První věc, která vás při návštěvě jednoho z 10 míst, na nichž probíhá konference Meltingpot, překvapí, je obrovské množství lidí, které na přednášky chodí. Při přednášce o Leonardu da Vinci, na kterém vystupoval bioart umělec Joe Davis, ekonom Tomáš Sedláček, architekt Adam Gebrian, zpěvák Yemi A.D. a další hosté, byla hlavní přednášková stage tak plná, že se dovnitř nedalo dostat, a když mluvil reportér CNN Joe Davis na téma „Může americká demokracie přežít Donalda Trumpa?“, stáli pro jistotu lidé v řadě už půl hodiny předtím.

Jak jinak než z emotivní diskuze může vzniknout progres?

230 řečníků z 20 zemí – a neuvěřitelná řada témat. Zajímá vás ekonomika? Právě pro vás byla určena debata bývalých guvernérů národní banky Miroslava Singera a Zdeňka Tůmy. Jste hipster a vyznáváte přístup zero waste? Líbila by se vám přednáška Barbory Tlusté, majitelky bezobalového obchodu. Společenské vědy a politika? Reportér Andrew Keen, filozof Alain de Benoist, producentka CNN Ingrid Formanek… Čína? Přednáška sinologa Martina Hály a Yan Mei, expertky na globální komunikaci, byla tak emotivní, že na sebe Yan s lidmi z publika doslova křičeli přes celý sál – a jak jinak než z emotivní diskuze může vzniknout progres? A spousta dalších přednášek a témat, plný program letošního ročníku najdete na stránkách Meltingpotu.

Yan Mei, moderátor Tomáš Etzler, Martin Hála


Flowee bylo u toho. Zde uvádíme seznam řečníků, s nimiž jsme pro vás pořídili rozhovory, na které se můžete v příštích týdnech těšit.

Yan Mei – senior partner Brunswick, globální komunikační společnosti. Jako novinářka pracovala pro ITN a CNN. Byla výkonnou ředitelkou MTV Networks Greater China a představitelkou Viacom Asia. Je členkou China Women’s Club. V Brunswicku se specializuje na krizovou komunikaci a korporátní vztahy.

Zaz - V Česku velmi oblíbená zpěvačka je autorkou projektu Zazimut, který propojuje neziskové organizace. Kromě vystoupení na hlavní scéně festivalu Colours bude také na Meltingpotu představovat své charitativní aktivity.

Joe Davis – kontroverzní umělec a vědec, zakladatel bioartu. Naučil bakterie e.coli poslouchat hudbu, zakomponoval 50 000 stránek Wikipedie do genomu jablečného stromu a vyslal zakódované signály stahů vaginálních stěn bostonských baletek do vesmíru.

Leszek Wisniewski – architekt a městský plánovač z Varšavy. Město by podle něj mělo plnit estetické funkce pro své obyvatele, AirBNB by reguloval a Kaplického blob by se podle něj hodil více do Barcelony než do Prahy.

David Whetham – profesor v oboru vojenské etiky na King's College v Londýně. Expert na kybernetické a autonomní zbraně. Ve volném čase se věnuje historickému šermu a je přesvědčen o tom, že „vojenská etika“ je oxymoron, přesto se nepřestává snažit o její interpretaci.

Jim Clancy – bývalý reportér CNN, který byl u většiny významných událostí, formujících světové dějiny posledních 30 let: pád komunismu, genocida ve Rwandě, válka v Zálivu, válka na Balkáně. Z CNN odešel poté, co prohlásil, že za útoky na redakci Charlie Hebdo může izraelská propaganda.

John Perkins – ekonom a spisovatel. Jeho knihu Economic Hit Man odmítlo 39 vydavatelů a poté, co u čtyřicátého uspěl, dostal se okamžitě na špičku bestsellerů New York Times. Kniha tvrdě kritizuje americkou politiku půjček rozvojovým národům. Založil neziskovou organizaci Dream Change & The Pachamama Alliance.

Saša Uhlová – česká novinářka a reportérka online magazínu A2larm. Autorka knihy a dokumentu Hrdinové kapitalistické práce.

Související…

Šéfka Colours: Na Meltingpot? Půjdu na vokalistku Madonny nebo amazonského náčelníka
Zdeněk Strnad