Elektronické cigarety a vaporizéry jednu dobu vypadaly jako ideální nástupci zabijáckého tabáku. Že tyhle barevné „pastelky“ s příchutí cukrové vaty nebo manga nejsou zase tak úplně nevinné, už víme. Poslední výzkum se zaměřil na zdraví vapujících mužů. Výsledky kuřáky páry úplně nepotěší, ale je užitečné o nich vědět.

V nejnovější studii vědci simulovali vapování na skupince laboratorních potkanů, které podrobili pravidelné dávce páry z vaporizéru. Výsledek? Vapujícím myšákům se zmenšila varlata a nebylo to dokonce ani to jediné, s čím to šlo z kopce. Snížil se také počet jejich spermií.

Kontrolní skupinka potkanů, kteří nebyli vystaveni nikotinu v páře, měla průměrný počet spermií 98,5 milionu na mililitr. Potkaní „kuřáci“ e-cigaret měli nižší průměr, a to 95,1 milionu spermií na mililitr.

Zdravější varianta? Těžko

To vlastně nevypadá jako zásadní problém, ale nejde jen o počty. Na další rizika mužského vapování upozorňuje i dřívější studie. Vědci v ní potvrdili, že inhalace výparů je spojena se zvýšeným odumíráním spermií, změnami v tkáních produkujících spermie a nízkou hmotností varlat, poškozením tkání a klíčových enzymů v procesu produkce spermií.

Muži denně užívající e-cigarety měli průměrný celkový počet spermií 91 milionů ve srovnání se 147 miliony u nekuřáků.

To nejsou dobré vyhlídky pro potkany, kteří plánují založit rodinu, postavit dům a zasadit strom, řeknete si možná ironicky, protože vás se to jako zástupce úplně jiného živočišného druhu přece týkat vůbec nemusí.

Částečně máte pravdu – neexistují žádné obdobné studie na lidech, které by tyto dopady prokázaly. Jen těžko totiž seženete dobrovolníky, kterým byste mohli říct: „Tady si sedněte a v klidu inhalujte. My se pak stavíme a rozebereme vaše varlata, abychom se podívali na míru poškození.“

Zato máme jiné reporty pro porovnání: Studie publikovaná v roce 2020 v časopise Human Reproduction zjistila, že muži denně užívající e-cigarety měli průměrný celkový počet spermií 91 milionů ve srovnání se 147 miliony u nekuřáků. Vapující potkani ve snížení počtu spermií oproti nám lidem tedy dopadli ještě docela dobře, viďte?

Takže ne, vapování opravdu není vdechování „ničeho“, i když proti klasickým vražedným cigaretám nesmrdí a neobsahuje tolik nebezpečných chemických látek. „Zdravá“ varianta kouření se ale rozplynula jako oblak páry. Prostě s tímto zlozvykem sekněte úplně, tečka.

Související…

Kouření více než zdvojnásobuje riziko duševních onemocnění, tvrdí nová studie
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Forbes.com