Po zimním období jsou naše tělo, ale i mysl většinou oslabené, a to právě vlivem nedostatku slunečního světla, pobytu na čerstvém vzduchu a čerstvých potravin. Náraz v podobě prudkého a nečekaného zvýšení teplot, který v posledních letech provází jarní období, navíc k ozdravení příliš nepřispívá.

Rišikéš – hlavní město jógy

Město Rišikéš leží v podhůří Himaláje ve výšce 400 metrů nad mořem a svou polohou, ale i duchovní atmosférou odjakživa lákalo světce, jogíny i poutníky. V Rišikéši najdete snad největší množství tzv. jógových ašrámů a škol, které se nabízejí jako průvodci po duchovní cestě, ať už ve městě plánujete strávit měsíce nebo týden. Můžete být úplný začátečník nebo hledat náročné výzvy, na obojí najdete v Rišikéši odpověď.

Kromě jógové a meditační praxe si můžete v Rišikéši rozšířit obzory také o tradiční ajurvédskou medicínu a vydat se na výlet podél Gangy do blízkých hor. „Jogínské“ město se proslavilo především díky nejznámějšímu mistrovi a učiteli jógy Swami Šivanandovi Saraswatímu, který v oblasti založil Divine Life Society, jež poté prostřednictvím jeho žáků expandovala do celého světa.

Zažijte propojení náboženství ve Vietnamu

Chcete-li okusit opravdový duchovní zážitek, vydejte se do městečka Tay Ninh na jihu Vietnamu, kde sídlí centrum kaodistické církve – chrám Cao Dai. Toto exotické místo je specifické tím, že spojuje vlivy mnoha světových náboženství od těch místních – buddhismu, taoismu a konfuciánství – až po ta, která jsou nám geograficky bližší, tedy křesťanství či islámu.

V chrámu Cao Dai vás čeká majestátní zážitek v podobě velikého hromadného obřadu, při kterém rozeznáte víru jednotlivých účastníků podle barvy jejich roucha

Modlitby zde probíhají čtyřikrát denně: v šest hodin ráno, v poledne, v šest hodin večer a o půlnoci. Vstup do chrámu je na rozdíl od jiných místních památek zdarma, uvnitř vás čeká majestátní zážitek v podobě velikého hromadného obřadu, při němž rozeznáte víru jednotlivých účastníků podle barvy jejich roucha.


Na rozdíl od evropských svatostánků, na které jsme zvyklí, vás však Cao Dai nenaplní zvláštní obavou a nepřístojností své přítomnosti, spíše naopak. Díky společné modlitbě a pobytu v chrámu uvolníte mysl, pocítíte spokojenost se sebou samým, a především svobodu ve své víře, ať už je jakákoli.

Osho centrum v indické Puně

Pokud hledáte opravdový meditační trénink pod vedením zkušených duchovních mistrů a chcete se oprostit od svých starostí, navštivte Osho centrum v Indii. Rozsáhlý resort nabízí rozvrh meditací, které probíhají od 6 hodin ráno až do 22.30 hodin večer. Kromě klasických meditací zde najdete meditace pro podporu sebevědomí, uvědomění si sebe sama i osobní rozvoj. Vybere si zde opravdu každý.

Zakladatelem centra byl slavný učitel Osho, jeden z nejvýznamnějších duchovních vůdců 20. století

Osho centrum zahrnuje celý komplex aktivit od relaxací přes společenská setkání až po masáže a cvičební programy. Zakladatelem původního meditačního centra, které postupem času začalo sdružovat rozmanitou škálu aktivit, byl slavný Osho. Tento učitel je dodnes považován za jednoho z nejvýznamnějších duchovních vůdců 20. století, nejen co se týká meditace a jógy.


Cestovní tip: Vydáte-li se do jedné z těchto dalekých destinací, nezapomeňte se připravit také na nečekané situace, které vás po cestě mohou potkat. Sjednejte si cestovní pojištění a mějte jistotu, že se můžete naplno věnovat meditacím a cvičení. U ČSOB pojišťovny si pojištění zařídíte do pár minut online a se slevou.

(komerční prezentace)