Rob Lawless zahájil svůj projekt Robs10kFriends už v listopadu roku 2015. Chce se seznámit s deseti tisíci lidmi a s každým si hodinu povídat. Zatím se takto sešel se skoro třemi tisíci lidmi, a pokud bude pokračovat podobným tempem, jeho projekt skončí za deset let.

Rob prý v chytrých knihách vyčetl, že trvá asi 90 hodin, než někoho dobře poznáte. A když skončil studia na vysoké škole, děsila ho představa, že bude sedět 12 hodin v kanceláři a na přátele nebude mít čas. Začal v korporaci, vyměnil ji za start-up a nakonec zakotvil jako obchodník v IT firmě.

Díky Instagramu je Rob vlivnou osobností, i když má „jen“ 23 000 sledujících. A firmy jeho účet sponzorují.

Potřebu poznávat nové lidi začal realizovat v rámci svého projektu, který se mu po pár měsících stal i zaměstnáním. Platí ho totiž sponzoři. Líbilo se mu mluvit s neznámými lidmi napřímo, bez technologických vymožeností a na schůzky se nijak nepřipravoval.

Na schůzku se sváčou

Rob Lawless obvykle začíná svůj den cvičením a klidnou snídaní, než jede do města na schůzky, které mívá v 10, ve 12:00, 14 a v 16 hodin. Se svými respondenty se potkává v parcích a kavárnách a mnoho toho neutratí. Když ho nikdo nepozve na jídlo, je vybaven, nosí s sebou krabičku se svačinou. Každé setkání je prý jiné, neexistuje žádná struktura schůzek nebo seznam otázek. Na začátku vyhrazené hodinky se představí, řekne něco o sobě a pak už poslouchá lidské příběhy a plány.


Hlavně sedí a poslouchá, to je ten hlavní důvod, proč tyto schůzky podniká. Na instagramovém účtu pak každého z respondentů představí fotkou a shrne, o čem si povídali. Právě díky Instagramu je Rob vlivnou osobností, i když má „jen“ 23 tisíc sledujících. A firmy jeho účet sponzorují.

Nehledám si holku

Rob chce se svým projektem vyrazit i do zahraničí, zatím jeden z jeho sponzorů zaplatí cestu do Toronta, z Filadelfie často podniká pracovní cesty do jiných amerických měst, byl v Los Angeles a New Yorku. Podle výpočtů kamarádů Rob doposud poznal tolik lidí, jako běžný osmdesátiletý člověk. Přitom je mu jen 28 a má všechno před sebou.

Jeho koníček, mluvení s lidmi z očí do očí, ho začal živit paradoxně díky sociálním sítím, které jeho počínání zviditelnily.

V průběhu let se Rob Lawless setkal se všemi – od studentů po generální ředitele, bezdomovce až po pouliční umělce, poslouchal i příběhy pár známých jmen. Poznal přátele na celý život a s několika dívkami ze svého projektu také randil, i když, jak zdůrazňuje, záměrem projektu rozhodně není najít si holku. Svoje poznatky ze setkávání s neznámými lidmi hodlá sepsat v knize. Jeho koníček, mluvení s lidmi z očí do očí, ho začal živit paradoxně díky sociálním sítím, které jeho počínání zviditelnily, umožnily mu najít sponzory a šířit jeho jméno dál.

Související…

Šest způsobů, kterými sociální média ničí naše přátelství
Zdeněk Strnad

foto: Instagram, zdroj: Inquirer