Erin Brodwinová, americká novinářka zabývající se biotechnologiemi, se zamyslila nad tím, jaké výhody má čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Rozhodně prý není tak zdravý, jak si myslíme. A to nemluvíme o tom krabicovém, ve kterém je rozředěný koncentrát, předtím převařený kdesi na jiném kontinentě, to už je úplně jiná disciplína. 

Související…

Zdravá strava pro školáky: Ochrání je i před šikanou
Monika Kovačková

I vy jste se možná jako děti o víkendu váleli v posteli, sledovali v televizi animáky a s tím jste zároveň byli konfrontováni reklamou na zdravou snídani. Panoval názor, že kompletní snídaně se skládá s obilovin, mléka a čerstvého pomerančového džusu. Jistě, má nějaké vitamíny, a dokonce malé množství bílkovin, ale výzkumy ukazují, že nejlepší způsob, jak získat obě tyto složky stravy, je jíst vyváženě včetně zeleniny, ovoce a zrn.

Sladká voda

Důležité také je, že pokud pomeranč odšťavíte, přijdete o většinu vlákniny, která je pro tělo důležitá, a kromě jiného udržuje v těle pocit plnosti. To je jeden z důvodů, proč se kalorie z nápojů často označují jako „prázdné kalorie“. Jde převážně o cukr a vodu a šťáva má pak nízký obsah vlákniny, tuků a bílkovin a tělo ji zpracovává poměrně rychle. Takový nápoj může člověka velmi rychle nechat ve štychu, tedy bez energie.

Zde je výživový profil sklenice pomerančového džusu o hmotnosti cca 380 gramů:

    153 kalorií
    34 gramů uhlohydrátů
    27 gramů cukru
    2,4 gramu bílkovin
    0,7 gramu vlákniny

To je stejné množství sacharidů a jen o tři gramy méně cukru než v pytlíku bonbónů M&M. Takže místo toho, abyste si k jídlu dali sklenici džusu, vyměňte ji za sklenici vody a celý pomeranč si schovejte k další svačině.

foto: Shutterstock, zdroj: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/orange-juice-is-the-biggest-con-of-your-life/