fbpx

Komunikační platforma Marka Zuckerberga oznámila, že bude sdílet data všech uživatelů s Facebookem. A nejbohatší člověk planety uživatele vyzval, aby tedy raději na WhatsAppu nebyli

Zveřejněno: 22. 1. 2021

Kvůli obavám ohledně ochrany osobních údajů přecházejí miliony uživatelů  WhatsAppu z celého západního světa ke konkurenčním šifrovaným aplikacím Signal a Telegram. Ty zaznamenávají dokonce mírný nárůst také v Číně, kde drží pod palcem komunikaci vláda a kde dlouhodobě dominuje místní WeChat.

Poté, co komunikační aplikace WhatsApp na začátku roku oznámila, že sdílí data s mateřským Facebookem, začali uživatelé utíkat na alternativní šifrované platformy. Jen mezi 10. a 13. lednem Telegram narostl o 25 milionů uživatelů  a Signal se v desítkách zemí vyšplhal na samý vrchol žebříčků nejstahovanějších aplikací na App Storu a Google Play Storu.

Muskova výzva

Masívní útěk z WhatsAppu nastal poté, co Elon Musk 7. ledna vyzval svých 40 milionů sledujících na Twitteru, aby si nainstalovali právě sociální síť Signal. Jeden tweet tak vyvolal velký zájem o alternativní službu pro posílání zpráv založenou na šifrování.

WhatsApp, který Facebook koupil za 19 miliard dolarů v roce 2014, sdílí určité informace o svých uživatelích se svou mateřskou firmou už od roku 2016.

Musk totiž nové podmínky WhatsAppu a zásady ochrany osobních údajů této sítě ostře odsoudil. Podle nových podmínek by totiž mělo být pro všechny uživatele WhatsAppu povinné sdílení dat i směrem k mateřskému Facebooku. Tlak veřejnosti a odchodu nezanedbatelného počtu uživatelů ke konkurenci donutil k akci i provozovatele WhatsAppu. Nebo spíš k zastavení akce. Provozovatelé sítě nakonec oddálili platnost změn svých podmínek ochrany soukromí o tři měsíce. WhatsApp, který Facebook koupil za 19 miliard dolarů v roce 2014, sdílí určité informace o svých uživatelích se svou mateřskou firmou už od roku 2016.

Může Facebook za Kapitol?

Elon Musk, technologický miliardář, který se podle některých žebříčků stal nejbohatším člověkem na světě, má i na sítích velký vliv. Kritizuje technologické giganty a nedávno sdílel na Twitteru mem, který naznačuje, že založení Facebooku nakonec vedlo ke katastrofickým událostem vrcholícím útokem na Kapitol.

Muskova výzva každopádně nerezonovala jen na Západě. V Číně, kde dominuje místní služba WeChat, Signal mezi 8. a 12. lednem zaznamenal 9 000 nových stažení z čínského App Storu, což je podle údajů výzkumné agentury Sensor Tower až o 500 % navíc oproti období od 3. do 7. ledna. Telegram přidal během 8. až 12. ledna v zemi 17 000 nových stažení, což je o 6 % víc než v období od 3. do 7. ledna.

Růst sítě WhatsApp se v Číně prakticky zastavil a zaznamenal 10 000 stažení v obou zmiňovaných obdobích. Agentura Sensor Tower odhaduje, že Telegram má dnes v Číně přibližně celkem 2,7 milionu instalací ve srovnání s 458 000 instalacemi Signalu. WhatsApp zde ovšem na telefonech používá stále 9,5 milionu lidí. To je v porovnání s počty uživatelů místních komunikačních aplikací v miliardové zemi i tak velmi málo.

Související…

Nebezpečí pro americké volby v roce 2020? Hlavně Instagram a WhatsApp
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Crunch

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...