Menlo Parku v Kalifornii staví společnost Facebook vlastní městečko, na kterém bude testovat, zda zaměstnanci milují technologické firmy tak moc, že by v nich byli ochotní bydlet.

John Tenanes, vicepresident Facebooku pro reality, představil model skoro šedesátiakrového městečka Willow Village. Kromě bydlení tam bude veškeré potřebné zázemí a obchody. Facebook spojuje virtuálně přes dvě miliardy lidí a nyní se pouští do zvláštního experimentu.

Související…

Už víme, jak Facebook dostal Trumpa do Bílého domu
Anastázie Harris

Na 1500 bytů bude sloužit zaměstnancům, 225 z nich dokonce za speciální výhodné nájemné. Otázkou je, zda budou mít zájem o bydlení vlastně přímo na pracovišti, navíc s kolegy jako sousedy. Kritici se projektu vysmívají a městečko překřtili na Facebookville nebo Zucktown.

Vrtěti Zucktownem?

Někteří kritici považují podobné projekty za líbivé způsoby, jak odpoutat pozornost od problémů se zabezpečením dat, kterými Facebook v poslední době výrazně trpí. Podobný projekt ale chystá i konkurenční technologická společnost Google. Ta dokonce plánuje 5000 bytů, jež mají vzniknout v městečku Alphabet City.

Je to sice takové sídliště, ale pracovat zde můžete pořád

Technologičtí giganti nepřišli s nápadem na společné bydlení pro zaměstnance sami a ani jako první. Vzpomeňme si na Baťu ve Zlíně, že... O bydlení pro tovární dělníky v USA před stovkou let a v Číně nyní ani nemluvě.

Co může být cílem těchto projektů? Kromě zjednodušení hledání bydlení a cest do práce má koncentrace zaměstnanců v jejich volném čase jistě i méně bohulibé záměry, například využití jejich nápadů a mozkových kapacit i mimo pracovní dobu. Není obtížné si představit, že se práce bude řešit i během sousedských večerních posezení u vína. Šli byste do toho?

foto: Apartments.com, zdroj: New York Times