O hlasování komisařů americké Federální obchodní komise (FTC) informoval jako jeden z prvních deník The Wall Street Journal. Samotná výše pokuty 5 miliard dolarů leckomu může vyrazit dech. Těsný výsledek hlasování 3:2 zařídili republikánští členové komise, kteří přehlasovali demokraty. Dalo by se říci, že se všechny historické průšvihy Facebooku v oblasti zanedbávání ochrany soukromí uživatelů nasčítaly a daly dohromady astronomickou sumu. Pokutu ještě musí posvětit americké Ministerstvo spravedlnosti. Srovnání s dosavadní rekordní sumou, kterou americké úřady udělily Googlu v roce 2012, jenom umocňuje význam tohoto rozhodnutí. Googlu bylo totiž uloženo zaplatit „jenom“ 22,5 milionu dolarů, tedy řádově nižší částku.

FTC začala Facebook vyšetřovat v loňském roce poté, co se provalil skandál s britskou poradenskou firmou Cambridge Analytica, která získala data až 87 milionů uživatelů Facebooku bez jejich svolení. Úřad zkoumal, zda Facebook porušil právní dohodu, kterou měl s vládou USA ohledně zachování osobních údajů svých uživatelů.

Facebook by se podle dostupných informací mohl z pokuty poměrně snadno vyvléct.

Někteří američtí právníci a zákonodárci nedávno vyjádřili s prací Federální obchodní komise nespokojenost, například Robert Weissman, prezident organizace pro obhajobu práv spotřebitelů Public Citizen, uvedl, že by se Facebook alespoň podle dostupných informací mohl z pokuty poměrně snadno vyvléct.

„Efektivní řešení by uložilo nejen obrovskou pokutu, ale také stanovilo skutečná omezení pro další postupy společnosti, strukturální reformy a podstatné podmínky na ochranu soukromí uživatelů,“ uvedl Weissman ve svém prohlášení. FTC by podle něho měla od Facebooku v rámci vypořádání požadovat, aby upustil od plánů na integraci svých služeb Messenger, Instagram a WhatsApp.

Za tři měsíce třikrát vyšší tržby

Demokratický kongresman David Cicilline, reprezentující Rhode Island, uvedl v sérii tweetů, že ani pokuta ve výši 5 miliard dolarů Facebook nepřiměje k tomu, aby více myslel na svou odpovědnost za ochranu uživatelských dat. Kritici pokuty samotné a hlavně její výše upozorňují na to, že jde vlastně jen o zlomek toho, co Facebook vydělá na reklamě. V prvním čtvrtletí letošního roku Facebook vykázal tržby více než 15 miliard dolarů. Je tedy pokuta ve výši třetiny čtvrtletních tržeb vysoká či nízká?

Po zveřejnění plánovaného vypořádání problémů Facebooku částkou 5 miliard dolarů vzrostla za 15 minut tržní hodnota Facebooku o více než 5 miliard dolarů.

Demokratická prezidentská kandidátka Elizabeth Warrenová označila pokutu za vítězství pro Facebook a obvinila FTC z toho, že nechala sociální síť snadno uniknout trestu, přestože umožnila ovlivnění voleb v USA. Upozornila na to, že po zveřejnění plánovaného vypořádání problémů Facebooku částkou 5 miliard dolarů vzrostla za 15 minut tržní hodnota Facebooku o více než 5 miliard dolarů. A stejná částka je na základě tržeb i ziskem Facebooku za první tři měsíce loňského roku. Senátorka Warrenová proti technologickým gigantům dlouhodobě bojuje a firmy jako Facebook, Amazon, Google a Apple chce rozdělit a rozbít, jelikož podle ní disponují příliš velkou mocí nad ekonomikou, společností i demokracií.

Související…

Proč Facebook smazal za první tři měsíce roku 2019 už přes 2 miliardy účtů
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Cnet