fbpx

Vnitřní radar, kterým vidíme druhým do hlavy. Neurocepce je naše superschopnost 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Někdy to vypadá jako magie, ve skutečnosti jde o rozvinutou intuici. V našem zrychleném a propojeném světě může být neurocepce klíčovou dovedností. Umíme díky ní číst mezi řádky, zachytit nevyřčené nebo vycítit atmosféru v místnosti

Zveřejněno: 27. 11. 2023

Neurocepce je termín, který zavedl Stephen Porges, profesor psychiatrie na univerzitě v Chapel Hill v Severní Karolíně. Představte si ji jako náš vnitřní radar, který neustále monitoruje okolí a reaguje na vnitřní i vnější podněty ohrožení. Kromě toho umí podle Psychology Today rozeznávat také jemné sociální a emocionální signály v našem okolí. To všechno se děje na pozadí, bez našeho vědomí.

Vytrénovaná neurocepce je zároveň superschopnost, která může radikálně zlepšit osobní i pracovní vztahy. Možná máte sami zkušenost s kolegy, kteří dovedou vycítit emoční klima v týmu nebo vypíchnout skvělé nápady, které vypadaly původně úplně nenápadně.

Díky rozvinuté neurocepci umíme číst mezi řádky, zachytit i nevyřčená slova nebo vycítit atmosféru v místnosti. Doslova nad zlato je tato dovednost pro managery, kouče, ale samozřejmě i pro všechny ostatní, kteří se snaží porozumět druhým a navazovat s nimi vztahy na hlubší úrovni.

Trénujte mozek

Neuroplasticita je neuvěřitelná schopnost našeho mozku vytvářet nová nervová spojení, a to i v pozdní dospělosti. Díky tomu máme možnost neustálého růstu a rozvoje po celou dobu našeho života – samozřejmě za podmínky, že náš mozek neustále trénujeme a rozvíjíme.

Tento fenomén zkoumal neurovědec Michael Merzenich, který bývá označován za otce neuroplasticity. Podle něj náš mozek během života nezůstává strnule neměnným orgánem, ale je vysoce adaptabilní a schopný se doslova přepojovat. Jak souvisí s neurocepcí? Velmi úzce.

Jak odemknout šestý smysl

Neuroplasticita je totiž klíč k odemknutí vašeho skrytého potenciálu. Když navíc pochopíte roli neurotransmiterů a příslušných oblastí mozku, získáte jedinečný vhled do intuitivních schopností své mysli. Tadá, šestý smysl aktivován!

Přes veškeré přísně vědecké definice je cesta za šestým smyslem něco jako pouť do Santiaga de Compostely. Sebepoznání a vnitřní transformace vás čeká už během cesty, nikoliv jen jako odměna na jejím konci.

Cesta k naší intuici je propojená s klíčovými neurotransmitery, mezi které patří oxytocin, označovaný také jako hormon lásky. Oxytocin podporuje důvěru, empatii a sociální vazby, ale také je spojený s rozšiřováním našich intuitivních schopností. Složitá souhra neurochemických látek, jako je oxytocin, vede podle neurovědce Paula Zaka ke zdokonalení intuitivního potenciálu. Jinými slovy, pokud chcete využívat naplno své intuice, váš mozek musí být v kondici. Ať už se to týká zdravé, vyvážené stravy, tak přiměřené zátěže (ale pozor, stres mu naopak škodí). Co dál?

Zůstaňte zvědaví a otevření

Znáte přísloví, „Nebuď zvědavý, budeš brzy starý“? Tak si ho rovnou jednou provždy vygumujte z hlavy, je to přesně naopak! Zvědavost a otevřenost jsou ve skutečnosti ideální podmínky pro kultivaci neuroplasticity mozku, podporují kognitivní růst a podněcují rozšířené možnosti rozhodování.

Buďte kreativní

Rovnou vyvrátíme další mýtus, týkající se „vymýšlení blbostí“. Klidně pusťte své nápady na špacír, ať už se to týká vlastní tvorby nebo myšlení „out of the box.“ I díky tomu prohloubíte důvěru ve své instinkty, zažijete nečekaná myšlenková spojení a hlavně si užijete hloubkový ponor do neprobádaných končin vaší neurocepce.

Náš mozek během života nezůstává strnule neměnným orgánem, ale je vysoce adaptabilní a schopný se doslova přepojovat.

Empatie

Jak vědí všichni lídři a rodiče, empatie je základním kamenem efektivního vedení. Díky rozvíjení empatie a soucitu s ostatními budete nejen lépe rozumět lidem okolo sebe, ale také tím posílíte svou intuici.

Zvláštní kapitolou je expertní intuice, která se rozvíjí díky rozsáhlým zkušenostem a praxi v konkrétní oblasti. Neurovědci už označili oblasti mozku, které se podílí na tomto šestém smyslu. Budoucí výzkum se bude zaměřovat na zkoumání nervových mechanismů, které jsou základem různých typů intuice, například sociální nebo morální intuice.

Žádná pseudověda

Ačkoliv to může znít trochu jako pojem z ezoterické literatury, neurocepce není žádná bílá magie. Naopak, v této oblasti najdete řadu seriózních vědců, jako je např. Dr. Gary Klein, autor knihy Vidět, co jiní nevidí. Jeho výzkumy v oblasti rozhodování a intuice tento tajemstvím obestřený kognitivní proces vysvětlují. Intuice je podle Kleina velmi rychlý, podvědomý a složitý mentální jev, čerpající ze smyslových podnětů, předchozích znalostí a emočních signálů.

Přes veškeré přísně vědecké definice je cesta za šestým smyslem něco jako pouť do Santiaga de Compostely. Sebepoznání a vnitřní transformace vás čeká už během cesty, nikoliv jen jako odměna na jejím konci.

Související…

Jak poznat, že k vám promlouvá intuice? Důležité jsou tyto tři aspekty
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...