Plány amerického podnikatele, které se týkají dopravy, neznají mezí. Po cestách do vesmíru se nyní hodlá zaměřit na městskou dopravu. Konkrétně na „dráhu“ z letiště do centra. A na rozdíl od cest na Mars vypadá tato zakázka reálně.

Pokud plánujete někdy v budoucnu letět na chicagské mezinárodní letiště O'Hare, můžete být příjemně překvapeni nezvyklou možností dopravy. Město Chicago totiž uzavřelo smlouvu s Elonem Muskem, jejímž předmětem je vybudování vysokorychlostní železnice v tubusu mezi centrem města a zmíněným mezinárodním letištěm. Na vysokorychlostní trať jde o velmi krátkou vzdálenost, asi 27 kilometrů vzdušnou čarou.

Související…

Kamkoliv na světě se budete dopravovat do hodiny. Díky Elonu Muskovi
Zdeněk Strnad

V listopadu loňského roku oznámil starosta Rahm Emanuel, že město bude pokračovat v plánování vysokorychlostní železniční tratě. Požádal o nabídky firmy, které se zajímají o stavbu a financování tohoto projektu. Cílem stavby je doprava cestujících z letiště do centra Chicaga za 20 minut nebo ještě kratší dobu, a to za třetinové náklady ve srovnání s cenou taxi nebo sdílených aut.

Až 150 za hodinu

Po pěti měsících jednání a rozhodování město oznámilo, že Muskova firma The Boring Co., porazila ve výběrovém řízení druhý koncern O'Hare Xpress LLC, který zahrnuje společnosti Meridiam, Antarktida Capital, JLC Infrastructure, First Transit a Mott MacDonald.

Elon Musk představuje koncept rychlodráhy

Musk navrhuje jako řešení autonomní kolejové vozidlo pro 16 cestujících, které může jet po dráze rychlostí až 150 km/h. Trasa nového tranzitního systému zatím není definitivně stanovena, ale Musk odhaduje, že tato vozidla mohou přepravovat cestující z letiště do centra města za pouhých 12 minut. Taxíku přitom nyní cesta trvá dále než půl hodiny.

Podobné projekty plánují i další velké aglomerace, například Los Angeles a Washington D. C.

Přepravné by mělo činit příjemných 20 až 25 dolarů. Kdy bude dráha hotová a kolik bude stát, zatím není jasné. I kdyby se Elon Musk dopustil té chyby a slíbil nějaký termín, mohlo by se lehce stát, že by ho stejně jako u jiných projektů nakonec nedodržel.

Podobné projekty každopádně plánují i další velké aglomerace, například Los Angeles a Washington D. C. Musk by mohl tedy své sny začít reálně plnit.

foto: Profimedia, zdroj: The Crunch