fbpx

Laureát Nobelovy ceny biofyzik Michael Levitt analyzoval státy s nejvyššími počty onemocnění Covid-19. Tvrdí, že jsou za vrcholem. Na pivo s přáteli to ale ještě není

Zveřejněno: 28. 5. 2020

Michael Levitt, laureát Nobelovy ceny a biofyzik ze Stanfordu, začal v lednu analyzovat počet případů Covid-19 po celém světě a správně vypočítal, že Čína se dostane z nejhoršího dlouho předtím, než předpovídalo mnoho zdravotnických odborníků.

Nyní je Michael Levitt podobně optimistický i co se týče průběhu epidemie koronaviru ve Spojených státech a zbytku světa. Zatímco mnoho epidemiologů varuje před měsíci nebo dokonce roky trvání epidemie, před masivním narušením sociálních vztahů a miliony úmrtí, Levitt tvrdí, že data jednoduše nenapovídají takovému hroznému scénáři, a to zejména v oblastech, kde jsou zavedena přiměřená opatření pro izolaci.

Téměř přesná prognóza

Čeho si Levitt všiml v Číně? V pátek 31. ledna měla země 46 nových úmrtí kvůli koronaviru ve srovnání s 42 novými úmrtími o den dříve. Přestože se počet denních úmrtí zvýšil, rychlost jejich nárůstu se začala snižovat. Podle jeho názoru byla skutečnost, že nové případy byly identifikovány pomalejším tempem, více výmluvná než počet nových případů samotných. A brzy předpověděl, že počet úmrtí bude každý den klesat. O tři týdny později řekl Levitt deníku Daily News, že tempo růstu viru dosáhlo vrcholu. Předpovídal, že celkový počet potvrzených případů Covid-19 v Číně skončí kolem 80 000 s přibližně 3 250 úmrtími.

Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení. 

Tato prognóza se ukázala být pozoruhodně přesná. Do 16. března Čína napočítala celkem 80 298 případů a 3 245 úmrtí. V zemi, kde žije 1,4 miliardy lidí, každý rok zemře zhruba 10 milionů osob. Nyní se nové případy koronaviru až na ojedinělé případy prakticky neobjevují.

Růst se zpomaluje všude

Levitt, který pro rok 2013 obdržel Nobelovu cenu za chemii za vývoj složitých modelů chemických systémů, vidí podobné zlomové body i v jiných zemích, dokonce i v těch, které nezaváděly stejně drakonická izolační opatření jako Čína. Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení. Nesoustředí se na celkový počet případů v zemi, ale na počet nových případů zjištěných každý den a zejména na změnu tohoto počtu ze dne na den. Podle Levitta existují jasné známky zpomalení růstu.

Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli.

Například v Jižní Koreji se denní přírůstek nově nakažených v posledních týdnech snížil a zůstal pod 200. Itálie je na tom naopak stále špatně. V této zemi se počet nově potvrzených případů většinu posledních dnů ještě zvyšoval.

Zajímavá jsou data z ohnisek v omezených prostředích, jako je to na výletní lodi Diamond Princess. Z 3 711 osob na palubě bylo infikováno 712 osob a 8 jich zemřelo. „Tento nezamýšlený experiment s rozšířením koronaviru pomůže vědcům odhadnout počet úmrtí, ke kterým dojde v plně infikované populaci,“ uvedl Levitt.

Média to přehánějí

Levitt dále uznává, že je třeba dodržovat důrazná opatření proti šíření nákazy. Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli, shrnul suše současnou situaci. Také obviňuje média z toho, že způsobují zbytečnou paniku zaměřením se na neustálé zvyšování kumulativního počtu případů a sledování celebrit, které se nakazily virem.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru.

Levitt se také obává, že opatření v oblasti veřejného zdraví, která odstavila velké části ekonomiky, by mohla způsobit jinou zdravotní katastrofu, protože ztracená pracovní místa povedou k chudobě a beznaději. Vědci znovu a znovu sledují, že počet sebevražd stoupá, právě když klesá ekonomika.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru, nejen prostřednictvím testování, ale také pomocí sledování tělesné teploty, které provádí Čína. A následovat musí okamžitá sociální izolace nemocných. Přestože úmrtnost na Covid-19 je výrazně vyšší než u chřipky, Levitt každopádně říká, že "tohle" jednoduše řečeno není konec světa.

Související…

Jak se astronaut Buzz Aldrin brání koronaviru? Sedím na zadku a zamkl jsem dveře
Jan Handl

foto: Gulf Today, zdroj: LA Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...