Myslíte si, že jste většinu času, který trávíte v práci, velice produktivní? Průzkum u britských zaměstnanců kancelářských profesí ukázal, že to během celého pracovního dne zvládnou necelé tři hodiny, konkrétně 2 hodiny a 53 minut. Co dělají po zbytek pracovní doby? Tráví ho například na sociálních sítích nebo brouzdáním na internetu.

Studie, kterou provedla společnost poskytující slevové kupony Vouchercloud, se zúčastnilo 1989 britských zaměstnanců pracujících v kanceláři u počítače. Respondenti byli zpočátku dotazováni, zda si myslí, že jsou produktivní během celého pracovního dne. 79 % přiznalo, že ne, ostatní prohlásili, že ano. Dále byli respondenti požádání o sdělení času, který tráví v práci opravdu tím, za co jsou placeni. Průměrná odpověď tedy vyšla na ony 2 hodny a 53 minut.

Skutečnost, že jídlo a nápoje zaberou z osmihodinové pracovní doby skoro půl hodiny, je považována za nečekané zjištění.

Výzkum šel samozřejmě ještě dál a snažil se z respondentů dostat, co dělají, když zrovna nepracují. Na výběr bylo 10 níže uvedených činností, ze kterých Britové vybírali jednu či více možností, čemu se (také) věnují v pracovní době.

- Sociální sítě – 47 %
- Čtení webových stránek – 45 %
- Diskuse o nepracovních aktivitách s kolegy – 38 %
- Příprava teplých nápojů – 31 %
- Kouření – 28 %
- Psaní textovek/instant messaging – 27 %
- Svačina – 25 %
- Příprava jídla v kanceláři – 24 %
- Telefonování s partnerem či přáteli – 24 %
- Hledání nových pracovních míst – 19 %

Nejoblíbenější plýtvání času na prvních příčkách asi nikoho nepřekvapí, ale skutečnost, že jídlo a nápoje zaberou z osmihodinové pracovní doby skoro půl hodiny, je považována za nečekané zjištění. Pohled na distribuci času mezi jednotlivými „zdržovacími“ položkami je ovšem neméně zajímavý, zde jde o průměrné časové hodnoty vypočítané na jednoho respondenta a jeden pracovní den.

- Sociální sítě – 44 minut
- Čtení webových stránek – 1 hodina a 5 minut
- Diskuse o nepracovních aktivitách s kolegy – 40 minut
- Příprava teplých nápojů – 17 minut
- Kouření – 23 minut
- Psaní textovek/instant messaging – 14 minut
- Svačina – 8 minut
- Příprava jídla v kanceláři – 7 minut
- Telefonování s partnerem či přáteli – 18 minut
- Hledání nových pracovních míst – 26 minut

Kafíčko a svačinka? Jen to představuje nějakých 25 minut z pracovní doby


Respondenti byli také tázáni, zda si myslí, že by pracovní den přečkali bez rozptylování. Jen 35 % tvrdilo, že ano. Zbývajících 65 % respondentů si myslí, že to bez sociálních sítí, kouření, svačin a debat s kolegy nezvládnou. 54 % Britů tvrdilo, že pracovní den je pro ně s rozptylováním snesitelnější a že produktivita z onoho zbytku pracovního dne, složeného z přestávek na nejrůznější mimopracovní aktivity, vlastně profituje.

Související…

Rozhovor: Mladí chtějí v zaměstnání flexibilitu a moderní IT nástroje
Jaromír Hasoň

foto: Shutterstock, zdroj: VoucherCloud