fbpx

Stovky manželství se rozvádějí kvůli hře Fortnite 2 fotografie
Každý si rád hraje... jen pozor, aby toho nebylo přespříliš. Vašemu partnerovi/partnerce by se to nemuselo líbit.

Závislost na počítačových hrách vás může stát peníze, zdraví, nebo taky partnera/partnerku

Zveřejněno: 21. 9. 2018

Fortnite je fenomén, mluví o něm a hrají ho i lidé, do kterých byste to neřekli. Statistky rozvodů ve Velké Británii ho dokonce evidují jako jeden z důvodů rozpadu manželství.

Související…

Děti ve videohrách hledají pocit úspěchu a uznání
Tereza Hermochová

Fortnite můžete hrát samostatně nebo v týmech, cílem hráče je zůstat ve virtuálním světě poslední naživu (last man standing). Hra je probírána na ulicích, ve školách, mezi kolegy i přáteli. Sdílejí si taktické vychytávky, povídají o zbraních, diskutují bojové úspěchy. Rodiče se snaží kvůli kontaktu s dětmi hru také zvládat a mnozí z nich jí propadnou více, než je zdrávo. Někteří z nich dokonce jdou tak daleko, že svým dětem najímají trenéra právě pro tuto hru

Last man standing

Fortnite ovšem nejen spojuje, ale i rozděluje, jak plyne z nedávno zveřejněné zprávy britské rozvodové služby Divorce Online. V žádostech o rozvod byla totiž v průběhu roku 2018 uvedena závislost na Fortnitu a dalších hrách asi ve dvou stovkách případů. „Tato čísla odpovídají zhruba 5 procentům ze 4665 žádostí, které jsme zpracovali od začátku roku, a jako jeden z největších zpracovatelů rozvodových žádostí v Británii si myslíme, že jsou tato čísla relativně směrodatným ukazatelem,“ sdělil zástupce Divorce Online.

 V žádostech o rozvod byla totiž v průběhu roku 2018 uvedena závislost na Fortnitu a dalších hrách asi ve dvou stovkách případů.

S vzestupem digitálních médií se závislost na hrách, sociálních médiích a dalších podobných kratochvílích prý stane významným důvodem k rozvodům, tedy alespoň ve vyspělém západním světě. Světová zdravotnická organizace (WHO) už nyní považuje závislost na hraní počítačových her za ohrožení veřejného zdraví.

fortnite

Tak nějak by to mohlo u vás vypadat, pokud se stanete závislí na Fortnite.

 

A vzhledem k tomu, že WHO uvádí, že závislost může vzniknout během několika měsíců, lze si představit, že vztah mezi dvěma partnery může vypadat poměrně dlouho jako bezvadný, než jeden ze zúčastněných zjistí problém. Podstatná je kromě času tráveného ve hře také otázka peněz, které může hraní vyžadovat.

Meče za miliardy

Výzkumná agentura SuperData uvádí, že hráči utratili jenom v červenci 2018 v digitálních hrách 8,2 miliardy dolarů, přičemž Fortnite je mezi konzolemi v tržbách první a na PC pátý. Nákupy různých nadstavbových prvků jsou v případě her, které je možné v základu hrát zdarma, podstatným příjmem vývojářů. Ti se je snaží cpát hráčům pod tlakem a není jistě výjimkou, že se jeden z manželů rozhodne místo dovolené investovat třeba do nového virtuálního bojového meče…

foto: Fortnite, zdroj: DailyDot

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...