fbpx

Pomáháme ženám tvořit šatník, který budou milovat, říká autorka konceptu Indivine Dalších 4 fotografií v galerii
Zdroj: Greta Konečná Blumajerová, se svolením Lenky Zelenohorské

Příjemné prostředí, italská kvalita, osobní přístup a odborníci na slovo vzatí. Asi tak nějak vypadá představa dokonalého módního butiku. Představa, kterou stylistka Lenka Zelenohorská uvedla v praxi.

Zveřejněno: 15. 12. 2023

Znáte ten pocit, kdy stojíte před plnou skříní, ale přesto nemáte co na sebe? Stylistka Lenka Zelenohorská tento problém dobře zná. S více než osmnáctiletou praxí v oboru denně pomáhá klientům, kteří hledají kvalitní oblečení, příjemné nákupní prostředí a odbornou pomoc.

Lenka založila na jaře 2018 Ateliér stylu s italskou módou a úspěch, který s dostupnou italskou módou sklidila, jí dodal odvahu k dalšímu kroku. V prosinci minulého roku spustila nový koncept INDIVINE, jehož součástí je Ateliér stylu na adrese Havlíčkova 11 v Praze.

„Cesta k sebevědomí a stylu je jedinečnou odyseou každé ženy. Můj inovativní koncept INDIVINE vznikl z mé dlouholeté touhy změnit způsob, jakým české ženy nakupují a vnímají módu. Snažím se přinést do světa módy něco nového – prostředí, kde se ženy mohou cítit pohodlně, inspirovaně a kde jim mohu pomoci objevit jejich jedinečný styl. Věřím, že opravdová krása začíná uvnitř, a právě oblečení může být nástrojem k vyjádření této vnitřní krásy. INDIVINE není jen o prodeji oblečení, je to o cestě k sebevědomí a radosti z vlastního já.“

Lenka Zelenohorská nám tedy přináší nejen módu, ale celý koncept, slibující místo, kde ženy naleznou nejen stylové oblečení, ale i cestu k vlastnímu sebevědomí a radosti z vlastního já.

Jedním z pilířů konceptu INDIVINE je příjemné prostředí pro ženy. Jaké aspekty tohoto prostředí považujete za klíčové pro pohodový nákupní zážitek?

Aby si žena mohla nákupy užít, potřebuje klidné a podporující prostředí. Nákupní centra a obchody jsou přeplněné vizuálními vjemy a zvuky. V obchodech je většinou nepříjemné světlo, spousta oblečení a žádná profesionální obsluha, která by vás alespoň trochu nasměrovala, a v neposlední řadě nepříjemné prostředí v převlékacích kabinkách. Tam když se svlékneme, většinou vidíme v zrcadlech svůj odraz z padesáti centimetrů a na sebevědomí nám to nepřidá. Toto prostředí nás všechny odvádí od sebe sama, necítíme se a následně si nedokážeme dobře vybrat oblečení podle svých vnitřních preferencí. Naše oblečení je naše druhá kůže a musí reflektovat to, kým uvnitř jsme.

V Indivine disponujeme vzdušným a elegantním interiérem, kde si zákaznice mohou v klidu oblečení prohlédnout a kde mohou zapomenout na vnější svět a ponořit se do příjemného světa módy. Pohodovou atmosféru v butiku dotváří hudba. Naše prostorné kabinky jsou koncipovány jako intimní ženský budoár. Osvětlení je kvalitní a jemné materiály a příjemné koberce přispívají k atmosféře, kde se můžete cítit naprosto pohodlně a opečovávaně. Nákupy by měly být příjemným zážitkem, plným radosti, nikoliv stresu.

Jakým způsobem butik podporuje vaše zákaznice v hledání vlastního stylu a sebevědomí?

U nás se ženy setkávají se stylistkami/prodavačkami, které s nimi budují osobnější vztah. Pomáháme ženám vybírat oblečení, které nejenom lichotí jejich postavě, ale zároveň se v něm cítí pohodlně. Prostor Indivine je navržen tak, aby ženy mohly relaxovat, začít si hrát, zkoumat a tříbit svůj styl. A nakonec si mohou odnést oblečení, ve kterém se budou cítit skvěle i po delším čase.

img 2250

Aby si žena mohla nákupy užít, potřebuje klidné a podporující prostředí. Zdroj foto: Indivine


