Interiér domu nebo bytu je jako vhled do duše jeho obyvatel. Výběr barev, materiálů, nábytku a dekorací nám může mnohé napovědět o jejich charakteru, vkusu a zájmech. 

Klasika: Zrcadlo minulosti a elegance

Vcházíte do domu, kde se vám otevírá vůně starých knih a dřevěného nábytku. Stropy zdobí nádherné lustry, které rozezní váš krok dojemným třpytem. Před vámi se nachází velká hala s klenutými oblouky a hned na první pohled je patrné, že jste ve společnosti lidí, kteří milují klasiku. Na stěnách visí rodinné portréty v honosných zlatých rámech a na podlaze spočívají ručně tkané koberce v pastelových odstínech. Pohovky jsou potaženy hedvábnými látkami a polštářky, na nichž se snoubí jemné vzory a bohaté zlaté vyšívání.

Stůl v jídelně zdobí krásné porcelánové talíře a stříbrné příbory, což vás nenápadně pozve k posezení. Za zavřenými dveřmi slyšíte melodie klavíru, který je středobodem obývacího pokoje. Na poličkách stojí staré gramofonové desky s nahrávkami nejslavnějších klasických skladatelů. Obyvatelé tohoto domu si rádi dopřávají klidné večery plné krásné hudby a umělecké literatury, kterou si přečtou u tlumeného světla svíček. Obyvatelé klasického domu si cení tradic, elegance a pohodlí.

Klasický interiér. Zdroj: Shutterstock


Minimalismus: Jednoduchost a volný prostor

Už na první pohled vás zaujme jednoduchost a praktičnost tohoto interiéru. Do očí bijí čisté linie a zářivě bílé stěny. Při pohledu do kuchyně zjistíte, že veškeré spotřebiče jsou skryty v elegantních skříňkách, a prostorný obývací pokoj je zdoben minimalistickými dekoracemi ve formě abstraktních obrazů a soch.

Doprovodným tónem je tiché hučení moderních zařízení, která se schovávají za minimalistickým designem. Nábytek je vyroben z moderních materiálů, jako je sklo a kov. Veškerý nepořádek je eliminován a místo toho zde najdete prostor pro meditaci a relaxaci, která je pro obyvatele tohoto domu zcela klíčová.

Čistota a jednoduchost minimalismu. Zdroj: Shutterstock


Eklektika: Směsice různorodosti a kreativity

Jakmile vkročíte do tohoto domu, zcela vás pohltí neuvěřitelná různorodost a originalita, která je zcela vlastní jeho obyvatelům. Barevné tapety s nápadnými vzory a předměty různých forem a stylů tvoří jeden velký umělecký konglomerát. Židle z různých ér, stoly výstředních tvarů a koberce s pestrobarevnými vzory splývají do jedinečného celku. Na stěnách najdete umělecká díla od různých autorů, od moderních pláten až po graffiti, které bylo důmyslně vloženo mezi rámy.

V knihovně si oblíbené knihy uspořádali tak, aby byly mezi sebou propojené a vytvářely nový smysl. Na poličkách jsou sošky, které obyvatelé přivezli ze svých cest po světě, a stěny zdobí plakáty z filmů a koncertů. Tento dům je jako galerie, kde se setkávají umění, móda a hudba, a kde každý roh skrývá nový příběh.

Eklektický interiér vypovídá o kreativním majiteli. Zdroj: Shutterstock


Etno: Vzduch vzdálených kultur a tradic

Dům je prostoupen duší starobylých kultur a zemí, což je ihned patrné na výrazně zdobených dveřích a oknech. Podlaha je pokryta tradičními koberci a na stěnách visí barvitě zdobené masky a ručně vyšívané textilie. Nábytek z bambusu a dřeva má organické tvary, které ladí s přírodními barvami země a rostlin. Přírodní a ekologické materiály spolu s tradičními předměty a doplňky vytvářejí prostor klidu a harmonie.

Interiér s etnickým nádechem odhaluje lásku k historii, kultuře a přírodě. Obyvatelé tohoto domu se nechávají inspirovat lidovým uměním, folklórem a exotikou různých zemí a regionů. Zajímají se o náboženství, filosofii a meditaci, což je patrné i ve výběru literatury a dekorací.

Etno, to je otevřená mysl a touha po dobrodružství. Zdroj: Shutterstock


Loft: Svoboda a individualita průmyslové éry

Příznivci loftu bydlí v prostředí, které je plné vzpomínek na minulou éru. Ve chvíli, kdy vkročíte do tohoto interiéru, ucítíte vlnu svobody a energie. Vysoké stropy s odkrytými trubkami a kabely spolu s obrovskými okny vytvářejí dojem industriálního ducha a nedotčeného průmyslového prostoru.

Zde najdete nábytek z hrubého dřeva, oceli a kožené sedací soupravy, které zdůrazňují odvahu a individualitu. Na stěnách visí obrazy městského života. Obyvatelé loftu se nebojí žít mimo zažité stereotypy a tradiční prostředí. 

Loft - život mimo zaběhlé stereotypy. Zdroj: Shutterstock


Stručně řečeno

Dům je jako plátno, na kterém majitelé mohou vyjádřit svou individualitu a kreativitu. Interiér domu nebo bytu je jako malá galerie, která odhaluje osobnost a zájmy jeho obyvatel. Každý kousek nábytku, každý dekorační prvek a každá barva vypovídají o charakteru a vkusu. Od klasiky až po loft, každý styl odráží jedinečnost a osobnost jeho obyvatel. Ať už preferují tradici, minimalismus, kreativitu, duchovnost nebo svobodu, jejich domov je místem, kde se odrážejí jejich sny, touhy a zájmy. A copak prozrazuje interiér vašeho obydlí?

Související…

Pusťte domů více přírody. Tyto skandinávské interiéry vás budou bavit.
Monika Kovačková

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek