K tématu čínské digitální měny existuje řada nezodpovězených otázek. Jak to bude celé fungovat? Na principu blockchainu? Budou mít při jejím využívání Číňané alespoň nějaké soukromí, nebo bude o jejich platbách stát všechno vědět? Úředníci centrální banky prozatím objasnili časový rozvrh a motivaci projektu. Spuštění čínské digitální měny je „blízko“, ať už si pod tímto pojmem představíme cokoliv.

Někteří vycházejí z komentáře, který v červenci poskytl ředitel výzkumného střediska Čínské centrální banky Wang Xin. Řekl, že plány na digitalizaci měny urychlilo oznámení Facebooku ohledně rozjezdu měny Libra a Číňané se prý mohou na digitální peníze těšit už příští rok.

Výhoda, kterou by digitální měna vydaná centrální bankou měla oproti platebním platformám ovládaným soukromými společnostmi, spočívá v jistotě střadatelů.

Začátkem srpna pak náměstek ředitele platebního oddělení centrální banky Mu Changchun oznámil, že digitální měna je „opravdu blízko“. A zpráva Forbesu z konce srpna dokonce uvádí, že by digitální měna v Číně mohla začít fungovat již v listopadu. Dva čínské zdroje pak ovšem tuto informaci označily za nepřesnou.

Měnoví suveréni

Proč se vůbec Čína k tomuto kroku odhodlala? Alespoň část motivace spočívá v ochraně čínské měnové suverenity. Elektronické platební metody jsou v Číně totiž všudypřítomné a vlastně není potřeba je podporovat nasazením digitální měny. Oblíbené mobilní platební aplikace v Číně zpracovávají čtvrtletně platby v hodnotě bilionů dolarů a hotovostní transakce jsou eliminovány.

Nové digitální tokeny bude možné použít i bez připojení k internetu.

Mu Changchun dodal, že výhoda, kterou by digitální měna vydaná centrální bankou měla oproti platebním platformám ovládaným soukromými společnostmi jako Tencent a Alibaba, spočívá v jistotě střadatelů. Komerční platformy totiž mohly zbankrotovat a způsobit uživatelům ztrátu peněz. Wang Xin potom tvrdí, že Libra, digitální měna Facebooku, by mohla ještě posílit nadměrný vliv amerického dolaru na globální finanční systém. V plánu totiž je, aby byla Libra podporována košem suverénních měn, přičemž dolary mají tvořit 50 % koše. Čínská digitální měna má pomoci dosáhnout rovnováhy vůči anonymním penězům a zabránit praní špinavých peněz, alespoň to jsou důvody, kterými projekt zdůvodňují čínští úředníci.

Číňané dále vyzdvihli podstatnou výhodu systému, nové digitální tokeny bude možné použít i bez připojení k internetu, což je funkce, kterou tvůrci Libry neslibovali. Jak to celé bude fungovat? Stejně jako u většiny otázek týkajících se technického řešení odpověď zní, že to zatím není známo.

Související…

Facebook chce s kryptoměnou Libra otřást světem financí
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review