabané, těžké stroje, které doposud předvedly, se ovšem jen málo podobají štíhlým a více lidsky vyhlížejícím strojům, o nichž Musk tvrdí, že je Tesla dokáže postavit.

Uprostřed vyšetřování

Oznámení Muska, který má zálibu ve velkolepém uvádění nových produktů na trh, přichází shodou okolností uprostřed vyšetřování ohledně bezpečnosti samořídícího softwaru aut Tesly. Americké úřady totiž nedávno zahájily prošetřování asistenčního systému pro řidiče Tesly po sérii kolizí se zaparkovanými vozidly.

Kauza se týká 765 000 vozidel, téměř všechny Tesla prodala v USA. Při těchto srážkách bylo již 17 lidí zraněno a jeden člověk dokonce zahynul. Národní správa bezpečnosti silničního provozu, která nehody vyšetřuje, uvedla, že od roku 2018 identifikovala 11 kolizí, při nichž Tesla při použití autopilota nebo tempomatu reagujícího na provoz zasáhla vozidla v místech, kde silničáři použili výstražná znamení, jako jsou blikající světla, světelné tabule nebo kužely.

Související…

Tesla musela zastavit stavbu fabriky u Berlína. Kvůli hadům a ještěrkám
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...