Pokud chceme lepší sex, doporučuje se nám zkrátka nakoupení krajkového prádla, zkoušení lepších pozic, hraní rolí, zapojení vibrátoru, jedení afrodisiak, experimentování s ochucenými lubrikanty, sledování sexy videí, zkrátka udělat ze sexu prioritu číslo jedna, ale přitom se na něj neupínat až příliš. Seznam toho, co bychom měli dělat, je v podstatě nekonečný. Nepopíráme, že novinky a experimenty jsou zábavné, co když ale tou jedinou věcí, kterou byste měli udělat, abyste se si zlepšili sexuální život, je nedělat zkrátka vůbec nic? Píše o tom Psychology Today

Klíčová je přítomnost

Vztahová terapeutka a autorka výzkumů o sexu Sarah Hunter Murray hovořila při jednom z takových průzkumů se ženami, které si o sobě myslí, že mají vysokou sexuální touhu. „Tyto rozhovory prakticky nikdy nebyly o neobvyklých sexuálních dobrodružstvích. Podobné ženy zkrátka považovaly za nejdůležitější to, že jsou při sexu ‚mentálně přítomné‘, a díky tomu si ho více užívají,“ říká Murray. „Říkaly mi například: Pokud se rozhodneme mít sex, je to, jako kdybychom zapomněly na všechno ostatní. Soustředím se na to, jak potěšit svého partnera, a na to, jak se to líbí mně. Soustředím se zkrátka na ten okamžik,“ uvádí jako příklad.

Zaměřte se na sex, na doteky vašeho partnera, na fyzické pocity a neměli strach z toho, jak vypadá vaše tělo, co si váš partner myslí, nebo nepřemýšleli o tom, co musíte udělat zítra. Je to zkrátka o tom, že jste duševně přítomní, nesoudíte a nehodnotíte.

Jak něčeho takového docílit? Terapeutka doporučuje, abyste se zaměřili na sex, na doteky vašeho partnera, na fyzické pocity a neměli strach z toho, jak vypadá vaše tělo, co si váš partner myslí, nebo nepřemýšleli o tom, co musíte udělat zítra. Je to zkrátka o tom, že jste duševně přítomní, nesoudíte a nehodnotíte.

Pokud vám nějaká myšlenka typu, co musíte dnes koupit, do hlavy přeci jen doputuje, snažte se na ni příliš neupínat. Zkrátka ji nechte projít vaší hlavou a vraťte se zpět ke svému partnerovi. Podle Murray pomůže rovněž jóga nebo různé meditační techniky, které se na přítomný okamžik také soustředí. Naučíte-li se to praktikovat při meditaci, zakomponovat totéž do sexu již nebude tak obtížné.

Výzkumy to potvrzují

K podobným závěrům došly i jiné studie, které se zabývaly tím, proč mají někteří lidé lepší sex než jiní. Například Peggy Kleinplatz a její tým dvaceti terapeutů hovořili s 44 lidmi, kteří tvrdili, že mají skvělý sex. Opět se nejednalo o žádné sexuální akrobaty, ale o lidi, kteří dokázali být v přítomném okamžiku.

Nikdo netvrdí, že byste neměli experimentovat. Nové hračky a pozice jsou jistě lákavé a vzrušující. Pokud se ale budete slepě řídit radami místo toho, abyste při sexu mysleli jen a pouze na sex, pak je každá rada skutečně drahá…

Související…

Chcete mít úžasný sex jako nikdy předtím? Pijte červené víno
Anna Calve Novotná

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today