fbpx

Čtyři typy diskutujících, před kterými je radno blokovat své účty. Nebo si s nimi pohrát tak, aby své věčně nekončící diskuse vzdali

Zveřejněno: 18. 10. 2018

Nechcete na sociálních sítích diskutovat s těmi všemi cizími lidmi, kteří vám lezou na účty, komentují prakticky cokoliv a čekají, že se s nimi shodnete? Novinář Nick Douglas ve svém komentáři na Lifehackeru nakousl problematiku nikdy nekončících on-line diskuzí s lidmi, kteří si vás prostě z nějakého důvodu vyberou, aby s vámi buď sdíleli vaše názory, nebo je naopak striktně odmítali.

Související…

Proč ani fakta nemění náš názor? Může za to potvrzující efekt
Milada Kadeřábková

Tito lidé, se kterými se většinou setkáte poprvé a někdy i naposled (třeba když je zablokujete nebo natolik otrávíte, že se už nikdy neozvou), jsou typičtí tím, že více než uši využívají ústa (prsty na klávesnici). Jinak řečeno, nenaslouchají tomu, co říkáte (píšete), ale dokola opakují svoje a potřebují, abyste jim jejich názor odsouhlasili, jinak nedají pokoj.

Vysávače času informujte o tom, že jeho argumenty nikdo jiný nepoužívá, a odkažte jej na nějaký dlouhý článek, nebo dokonce knihu.

Jistě, takové lidi můžete hromadně blokovat nebo své účty přepnout na soukromé, ale to pro mnohé není univerzální lék na bezmoc a frustraci, kterou nikdy nekončící diskuze přinášejí. S pseudodebatéry se dá nakládat i jinak, přistoupit na jejich hru a poznávat jejich zbraně. Politický stratég Aaron Huertas sestavil obsáhlý průvodce, ve kterém rozděluje debatéry na několik typů, a nabízí řešení, jak na ně. Některé debatéry (používající takzvané bad faith argumenty) lze mezi těmi, co se vyskytují na vašich účtech, velmi jednoduše rozpoznat. Jsou to totiž pořád stejné typy. Jaké?

Cartoon strawmanner

Tento typ diskutéra vyjmenovává protiargumenty k něčemu, co jste nikdy neřekli, a bojuje proti tomu, co vlastně ani nikdo netvrdí. Jak reagovat? Jednoduše tohoto vysávače času informujte o tom, že jeho argumenty nikdo jiný nepoužívá, a odkažte jej na nějaký dlouhý článek, nebo dokonce knihu, kde by si mohl o svém postižení něco přečíst. Nikdy se do čtení nepustí a vy budete mít při troše štěstí klid.

Lie Detector

Jde o druh diskutéra, který je o něco vyvinutější formou strawmannera. Trvá na tom, že tím, co jste řekli, myslíte něco úplně jiného, než opravdu myslíte. Tito lidé jsou o své pravdě absolutně přesvědčení, vědí o vás víc než vy sami. Pro odlehčení se daného člověka můžete zeptat, co si dnes dáte k večeři. I to budou jistě vědět. Problém nastane tehdy, když skutečně trefí, že si dáte párek. Raději ale o tom, proč se trefil, moc nepřemýšlejte.

Purity tester

Testovač čistoty vašich názorů většinou poukazuje na to, že se obhájci vašich myšlenek někdy chovají pokrytecky nebo tak, že to alespoň pokrytecky vypadá. O skutečnou ideologickou čistotu názorů se ale nezajímají. Zeptejte se jich, jakým autoritám věří. Je fakt, že riskujete, co se dovíte. Ale purity tester se bude muset na chvíli zamyslet sám nad sebou.

Logic nerd

Nerd je obecně nudný člověk, který se pohybuje na sociálních sítích, aniž by měl přirozenou vlastnost být něčím zajímavý, natož zábavný. Logický nerd má každopádně připravený jeden zásadní argument, který se může skládat z více částí. Jeho cílem je odhalit, že vaše uvažování je nelogické. Má k tomu připravené otázky, které položí, ať už budete říkat nebo dělat cokoliv. V tomto případě je lepší nereagovat, jinak hrozí, že se v nastalé debatě unudíte k smrti.

Zbytečné diskutování s prudily je časově dost náročná kratochvíle.

Těch typů debatérů je samozřejmě víc a podrobnější doporučené způsoby Aarona Huertase, jak je zvládat, nejsou špatné. Pokud se vám chce, můžete si návod nastudovat a řídit se jím. Ve slovních bitvách pod vašimi posty na Facebooku pak budete mít určitou výhodu vzdělance, který se na ně připravil a pozná, jak na kterého diskutujícího vyzrát. Důležité ale je uvědomit si, že většina těchto diskutujících není schopná podívat se na věc z nadhledu a realisticky, nemá schopnost uznat, že má někdo pravdu.

Podléhají sebeklamu a myslí si, že bojují na té správné straně. Záměrně se vyhýbají klíčovým faktům, která by jinak debatu pochopitelně rychle uzavřela. Mají své naučené fígle a postupy, kterými se vás budou snažit dostat do úzkých. Buď se na ně můžete připravit, nebo je prostě ignorovat nebo blokovat. Záleží na vás. Zbytečné diskutování s prudily je totiž dost časově náročná kratochvíle.

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...