fbpx

Možná byste je i vyměnili za lockdown: Pětice věznic, kde si můžete užít luxusu Dalších 4 fotografií v galerii
Takto si šestatřicetiletý vrah odpykává trest v norské věznici Bastøy

Nejluxusnější volnomyšlenkářská vězení světa nabízejí takovou pohodu a vybavení, že v nich musí být radost pobývat

Zveřejněno: 13. 10. 2020

Starozákonní způsob jednání s těmi, kdo páchají trestné činy, mnohdy ustupuje myšlence pohodové rehabilitace pro kariérní zločince. Zdá se, že experiment zhmotňující myšlenku, že věznice by neměla být pekelná díra, protože z té se do normálního světa vrací jen jeden druh člověka (a to vlastně už ani člověk není), dostává v podobě některých vězení až nečekaně příjemných kontur. O to, aby se z vězení trestanec nevrátil jako všehoschopná kreatura horší než před spácháním zločinu, ale zrekreovaný a obohacený pohodář, se snaží „vězeňské“ systémy po celém světě různě.

„Výzkum ukazuje, že zadržování lidí v tradičních věznicích je pro ně škodlivé a v mnoha případech znamená návrat odsouzených do společnosti horší hrozbu pro komunitu, než když byli uvězněni,“ říká Arne Kvernvik Nilsen z norské věznice Bastøy. „Obecně lze říci, že společnost zaměňuje potřebu pomsty lidí za způsoby, které mohou přispět ke snížení kriminality,“ dodává Nilsen. Pokud byste už někdy museli jít sedět, zde je několik příkladů vězení ve světě, kde by se to dalo přečkat.

Věznice Bastøy v Norsku

„Zaměřujeme se na respekt. Věříme tomu, že pokud se já, bez ohledu na to, zda jsem ředitelem vězení nebo ne, budu s respektem chovat k vězňům, tak že se mnou bude zacházeno s respektem i ze strany vězně. Je ale nutné, aby vězeň skutečně věděl, co to respekt je,“ nadužívá na poměry šéfa věznice až příliš slovo „respekt“ nonkonformní šéf Arne Kvernvik Nilsen. Vězni z Bastøy, tedy ti méně rizikoví, mají svá vlastní bydlení a celou řadu aktivit, díky nimž se věznice mnohem více než vězení podobá country klubu.

Špatná zpráva zní, že od loňského roku je Milton Hilton přeplněn či, chcete-li, převězněn a proti některým vězňům musela být použita síla.

No a funguje to? Míra recidivy u vězňů z amerických státních vězení je podle organizace Prison Legal News 83 procent. Za ředitelování Nilsena v Bastøy dělá stejná „veličina“ 16 procent. Věznice jsou podle Nielsena plné lidí, kteří mají velmi špatný obraz sebe sama a nízkou sebeúctu. V Bastøy proto pracují na tom, aby ji vězňům pomohli znovu získat, a zlepšit tak jejich vztah k sobě samým. V tom to celé je.

Otago na Novém Zélandě

Novozélandské vězení zvané Milton Hilton (je poblíž města Milton v oblasti Otago) mělo minimální zabezpečení a bylo navrženo tak, aby se v něm vězni necítili mizerně. Stále ještě nabízí rugbyové hřiště (bez toho by to na Novém Zélandu snad ani nešlo, že?) a podlahové topení, aby nohy vězňů zůstaly i v zimních měsících v teple. To je ta dobrá zpráva.

milton prison 26 14102014

Pokojíček ve věznici Milton Hilton. Brnknout se tu dá i na kejtru a na struně "gé" se tu asi nikdo věšet nebude


Špatná zpráva zní, že od loňského roku je Milton Hilton přeplněn či, chcete-li, převězněn a proti některým vězňům musela být použita síla, což někteří považují za významnou ztrátu luxusu. Ne všude se zkrátka podaří vyhnout starozákonním praktikám ve stylu „oko za oko, zub za zub“.

Suomenlinna ve Finsku

Zpočátku se Suomenlinna vyznačovala tím, že byla „otevřeným vězením“. I díky tomu, že je na ostrově, nemá žádné cely ani zamčené dveře a vězni žijí ve sdíleném bydlení s privátními pokoji. Trestanci pak na ostrově vykonávali stavební práce.

suomenlinna

Finská Suomenlinna má pro vězně jedinou nevýhodu. Až moc zajímá zvědavé turisty


 

Nakonec zde však vstupní brány zavedeny být musely. Nešlo o to udržet vězně uvnitř, ale spíš turisty venku. Věznice se nachází asi 30 kilometrů od Helsinek a je tak pěkná, že se do ní prostě pokoušejí lidé zvenku vloupat.

Věznice Sala v Maroku

Jste-li v Maroku VIP a musíte jít sedět, proč byste měli být potrestáni jako obyčejný občan? Sala má pro vězně přichystané velké jednolůžkové pokoje, mobilní telefony, doručování novin do cel a takzvané apartmány „Abú Zabí“, které jsou označovány za „luxusní“.

Pokud už tedy musíte jít sedět v severní Africe, tak Sala to jistí. Užijete si to a ještě máte skoro jistotu, že se tam už nevrátíte.

Tyhle výdobytky ovšem v zemi vyvolávají určitou míru nespokojenosti, protože ne se všemi vězni v Maroku se zachází tak parádně jako zde. Míra recidivy v luxusní Sale i tak poklesla ze tří na 2,3 %. To jsou pohádková čísla pro každou věznici. Pokud už tedy musíte jít sedět v severní Africe, tak Sala to jistí. Užijete si to a ještě máte skoro jistotu, že se tam už nevrátíte.

Federální nápravné zařízení Butner v USA

Butneru momentálně sedí třeba Bernard Leon Madoff, americký investiční bankéř, bývalý předseda burzy NASDAQ a také pachatel největší zpronevěry v dějinách USA. Butner je každopádně klenot mezi vězeními. V přírodě Severní Karoliny tráví Madoff klidné stáří a ne nadarmo si připadá jako v luxusním resortu pro opravdu bohaté důchodce.

butner federal correctional institution

V Butneru tráví důchod Bernard Leon Madoff, americký investiční bankéř a pachatel největší zpronevěry v dějinách USA


Odsouzenec na 150 let si tady užívá důchod při sledování televize s obrovskou úhlopříčkou a ani s ostrahou to není tak špatné, jde totiž o zařízení s „nízkou bezpečnostní ochranou“.

Související…

Jóga, bylinky a slunce: Nový Zéland otevírá „humánní“ vězení
Jana Abelson

foto: OZY a Internet, zdroj: OZY

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...