Dnešní osmnáctiletí se chovají, jako kdyby jim bylo teprve patnáct let. Tímto zjištěním ukončili vědci svůj rozsáhlý mnohaměsíční výzkum. Podle CBS News a dalších médií tak vyvrátili všeobecné přesvědčení, že děti dnes dospívají příliš rychle. Vývoj je v tomto ohledu prý nejpomalejší v dějinách.

Podle studie zveřejněné v americkém časopise Child Development probíhá dětský vývoj dokonce pomaleji než kdykoli předtím. Výzkumníci analyzovali odpovědi 8,3 milionu adolescentů ve věku 13 až 19 let posledních 40 let (mezi lety 1976 a 2016). Zjistili, že dnešní omladina se ve srovnání se starší generací mnohem méně zapojuje do aktivit spojených s dospíváním. Tím mají na mysli zejména konzumaci alkoholu, sex, řízení auta a hledání práce.

Nezralí a líní?

Vědci srovnávají dnešní osmnáctileté s dřívějšími patnáctiletými. To platí ve všech demografických skupinách studie. „Někteří teenageři uvedli, že sex a alkohol je nezajímají. To znamená, že si část teenagerů nedopřává ani jednoho. Nebo alespoň ne tolik, kolik by mohli,“ seznamuje s výsledky výzkumu hlavní autorka Jean Twengeová, profesorka psychologie na státní univerzitě v San Diegu.

„Jiní teenageři napsali, že nepovažují za pravděpodobné, že v dohledné době budou pracovat. Což značí buď lenost, nebo nezralost,“ dodává psycholožka. „Pokud se na celou věc podíváme z globálního hlediska, určitě je dobře, že mládež dělá více dobrých věcí než těch špatných,“ uvažuje Twengeová. „Prakticky jde pouze o to, že nemají tendence zkoušet všechno, co dělají dospělí.“ Mládež tak vlastně činí určitý kompromis mezi dětským světem a světem dospělých.

Ani sex, ani alkohol

Pokud nejsou dospívající připravení přijmout zodpovědnost, která z dovršení určitého věku plyne, mohou mít potíže se začleněním do života, který jejich věk vyžaduje. S tím souvisí odpoutání se od rodičů, studium na vysoké škole, první práce a celkově ochota dělat věci po svém.

Zároveň s sebou pomalejší vývoj nese ale i četné výhody. „Když děti nevyrostou dřív, než budou připravené, jsou chráněny před věcmi, které je mohou v příliš raném věku zkazit – jako je alkohol a sex,“ vysvětluje Twengeová.

Nízká porodnost

Další dobrou zprávou je, že teenageři jsou dnes zdravější a více v bezpečí, než tomu bylo kdykoliv předtím. To je v konečném důsledku příčinou výrazně snížené porodnosti u mladistvých. Tato tvrzení pochází ze statistik, které doktorka Twengeová sestavila v rámci příprav pro novou knihu iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy - and Completely Unprepared for Adulthood (Proč jsou dnešní online děti méně vzpurné, více tolerantní, méně šťastné a naprosto nepřipravené na dospělost).

Technologie umožňují dětem komunikovat s přáteli, aniž by přitom musely opouštět pohodlí domova.

Čím se nová studie nezabývala, je příčina zpomaleného vývoje dnešní mládeže. Jean Twengeová a další spoluautoři studie v tomto ohledu citují „teorii životních dějin“. Podle té bude v budoucnu lidský vývoj pomalejší, rodiny menší, věk dožití vyšší, děti budou zdravé, v bezpečí a budou se déle vzdělávat. Podle Twengeové se jedná o poměrně přesný popis současné kultury.

Pořád na síti

Jedním z diskutovaných důvodů opožděného dospívání moderních teenagerů je vysoká obliba smartphonů a snadný přístup k internetu. Tyto technologie umožňují dětem komunikovat s přáteli, aniž by přitom musely opouštět pohodlí domova.

Díky tomu mají méně příležitostí dostat se do kontaktu s lákadly, které přináší dospělácký život. „Je ale jasné, že moderní technologie nejsou jedinou příčinou těchto trendů,“ říká k tomu Twengeová a vysvětluje, že tendence k nim se začaly projevovat dlouho předtím, než se do popředí dostaly chytré telefony a internet.

Související…

Mladí si místo pivka dají jointa. Je to výhra?
Lukáš Hurt

foto: Shutterstock, zdroj: CBS News