Tento koncept vychází z mé znalosti potřeb žen při hledání stylu a následných nákupech. Náš tým tvoří ženy, které jsou profesionálkami v oblasti módy, což nás odlišuje od jiných obchodů. S otevřeným přístupem rády pomáháme každé klientce vybrat oblečení, které zdůrazňuje její jedinečnost. Zároveň si můžete vybrat z našich konzultačních služeb. Krátká konzultace zdarma trvá přibližně třicet minut a může být prvním krokem k pochopení vlastního stylu. Nabízíme také „image konzultace“, které jsou delší a detailnější (trvají hodinu a půl), a kde se klientka dozví vše o svém jedinečném módním stylu, barvách a střizích…

Jak se mění postoj k módě v České republice a jak se koncept INDIVINE přizpůsobuje těmto aktuálním trendům?

S ohledem na své dvacetileté zkušenosti si všímám, že ženy ve věku třicet pět let a starší stále trochu tápají, pokud jde o tvorbu svého šatníku, a často jim chybí koncepční přístup. Tato dovednost bývá podceňována, což vede ke zbytečným chybám. V mé práci se snažím ženám i mužům ukazovat, jak si vytvořit šatník, který budou milovat. S konceptem Indivine bychom rády předávaly tuto dovednost co nejvíce ženám, protože je skutečně možné se ji naučit. A to je skvělá zpráva. Podporovat vědomý přístup k nakupování oblečení je klíčovým cílem našeho konceptu Indivine, a to v přirozené a příjemné formě.

Mladší generace již disponuje většími možnostmi a svobodou než moje generace a generace našich matek. S odvahou experimentují se stylem a hledají, co jim opravdu sluší a co je jim pohodlné. Nicméně stále pozoruji, že většina lidí neovládá základy vhodného oblékání pro různé příležitosti a nepřikládá dostatečný význam tomu, že oblečení může vypovídat o nás samých. Toto téma je u nás stále velmi podceňováno ve srovnání se zeměmi, kde kultura oblékání nebyla přerušena komunismem.

Na online platformě Seduo nabízím kurz, kde se ženy mohou snadno seznámit se základy, včetně konkrétního návodu na šatník a nákupy. Rovněž plánuji věnovat více času vzdělávání náctiletých a studentů, kde mohu tyto návody prezentovat v rámci vyučování. Oceňuji zájem škol a studentů, což mi dodává smysl a radost, protože věřím, že schopnost dobře se obléci přispívá k lepšímu pocitu ze sebe a podporuje úspěšný život.

Jaký je váš přístup k vytváření osobního stylu pro klientky?

Základem mé práce je vzájemné poznání s klientkou či klientem. Proto je vždy součástí nalezení osobního stylu rozhovor… Psychologický rozměr mé práce je klíčový a vyžaduje vytvoření důvěrného spojení. Věřím, že si mě vybírají lidé, kteří cítí sympatie a volí mě podle své intuice. S mými klienty pak vždy prožíváme příjemnou obohacující interakci.

Vždy zdůrazňuji, že od této chvíle mají kamarádku na módu a nejsou v tom nikdy sami. Kdykoliv cítí nejistotu ve výběru oblečení, mohou se na mě spolehnout. Vedu je novým světem umění a citu, provázím je tímto tvořivým procesem. Klientky často zjišťují, že to není jen povinnost, ale skutečně zábava, protože móda je pro nás hrou. Mé profesní motto zní: „Poznej se, obleč se.“

img 2249

Prostorné kabinky jsou koncipovány jako intimní ženský budoár. Zdroj: Indivine


Jak byste popsala typickou klientku, která by se v butiku INDIVINE cítila jako doma? Zaměřujete se spíše na určitý věkový okruh, nebo je váš koncept otevřený všem?

Naše klientela je opravdu pestrá a nedá se jednoznačně definovat. Ženy k nám nacházejí různé cesty – některé zaujme výloha, jsou zvědavé a věřím, že často příjemně překvapené, jaký svět u nás objeví. Jsme potěšeny, když na nás ženy narazí prostřednictvím doporučení kamarádek, které u nás zažily pozitivní změnu ve svém šatníku.

V našem butiku není žádný tlak na okamžitý nákup, protože chápeme, že každý potřebuje svůj čas. Vytváříme otevřené prostředí, kde si ženy mohou pohodlně prohlížet módu, aniž by cítily nutnost něco okamžitě kupovat. Jsme tu pro ženy jako místo setkávání, kde se mohou sdružit a sdílet své zkušenosti s módou.

