fbpx

Specializovaná veterinární klinika v Buckinghamshire zdůrazňuje, že má silné podezření na přenos koronaviru z člověka na domácí mazlíčky, ovšem ne naopak. Veterináři se bojí o srdce psů a koček, kterým může koronavirus ublížit

Zveřejněno: 25. 3. 2021

Veterináři varují před možným spojením mezi novou variantou koronaviru a srdečními potížemi u koček a psů. Ukazuje na to nárůst počtu domácích mazlíčků s myokarditidou ve specializované veterinární nemocnici v Buckinghamshire během druhé vlny pandemie.

„Nechceme zbytečně šířit paniku, zejména proto, že v tuto chvíli máme silné podezření na přenos z člověka na domácího mazlíčka, ale ne naopak. Ale veterináři by si toho měli být vědomi, aby mohli zahájit testování, pokud mají podezření na potenciální případ infekce covid,“ uvedl Luca Ferasin, veterinární kardiolog z kliniky Ralph Veterinary Referral Center (RVRC) ve městě Marlow v hrabství Buckinghamshire.

Hledání souvislostí

Vysoce přenosná varianta B117 byla poprvé detekována v Kentu v prosinci a rychle se ve Velké Británii stala dominantní cirkulující variantou viru, která v zemi představuje přibližně 95 % infekcí. Tato varianta koronaviru byla objevena nejméně v 85 dalších zemích po celém světě. Ačkoli je známo, že kočky a psi byli infikováni i dřívějšími variantami, jejich příznaky byly převážně respirační: rýma, kašel, kýchání nebo zánět spojivek. Případy v Buckinghamshire patří mezi první dokumentované infekce zvířat variantou B117.

V období od prosince do února si Ferasin a jeho kolegové všimli nárůstu podílu psů a koček přijatých do RVRC s myokarditidou.

Ferasin a jeho tým žádají kolegy, aby hledali kočky nebo psy s příznaky srdečního selhání a nechali je otestovat na výskyt koronaviru, zejména pokud byli nedávno nakaženi jejich majitelé. Veterináři doufají, že jim to pomůže lépe pochopit, jak nová varianta ovlivňuje zvířata a jejich potenciální roli při přenosu viru. V období od prosince do února si Ferasin a jeho kolegové všimli nárůstu podílu psů a koček přijatých do RVRC s myokarditidou (zánětem srdečního svalu). Počet případů nebyl obrovský, celkem jen 18, ale bylo jich téměř 10krát více, než zvířecí nemocnice běžně zaznamenávala v tomto ročním období.

Zvířata infarkt většinou přežijí

Toto zvýšení počtu případů kopírovalo křivku a časovou osu lidských případů onemocnění koronavirem, které byly v té době způsobeny variantou B117. Ve většině případů myokarditidy měl majitel příznaky koronaviru nebo měl pozitivní test tři až šest týdnů předtím, než onemocněl jejich mazlíček. Na rozdíl od dříve zdokumentovaných infekcí Sars-CoV-2 u koček a psů však zvířata testovaná v RVRC neměla žádné další respirační příznaky.

Vyhněte se kontaktu se svým mazlíčkem, a pokud to není možné, noste roušku například při přípravě jídla pro svého psa či kočku.

Veterináře zajímalo, zda lze tyto srdeční abnormality spojovat s nárůstem onemocnění lidí, a proto Ferasin vzal od konce ledna do začátku února vzorky krve a výtěry šesti kočkám a jednomu psovi s myokarditidou. Ty byly testovány na koronavirus nebo na protilátky proti viru. Odebrali také vzorky krve dvěma kočkám a dvěma psům, kteří se zotavovali z myokarditidy na jednotce intenzivní péče. Z 11 zvířat byla tři pozitivně testována na virus z rektálních odběrů a další tři měla v krvi protilátky proti koronaviru. Je možné, že pozitivní test by mělo více zvířat, pokud by tyto testy byly provedeny dříve. S výjimkou jedné kočky, kterou bylo nakonec třeba uspat, se všechna zvířata po lékařském ošetření zotavují dobře.

V této fázi je nemožné říci, u jaké části zvířat nakažených variantou B117 by se srdeční problémy mohly vyvinout. Ferasin každopádně doporučuje majitelům psů a koček, aby v případě nějakého podezření na srdeční problémy svých miláčků kontaktovali veterináře. Dále je důležité uvědomit si, že pokud máte koronavirus, tak ho lze přenášet i na domácí mazlíčky. Proto se vyhněte kontaktu se svým mazlíčkem, a pokud to není možné, noste roušku například při přípravě jídla pro svého psa či kočku.

Související…

Videohry dokážou hrát i prasata. Joysticky ovládají rypákem a dobře se baví
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...