fbpx

Lidé, kteří mají vady řeči, jsou kvůli tomu jaksi vyřazeni z revoluce hlasových asistentů

Zveřejněno: 1. 11. 2018

Když si Whitney Baileyová kupovala Amazon Echo, jedno ze zařízení, které je označováno za hlasového asistenta, myslela si, že v případě, kdyby upadla a potřebovala přivolat pomoc, využije hands-free volání. Není to ovšem tak jednoduché. Paní Baileyová má mozkovou obrnu a špatně se jí mluví, tím pádem jí Alexa nerozumí a nechápe její povely.

Související…

Proč z dcery, jež mluví s Alexou, roste „nepříčetná kráva“
Anastázie Harris

Díky technologiím, jako je Google Assistant a Amazon Alexa, žijeme stále více v „hlasovém světě“. Například od Alexy jako od hlasového asistenta toho vlastně ani moc nechceme. Stačí se zeptat, jaké bude počasí, požádáme o přehrání nějaké odpočinkové hudby nebo o rezervaci místa v restauraci.

Problémy s hlasem

Pro většinu uživatelů je to něco navíc, záležitost pohodlí. Ale pro 39,5 milionu Američanů s omezenou pohyblivostí a 22,5 milionu Američanů s problémy s očima tato technologie znamená mnohem víc: pomocí jediného pokynu mohou rozsvítit světlo, zamknout dveře, nahlas číst výsledky vyhledávání nebo odeslat zprávu příbuzným. Ti, kteří mají problémy s řečí, jsou zatím v tomto ohledu trochu mimo dění a vývojáři se proto snaží hlasové asistenty naučit rozumět i jim.

Řešením by mohlo být strojové učení, díky kterému by se zařízení seznamovalo s řečí postižených.

V USA má 7,5 milionu lidí potíže s používáním hlasu a více než 3 miliony lidí koktají, což jim může ztěžovat využívání technologií ovládaných hlasem. Poruchy řeči mohou mít mnoho různých příčin, včetně Parkinsonovy nemoci, mozkové obrny, traumatických poranění mozku nebo i vysokého věku. V mnoha případech mají lidé s poruchami řeči také omezenou mobilitu a motoriku. Proto je pro ně technologie s podporou hlasu obzvláště přínosná, neboť nezávisí na stisknutí tlačítka nebo poklepání na dotykový displej. Lidem se zdravotním postižením může tato technologie poskytnout určitou nezávislost.

Asistentů přibude

Vývojáři se samozřejmě pokoušejí reagovat i na jejich potřeby. Přestože lidé s postižením řeči používají stejný jazyk i gramatiku, výsledné zvuky jsou například kvůli problémům se svaly, jazykem nebo čelistí špatně rozpoznatelné. Řešením by mohlo být strojové učení, díky kterému by se zařízení seznamovalo s řečí postižených uživatelů.

Do roku 2020 budou mít téměř tři čtvrtiny amerických domácností hlasového asistenta.

Dnes je zhruba 50 milionů Američanů starších 65 let. Do roku 2035 bude toto číslo dokonce 78 milionů, což znamená, že lidí ohrožených například mrtvicí, která zhoršuje řeč, bude čím dál tím víc. Hlasem ovládané technologie se začnou stávat běžnou součástí našich životů, přičemž někteří experti předpovídají, že do roku 2020 budou mít téměř tři čtvrtiny amerických domácností hlasového asistenta a polovina internetových vyhledávání bude prováděna hlasem. Vzhledem k tomu, že technologie s podporou hlasu se stává všudypřítomnou, technologické společnosti se musí přizpůsobit kromě jiného i svým zákazníkům a jejich možnostem.

foto: Shutterstock, zdroj: Slate

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...