Nedávno jsme si na Jiřáku s kamarádkou místo našeho oblíbeného donutu s arašídovým máslem daly netradiční avokádový donut s čokoládou. Změna je život a avokádo jede. Co na avokádu tak lidi milují, když je jeho chuť nevýrazná a všechno, co je avokádové, nestojí zrovna málo?

Avokádo, plod ovocného stromu hruškovce přelahodného, se z botanického hlediska řadí mezi ovoce a pro své výživové hodnoty patří mezi superpotraviny. Téměř 80 % exotické plodiny tvoří kvalitní tuky s velkým podílem nenasycených mastných kyselin, díky nimž má avokádo velice jemnou chuť a máslovitou konzistenci.

Zralý plod avokáda se dá díky málo výrazné chuti vhodně kombinovat se slanými i sladkými ingrediencemi.

Jedná se o tuky zdravé – tělo je nedokáže ukládat ve formě tělesného tuku, a proto je odbornými výživovými poradci konzumace plodu často doporučována při redukci váhy. Neobsahuje žádný cholesterol, tedy nezatěžuje krevní oběh. Rovněž se v něm ukrývá celá plejáda minerálů, vitamínů a antioxidantů, včetně vysokého podílu vlákniny. Avokádo navíc neobsahuje téměř žádný cukr.

Nápoj z avokáda: barva nevlídná, chuť výborná. U avokádového donutu platí jen to druhé


V poslední době v tuzemských končinách popularita avokáda závratně stoupá. Fantazii se ani v jeho případě meze nekladou. Zralý plod avokáda se dá díky málo výrazné chuti vhodně kombinovat se slanými i sladkými ingrediencemi. A výsledek? Překvapivě chutný, ačkoliv zelená barva u pokrmů (zvláště sladkých, jako jsou zmrzlina nebo dort) může často skeptičtější strávníky spíše odradit.

V Praze to zraje

Ve spoustě kaváren (zvláště v Praze) můžete objevit avokádo v mnoha různých úpravách nejen na jídelním, ale i na nápojovém lístku. Jedním takovým avokádovým rájem je útulná kavárnička Coffee room v Praze na Vinohradech. Můžete si tu pochutnat hned na dvou dobrotách s touto superpotravinou – avokádovém toustu s krémovým sýrem a sušenými rajčaty či s domácím humusem a chilli. Menu navíc zahrnuje i talíř s grilovaným halloumi sýrem, jejž rovněž zdobí tato zelená superpotravina. Jestli se ptáte, zda nabízí kavárna něco sladkého z avokáda, odpověď zní Donut Shop.

Smoothie bowl Superfood vás nakopne. Možná víc než káva


Jedná se o další podnik majitelů, kteří vlastní populární Coffee room. Nachází se jen pár ulic vedle od kavárny, v těsném sousedství náměstí Jiřího z Poděbrad. Vitrína obchodu hraje donuty nejrůznějších chutí. Najdete mezi nimi i donut s banánovo-čokoládovo-avokádovou příchutí.

Je jen otázkou času, kdy se po vzoru evropských měst otevře i v naší zemi podnik, kde budou mít v nabídce pouze avokádové pokrmy.

Avokádo dodává tradiční smažené americké koblize příjemně vláčnou chuť. Sladké avokádové varianty si rovněž můžete dopřát v MyRaw Café – pražském raw podniku, který se nachází v Gourmet Pasáži v Dlouhé ulici. Když budete mít štěstí, budete moci ochutnat raw avokádový dortík s ovocem. Jestli však jdete cíleně za avokádem, objednejte si jejich Smoothie bowl Superfood. Jemná avokádová kaše, oslazená banánem, vanilkovým proteinem a lucumou, již zdobí sezónní ovoce, je nejen fotogenická, ale po prvním soustu si získá i váš žaludek. Ke kavárenským hitům patří i slaná avokádová varianta – „vajíčka“ z avokáda, podávaná s raw chlebíkem.

Smoothie i zmrzlina

Po Praze se nachází desítky podniků, kde vám připraví zdravé smoothie z rozmixovaného ovoce či zeleniny. Cacao Prague zajisté patří ke kavárnám, které si oblíbily nejen smoothie, ale i zelenou tropickou superpotravinu. Rádi vám tu připraví třeba Potassium wellness juice – nápoj z rozmixovaného avokáda oslazený banánem, troškou pomerančového džusu a špetkou kardamomu. S avokádem experimentuje i zmrzlinové Angelato. Zákazníci si tu ale musí počkat až na podzim, kdy avokádo dozrává.

Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek souzní zelený plod jak s kořením, tak například také s kakaem. Protože se superavokádo hodí v podstatě ke všemu a lidi moc neřeší jeho cenu, je jen otázkou času, kdy se po vzoru evropských měst otevře i v naší zemi podnik, kde budou mít v nabídce pouze avokádové pokrmy.

Takhle má vypadat zdravé avokádo. Můžete ho kombinovat se sladkým i slaným


Kde si dát v Praze avokádo

Coffee room, Korunní 1208/74, Vinohrady, Praha 10

Donut Shop, náměstí Jiřího z Poděbrad 1658/11, Vinohrady, Praha 3

Cacao Prague, V Celnici 1031/4, Nové Město, Praha 1

MyRaw Café, Gourmet Pasáž Dlouhá 39, Staré Město, Praha 1

Angelato, Rytířská 27 nebo Újezd 425/24 či Bělohorská 50 na Břevnově

Související…

Budoucnost je v avokádu
Anastázie Harris

foto: Autorka