Oblečení pro naše klientky vybírám na základě zkušeností s naší klientelou, což často přináší příjemná překvapení. Naše klientky mají různé preference – od milovnic módy, které hledají zajímavé kousky, až po ty, které si rády nechají poradit a oceňují, že na jednom místě mohou nejen dostat rady, ale i nakoupit, pokud se jim něco zalíbí.

img 2248

V Indivine disponujeme vzdušným a elegantním interiérem, kde si zákaznice mohou v klidu oblečení prohlédnout a kde mohou zapomenout na vnější svět a ponořit se do příjemného světa módy, říká Lenka. Zdroj: Indivine


Většinu naší klientely tvoří aktivní ženy od třiceti let, které si uvědomují, že potřebují dobře vypadat, ale často nemají čas věnovat se tomu detailně. Snažíme se o efektivní nákupy, které šetří čas i peníze. Věci dobře kombinujeme, aby ženy mohly vytvářet různé outfitové kombinace. Důležitým aspektem je, že se naše klientky rády vrací, jsou spokojené a s radostí nám sdělují, že se v našem oblečení cítí skvěle, a okolí to oceňuje.

Mé dovednosti spočívají v nalezení správného oblečení pro každou ženu, které poté nosí s radostí. Tento přístup hraje klíčovou roli v našem konceptu udržitelnosti, protože nejen prodáváme oblečení, ale zejména pomáháme ženám objevit kusy, které korespondují s jejich osobností a vzhledem.

Jaké změny jste pozorovala ve způsobu, jakým ženy přistupují k výběru oblečení během dvaceti let vaší kariéry v oblasti stylingu?

Vnímám, že současné ženy kladou větší důraz na kvalitu materiálů. Je zřejmé, že lidé začínají přemýšlet o způsobu výroby oblečení a jeho udržitelnosti. S rozvojem společenského uvědomění roste i kritičtější přístup k módě. Občas si všímám, že tento trend může být poněkud přehnaný, ale věřím, že nalezení rovnováhy je procesem, kterým jako západní kultura procházíme. Cílem je najít vlastní cestu v oblékání, ačkoliv neexistuje žádný přesný návod. Informace a osobní cit jsou klíčové v odpovědi na tuto výzvu. Jsem zde proto, abych s klienty prozkoumala možnosti a společně s nimi objevila jejich individuální způsob vyjádření skrze módu. Stále věřím, že móda je především hra, kterou je potřeba si užít a brát ji s nadhledem.

Kde nacházíte inspiraci při výběru oblečení pro váš butik?

Nacházím inspiraci přímo v srdci módy v Itálii, kam pravidelně cestuji na nákupy, a sleduji, jak Italky tvoří své stylové outfity. Procházení po ulicích a pozorování místní elegance je pro mě pravým uměleckým dobrodružstvím. Dále hledám inspiraci přímo v showroomech, kde se učím, jak oblečení, které je nové, kombinovat a vrstvit, a jaký měli návrháři záměr. Kromě toho sleduji aktuální módní scénu prostřednictvím zahraničních módních blogerek, momentálně mě okouzlila Italka Chiara Ferragni. Inspiraci také doteď čerpám ze seriálu Sex ve městě, na kterém jsem vyrostla…

Moje práce spočívá nejen ve sledování trendů, ale také v aktivní práci s oblečením. Vybírám kousky, které nejlépe odpovídají vkusu a potřebám mé klientely, jež je rovněž pro mě neustálým zdrojem inspirace. Odebírám také impulzy od českých návrhářů, jejichž kreativitu a originalitu oceňuji. Fascinuje mě sledovat, jak jejich vizionářství přetvářejí v nositelné kousky…

Mou rolí je nejen propojovat svět módou a trendy, ale také pracovat s klientkami tak, aby si vytvořily vlastní jedinečný styl. Mým cílem není jen nabízet oblečení, ale vytvářet s klientkami osobní spojení a pomáhat jim objevovat svůj jedinečný vztah k módě. Tato interakce je pro mě nejen prací, ale také vášní, protože věřím, že móda by měla být nejen o trendech, ale i o osobním projevu a radosti.

Související…

Jsem reinkarnovaný Gucci, tvrdí sedmiletý módní návrhář. Má na kontě již stovky návrhů
Michal Švehla

foto: Greta Konečná Blumajerová a Indivine, se svolením Lenky Zelenohorské, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...