Protože nešlo o zabíjačku jako v Osvětimanech, mohli si vědci prasata pojmenovat. Hamlet, Omelette, Ebony a Ivory se brzy pomocí rypáku a joysticku naučili šoupat kurzorem po obrazovce počítače a narážet s ním do bannerů. Když se jim povedlo kurzor dotlačit ke "zdi", vždy za to dostali odměnu. Všechna čtyři prasata hru pochopila a začala je bavit natolik, že v ní pokračovala i ve chvíli, kdy se rozbil dávkovač odměn, konkrétně tedy pamlsků. Vědci přitom považují už samotnou skutečnost, že prasata chápou souvislost mezi joystickem a pohybem kurzoru na obrazovce, za velkou věc. Fakt, že zvířata hru hrála i bez toho, že by dostávala jakoukoli odměnu, podle vědců navíc dokazuje, že je to prostě bavilo. Stačilo jim prý to, že jim vědci fandili a povzbuzovali je, aby hrála dál a dál.

„Ten výzkum je tedy důležitý i z toho pohledu, že dokazuje, jaký má na všechny vnímající bytosti vliv, jak s nimi interagujeme a co s nimi děláme,“ uvedla vedoucí výzkumu, doktorka Candace Croneyová. Samotná skutečnost, že prasata mohou vůbec hrát videohry, je přitom podle ní pozoruhodná. Jejich končetiny k tomu totiž nejsou vůbec přizpůsobené. A pro prasata to také rozhodně nebylo snadné.

Minecraft ještě ne

Ze dvou yorkshirských prasat byl Hamlet lepší než Omelette, ale obě prasata se snažila řešit těžší a těžší úkoly. U dalších dvou menších prasat se projevily větší rozdíly. Zatímco Ivory dokázala dosáhnout cíle za 76 % vymezeného času, Ebony to dokázal jen za 34 % času. Vědci však byli spokojeni s tím, že pokusy prasat byly cílené a soustředěné, nikoli náhodné. To znamená, že prasata do určité míry získala přehled o vztahu mezi joystickem a pohybem kurzoru na obrazovce.

Stejný druh experimentu byl totiž vyzkoušen u šimpanzů a opic. Ti mají výhodu protikladných palců.

Kate Danielsová z Willow Farm ve Worcestershiru pro stanici BBC 4 uvedla, že i když na vědce mohl výzkum udělat dojem, nemyslí si, že schopnosti prasat budou překvapením pro někoho, kdo s nimi sám pracuje. Dodala, že sice nehrají Minecraft, ale jednoduchou hru mohou zvládnout.

Opice ve výhodě

Kate Danielsová také parafrázovala citát, který je často připisovaný Winstonu Churchillovi. „Psi k vám vzhlížejí, kočky se dívají dolů a prasata vám hledí přímo do očí.“ Dodala, že sama v prasečích očích vidí znaky inteligence.

Ebony se seznamuje s ovládáním pomocí joysticku


Přesto prasata nejsou pro člověka při hraní her partnerem, nezvládnou ani ty úkony, s nimiž si poradí inteligentní primáti. Stejný druh experimentu byl totiž vyzkoušen u šimpanzů a opic. Ti mají výhodu protikladných palců a byli schopni plnit mnohem náročnější požadavky vědců.

Související…

Indonéské opice umějí krást i vyjednávat. Za mobil chtějí velké výkupné
Kateřina Hájková

foto: repro BBC, zdroj: BBC