fbpx

Facebook, Twitter a Instagram podle předpovědi Alexise Ohaniana nečeká zářná budoucnost. Nahradí je prý jiné služby, zaměřené více komunitně. Hlavní noví hráči prý budou Telegram a Discord

Zveřejněno: 18. 12. 2018

Alexis Ohanian, spoluzakladatel alternativní sociální sítě Reddit a investor do dalších online projektů, kritizoval velké sociální sítě, jako jsou Facebook, Twitter a Instagram. Na konferenci Ignition uvedl, že technologický průmysl dosáhl v oblasti sociálních sítí špičky a že uživatelé budou z těchto módních sociálních sítí migrovat jinam.

Šéfredaktorka americké mutace Business Insideru Alyson Shontellová se Ohaniana zeptala, zda platformy jako Reddit a Facebook, které mají dohromady miliardy uživatelů, aktuálně čelí krizi. Jsou jejich dny sečteny? Facebook, Twitter a Instagram podle Ohaniana dosáhly stropu. Přitom podle aktuálních statistik některé sítě, které jmenoval, stále poměrně rychle rostou.

Na velkých sociálních sítích mají lidé pocit, že jejich hlas není slyšet.

Měsíční počet uživatelů Facebooku se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 10 %, téměř na 2,3 miliardy, zatímco Instagram nedávno dosáhl miliardy uživatelů. Akorát měsíční počet uživatelů Twitteru klesl. Co tedy podle Ohaniana sociální sítě, tak jak je známe, nahradí? Prý půjde o nové služby, kde bude možné potkávat užší komunitu lidí s podobným smýšlením. To prý splňují například skupiny v aplikaci WhatsApp, které nabízejí soukromé povídání s vybranými přáteli. Ale mohou to být také úplně nové platformy. Ohanian je toho názoru, že na velkých sociálních sítích mají lidé pocit, že jejich hlas není slyšet. To samozřejmě platí pro běžné uživatele, kteří mají málo sledujících, přátel či followerů.

Dělení do bublin

Podle Ohaniana byl jeho Reddit v tomto ohledu napřed, zaměřil se na vytváření menších komunit. Nové platformy podle něho půjdou stejným směrem a stanou se rejdištěm lidí s vybranými a omezenými zájmy. Specializované skupiny na Facebooku začnou lidé opouštět a nové vznikající platformy se stanou novým útočištěm jejich bývalých členů.

Související…

Mladí Američané ztrácí o Facebook zájem, je až na čtvrtém místě
Zdeněk Strnad

Jaká jsou tedy ta nová želízka v ohni? Ohanian jako příklady uvedl Telegram a Diskord, to jsou hráči, kteří se podle něho s naplněním nynějších nejpoužívanějších sociálních sítí vypořádají a přitáhnou pozornost nespokojených uživatelů. Telegram je aplikací na posílání šifrovaných zpráv a Diskord je chatovací aplikace pro hráče.

foto: Profimedia, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...