Klid, čerstvý vzduch, pohyb, sluníčko, šumění větru v korunách stromů… Za tím vším v zimě mnozí z nás rádi a často utíkají z ruchu velkoměst. A to vše včetně upravených sjezdovek a běžeckých tras nabízí hory a lyžařská střediska. Jenže i provoz těchto center bývá energeticky velmi náročný. Kde se tedy dá lyžovat „udržitelně“?

1. Saas Fee, Švýcarsko

Jak kolektivní úsilí komunity může zlepšit kvalitu života a přispět k ochraně klimatu? Švýcarské Saas Fee, jemuž se přezdívá „Perla Alp“, se investicemi do udržitelnosti snaží hrát průkopnickou roli v ekologickém vysokohorském cestovním ruchu. Cílem střediska je pak dosáhnout uhlíkové neutrality. Díky rozsáhlé instalaci filtrů ve vytápěcích systémech na dřevo bojuje Saas Fee s částicemi sazí a je na dobré cestě stát se první komunitou bez jemného prachu v evropských Alpách.

Saas Fee je právem považováno za jedno z „nejzelenějších“ světových letovisek.

Již v zimní sezóně 2016/2017 středisko představilo elektrické autobusy, které lyžaře dopravují na sjezdovky pohodlně a s nulovými emisemi. K jejich dobíjení používá místní autobusová společnost stoprocentní obnovitelnou vodní energii. Saas Fee je tak právem považováno za jedno z „nejzelenějších“ světových letovisek, protože se zde navíc nevyskytují žádné automobily. Místní úřady se zkrátka zavázaly k udržitelnému a ekologickému cestovnímu ruchu. Saas Fee bylo dokonce společností EnergieSchweiz oceněno statusem „energetické město“.

2. Jackson Hole, USA

Už v roce 2011 obdržel Jackson Hole Mountain Resort (JHMR) cenu Golden Eagle Award za environmentální „dokonalost“, což pro ekologicky smýšlející lyžařská střediska představuje jedno z nejprestižnějších ocenění. Společnost, jež resort provozuje, se zavázala bojovat proti změně klimatu v celé řadě hledisek a doufá, že sníží emise uhlíku k nule, ale také spotřebu vody a plýtvání přírodními zdroji.

Lanovky v Jackson Hole Mountain Resortu jsou poháněny větrnou energií


Středisko investovalo do modernizace svých zařízení včetně přeměny energetických zdrojů. Viditelným výsledkem jsou například dvě lanovky (konkrétně Moose Creek a Union Pass), které jsou poháněny větrnou energií. V posledních letech Jackson Hole také zaznamenal 19% pokles užívání automobilů v okolí letoviska a naopak 30% nárůst jízd autobusem.

3. Avoriaz, Francie

Francouzský Avoriaz získal už v roce 2012 environmentální cenu za ekologický vývoj na vyhlášení World Snow Awards v Londýně. Jakými metodami úspory energie si středisko toto ocenění vysloužilo? V Avoriazu si všímají spotřeby paliva, užívají elektrické sněžné skútry, trvají na tom, aby nové budovy splňovaly požadavky HQE (vysoká kvalita životního prostředí) a instalují energeticky šetrné osvětlení.

V Avoriazu auto nepotkáte. To už spíš spřežení


Celý lyžařský areál je vybaven recyklačními koši, které snižují množství odpadu u zdroje. Jedná se rovněž o první objekt svého druhu, který navrhl rekreační ubytování s prvky, jako je tepelná izolace a střechy postavené tak, aby pro další izolaci udržovaly sníh. Produkce sněhu navíc pochází z přírodního prostředí a je optimalizována tak, aby spotřebovala co nejméně vody.

4. Vail Resorts, USA

Společnost Vail Resorts provozuje 11 světových horských středisek a tři takzvané „městské lyžařské oblasti“. V červenci 2017 firma oznámila, že si klade za cíl plnit komplexní závazek udržitelnosti nazvaný „Epický příslib pro nulovou stopu“. 

Jedná se o obchod prospívající životnímu prostředí, který má velký potenciál skutečně změnit svět k lepšímu.

