Blíží se Vánoce. Čas, který kromě tlačenice v obchodech, rodinných hádek a shánění kaprů na poslední chvíli přináší také chvíle pohody a rozjímání. A na tuhle náladu sází obchodníci všeho druhu, takže jejich reklamy emocemi opravdu přetékají.

Obchodníci jsou ovšem taky jenom lidi a někteří disponují i emocemi. A ty reklamy zase dělají profíci, kteří nejdřív dojmou obchodníky a pak i nás. Takže i když je v reklamách komerční podtext nepřehlédnutelný, jsou to vlastně velmi hezké klipy na koukání. Vybrali jsme pro vás deset nejlepších ze světa. Příští týden se můžete těšit na ty z domácí zahrádky. 

10. Sainsbury's

Děti samozřejmě nemůžou chybět nikde, okolo nich se Vánoce točí. Štědrý večer neznamená jen nadílku dárků, takový večer můžou mít také malí zpěváci a zpěvačky. Reklamu pro Sainsburys natočil Michael Gracey, režisér Největšího showmana. Malá holka, převlečená na pódiu za hvězdičku, si získá na svou stranu celé publikum. A dokonce svoji maminku...

Hudba: New Radicals - You Get What You Give

Tagline: Těm, co milujeme, dáme všechno, co máme.

9. Boots

Když se rozhodnete oslavit Vánoce s kámoškama, půl hodiny se malujete a vaše máma vás před odchodem z domu přinutí si to líčení zase celé smazat... Ale vy ji stejně milujete nejvíc ze všech na světě. 

Hudba: Robbie Williams - She's The One

Tagline: Dejte jim něco, co je dostane.

8. John Lewis, Waitrose

V kinech se nedávno objevil film Bohemian Rhapsody. A v téhle reklamě (opět se to odehrává na vánočním večírku) interpretují děti a roboti tenhle (asi největší) hit skupiny Queen. Povšimněte si krásně low-tech přístupu, kdy se zvukové efekty zimní noci vytvářejí fénem na vlasy...

Hudba: Queen - Bohemian Rhapsody 

Tagline: Když jsi toho součástí, dáváš do toho srdce.

 

7. John Lewis

V Británii jsou vánoční reklamy sítě obchodních domů John Lewis brány jako to nejlepší z nejlepšího – a předvánoční období začíná oficiálně ve chvíli, kdy John Lewis zveřejní novou reklamu pro daný rok (proto se v našem seznamu vyskytuje několikrát). Tahle popisuje trudné dětství Eltona Johna a jeho cestu ke slávě.

Hudba: Elton John 

Tagline: Některé dárky jsou víc než jen dárky.

6. Asda

Santa Klaus střílí z děla vánoční cukroví, pak ho přejede lavina tancujících lyžařů, dalších Santů na motorkách, kovbojů na vánočních stromečcích, objeví se dokonce i Yeti a legrační zvíře, které ze všeho nejvíc připomíná Chewbaccu

Hudba: Darlene Love - Baby Please Come Home 

Tagline: Přineste Vánoce domů.

5. Apple

Také Frankenstein má právo slavit Vánoce, přestože bydlí v jeskyni, vypadá spíš jako vytesaný z kamene a děti se ho zpočátku bojí... I škaredá monstra mají právo na lásku, vždyť jsou Vánoce!

Hudba: Open Your Heart

Tagline: Sdílejte lásku každý každičký den. Otevřete svá srdce pro každého. 

4. Sainsbury's

První světová válka. Blíží se Vánoce, britští a němečtí vojáci v zákopech se chystají na to, co přijde za chvíli. A najednou se začne ozývat klasická vánoční melodie... Takže se na to vojáci z obou stran vykašlou a jdou oslavit Vánoce společně. 

Hudba: Silent Night

Tagline: Vánoce jsou o sdílení s ostatními.

3. Campbell's

Dokonce i sněhuláci mají právo slavit Vánoce. A vůbec nevadí, že se při večeři tak trochu začnou roztékat (v tuhle chvíli doufáme, že už se roztékáte dojetím taky).

Hudba: Let It Snow

Tagline: Mhm... mhm... mhm!

2. Edeka

Když máte spoustu dětí, a jedno po druhém vám před Vánocemi začíná psát dopisy o tom, že to letos vážně nestihnou, ať se nezlobíte... Co uděláte, když nechcete zůstat na Štědrý den sami? Jak dostanete celou rodinu ke svátečnímu stolu? 

Hudba: Supreme Music - Dad

Tagline: Čas vrátit se domů

1. John Lewis

Nejdojemnější reklama a příběh o malé dívce, která objeví starého muže na Měsíci, a přemýšlí o tom, jak mu poslat dárek, aby nebyl tak sám... 

Hudba: Oasis - Half the World Away

Tagline: O Vánocích dokažte, že někoho opravdu milujete 

Související…

Konopí a Vánoce: Zapomenuté tradice jsou hodné znovuobjevení
Lukáš Hurt

foto: Shutterstock