Konopí je v současnosti velmi populární. Mladí ho v některých zemích dokonce upřednostňují před tabákem či alkoholem. Legalizace už proběhla v některých státech v USA a na podzim i v Kanadě. V Česku se některé strany snaží prosadit zákon, který by od 18 let povoloval pěstování malého množství pro osobní potřebu. A přestože podpora legalizace této látky, především díky jejím nesporným zdravotním účinkům, roste, objevují se stále další důkazy, že kouření konopí může mít i své stinné stránky.

Místo rauše deprese

Jedním z těchto důkazů je i nejnovější studie publikovaná v žurnálu JAMA psychiatry, ve které výzkumníci z McGillské a Oxfordské univerzity analyzovali 11 výzkumů, které zahrnovaly téměř 24 tisíc teenagerů. Zjistili, že užívání konopí minimálně jednou týdně před 18. rokem věku je spojeno s vyšším rizikem vzniku deprese v dospělosti, a to až o 37 %. Výzkumníci také odhadli, že asi 400 tisíc případů deprese v Americe může být spojeno právě s užíváním konopí v mládí.

Dopad studie na veřejnou politiku a mentální zdraví je každopádně velký.

Přesto je nutné brát v potaz, že tyto výsledky ukazují určitou spojitost, nikoli příčinnou závislost, a stále jsou založeny „pouze“ na 11 studiích. Výzkumníci prošli na 4 000 spisů. Studie ale neposkytovaly informaci o tom, kolik konopí teenageři vykouřili ani jeho sílu.

„Výsledky musí být interpretovány opatrně, protože jsou založeny na velmi malém počtu výzkumů. Ale signál je celkem jasný,“ říká Guohua Li, epidemiolog z Mailman School of Public Health. „Dopad studie na veřejnou politiku a mentální zdraví je každopádně velký,“ dodává. Konopí je totiž tak běžné, že ho minimálně jednou do měsíce v USA kouří na 20 % starších středoškoláků.

Přešlechtěné nebezpečí

Deprese však nejsou jediným problémem, který kouření konopí může vyvolávat. Jiné studie už předtím ukázaly, že u mladých také zvyšuje riziko psychózy ve vyšším věku. Ani v tomto případě ale nejsou závěry jednoznačné. Podle Hany Gabrielové z Mezinárodního institutu pro výzkum konopí a kanabinoidů sice může kouření konopí způsobovat psychické problémy, ale záleží na jeho typu. „Problémy většinou mohou nastat jen u vyšlechtěných rostlin s velmi vysokým podílem psychoaktivní složky THC. Ale pokud člověk užívá konopí nepřešlechtěné, které má vyrovnaný obsah THC a kanabinoidu, tak mu nikdy psychóza nevznikne. Příroda nám nechce ublížit.“

Výzkumy každopádně dávají voličům i politikům další důvody k zamyšlení, jak a zda vůbec tuto látku legalizovat.

Před syntetickými kanabinoidy varuje také odborník na konopí Lukáš Hurt, podle kterého „umělé konopí“ nemá s tím přírodním téměř nic společného, snad kromě lehce podobných psychoaktivních účinků. Výrobci, často například z Číny, jsou podle něj bohužel chytří natolik, že šikovně napodobují složení tak, aby se vyhnuli zákazům a postihu.

Související…

Konopí jako lék na úzkost u dospívajících? Může spíš uškodit
Kateřina Hájková

Neví se, zda teenageři ve zmiňovaných studiích kouřili „pravé“ nebo syntetické konopí. Výzkumy každopádně dávají voličům i politikům další důvody k zamyšlení, jak a zda vůbec tuto látku legalizovat. „Je třeba víc studií a hodně let, abychom pochopili celý obrázek vlivu legalizace konopí na veřejné zdraví,“ říká Li.

foto: Shutterstock, zdroj: The Verge