Ambiciózní kampaň se zavazuje dosáhnout do roku 2030 nulových emisí, nulového odpadu v krajině a nulových dopadů provozu střediska na lesy a přírodu. Vedení společnosti věří, že se jedná o „obchod prospívající životnímu prostředí, který má velký potenciál skutečně změnit svět k lepšímu“.

5. Aspen, USA

Aspen je jedním z předních lyžařských středisek, která se snaží bojovat proti změně klimatu v Severní Americe. Ve spolupráci s iniciativou „Protect Our Winters“ (POW) pracují zástupci tohoto koloradského resortu na 25% snížení emisí skleníkových plynů, které se má projevit do roku 2020.

V roce 2016 byl Aspen za svou činnost v oblasti změny klimatu a práci s POW odměněn rovněž cenou Golden Eagle Award.

6. Villars, Švýcarsko

Švýcarské středisko Villars se nachází ve výšce 1 300 metrů nad mořem. Představuje tak vlastně letovisko s nízkou nadmořskou výškou, a proto je jeho provozovatelům zřejmé, že je ohroženo změnou klimatu.

Středisko Villars je na Alpy poměrně nízko. Změnu klimatu si tu proto uvědomují v přímém přenosu


Z toho důvodu pracuje na řadě udržitelných projektů, například v podobě flotily hybridních veřejných autobusů, nízkoenergetických systémů na výrobu sněhu a zavádění solárních panelů do veřejných budov.

7. Chamonix, Francie

V roce 2010 zahájila společnost Chamonix, která provozuje i tamní středisko, vlastní průkopnický plán v oblasti klimatu a energetiky se záměrem snížit do roku 2020 emise uhlíku o 20 %. Projekty úspor energie budou zahrnovat i efektivnější veřejnou dopravu.

Za uznání práce získala Chamonix ocenění v podobě Flocon Vert, tedy zelené sněhové vločky, kterou ve Francii postupně obdrželo dalších pět středisek. Známku Flocon Vert uděluje francouzská organizace Mountain Riders, která se snaží zvýšit povědomí o udržitelnějším odvětví zimních sportů.

8. Anzère, Švýcarsko

Kouzelná švýcarská vesnička Anzère se pyšní tím, že se snaží udržet čistotu alpského vzduchu zavedením největšího ekologického systému vytápění v Evropě. Hořák na pelety „Centrale“ byl projektem německé firmy zabývající se obnovitelnými zdroji energie a jeho pořízení vyšlo přibližně na 180 milionů korun.

Anzère nebude nikdy soupeřit s mnohem většími sousedními letovisky Verbier nebo Zermatt, ale stává se stále oblíbenějším u rodin a ekologů.

Systém ale ušetří 1,5 milionu litrů topného oleje ročně. Díky pouhým 50 kilometrům sjezdovek nebude Anzère nikdy soupeřit s mnohem většími sousedními letovisky Verbier nebo Zermatt, ale stává se stále oblíbenějším u rodin a ekologů, a to i díky modernizaci lanovek a jejich vybavení.

9. Kaprun, Rakousko

Rakousko je populární pro téměř panenskou alpskou přírodu a kouzelné tradiční vesničky, jejichž typický charakter si zachovávají i nemegalomanská a elegantní lyžařská střediska. Prvním střediskem, které v Rakousku získalo certifikaci ISO pro management environmentálního systému, bylo letovisko Kaprun se svými lanovkami, které k provozu všech systémů využívají obnovitelných zdrojů energie, včetně té ze slunce.

V Kaprunu si dávají záležet na tom, aby se lidé na sjezdovky dostávali bez aut a aby odpad neznečistil horu a ledovec


K dispozici je zde rovněž komplexní bezplatná autobusová síť, která „spojuje“ celé středisko s blízkým městem Zell am See. Cílem je omezit používání automobilů v celém regionu. Stromy jsou zde navíc vysazovány ekologicky šetrnými technikami a v areálu je zaveden kanalizační systém o délce 11 kilometrů, který zabraňuje znečištění hor a ledovce.

Související…

Skicirkus nabízí 140 kilometrů sjezdovek, romantiku i luxusní wellness a bar
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: IgluSki