Všichni víme, že výběr vánočních překvapení vůbec není snadná záležitost. A když si to řádně nepromyslíme, kromě „hezké“ věci můžeme svým blízkým nadělit i trauma, nebo přinejmenším nepříjemný zážitek. Jaké jsou podle redakce Flowee nejhorší vánoční dárky?

„Vtipné“ dárkové předměty

Hrneček s ženskými prsy, tričko s nápisem „Nepotřebuji google, moje žena ví všechno“, srdíčko na pověšení, které hlásá „Mám ráda jednoduché věci, například muže“. Takové věci lze často najít v balíčkách od firemních kolegů, případně vzdálených příbuzných či „vykutálených“ kamarádů. 

Někoho to možná potěší nebo se nad tím zasměje. Většinou ale takové věci stejně skončí někde na poličce, kde se na ně práší, nebo v rovnou v popelnici.

Domácí spotřebiče výhradně pro ženy

Darovat nový vysavač, když ten starý už dosluhuje, nebo myčku, která usnadní mytí nádobí, zní jako skvělý nápad. Pokud však maminka k Vánocům opakovaně dostává kuchyňské náčiní, zatímco tatínek pod stromečkem nachází knížky a cyklistické vybavení, je na čase se zamyslet. Utkvělá představa, že to jsou výhradně ženy, kdo doma vaří a uklízí, patří do minulosti. A tam by také měla zůstat.

Pokud si dotyčná spotřebič přeje, je samozřejmě v pořádku jí vyhovět, nezapomeňte ale darovat i něco jen tak pro potěšení. Od toho Vánoce přece jsou.

Příliš drahé dárky

Chtěli byste dostat dárek, který víte, že si darující nemohl dovolit? Co takhle dostat od přítele luxusní hodinky, zatímco vy jste mu dali jen trenky? Najít pod stromečkem příliš drahý dárek nemusí být dobrý pocit. A taky to nemusí být trefa do černého. Kabelka Louis Vuitton někoho, kdo chodí ve výhradně sportovních věcech, určitě nepotěší. Ne každý má také rád drahé věci a takový dar ho může jen přivést do rozpaků a nebude ho ani chtít používat.

Kapitolou samou o sobě je padělané luxusní zboží. Pokud se v tom darovaný vyzná, určitě ho neocení.

Oblečení špatné velikosti

Není nic horšího, než někomu darovat sukni nebo triko, které mu nesedí. Když je to moc malé, naznačujete, že by měl zhubnout, když moc velké, tak přibrat? Za takovými dary se sice mnohdy skrývají dobré úmysly, přesto mohou spíše ublížit než potěšit. Výjimku tvoří snad jen děti, které do větších věcí dorostou.

Pokud chcete darovat oblečení, pořádně si zjistěte velikost, nebo oblečení nedávejte vůbec. V nejlepším případě vyberte něco univerzálního, co sedne skoro každému, třeba rukavice nebo ponožky. O těch se často říká, že jsou právě tím nejhorším darem, ale ruku na srdce, kdo z vás každé ráno zběsile nehledá dva padnoucí páry?

Pokud chcete darovat oblečení, vyberte raději něco neutrálního. Je náročné se trefit do vkusu i velikosti. Zdroj: Shutterstock


Živá zvířátka

Domácí mazlíčci jsou častým dárkem pro děti, ať už jde o křečky, papoušky, psy nebo třeba ovce. Není divu, že se po Novém roce pravidelně plní zvířecí útulky. Mnoho lidí si neuvědomí, co starost o zvířata vlastně obnáší, a nového mazlíčka se hodně rychle zbavují. Pokud si nejste 100% jistí, že si obdarovaný zvíře skutečně přeje a dokáže se o něj i postarat, tak na tenhle dárek raději zapomeňte.

Dětské oblečení a hračky

Vaši příbuzní jsou ve věku, kdy by se měli co nejdříve „rozmnožit“? Nikdy jste je o dětech mluvit neslyšeli, ale to přece nevadí? Ale vadí. Pokud dítě vyloženě neplánují nebo nečekají, darovat dětské věci není dobrý nápad. Nehledě na to, že ani plány nemusejí vždy vyjít podle představ.

Nezapomeňte také na to, že lidé mohou mít více důvodů, proč děti nemají, a ne všechny jsou dobrovolné. Dostat dětské oblečení by pro ně mohlo být velmi zraňující.

Vlastnoručně vyrobené věci, které byste si do vitrínky nedali

Začali jste chodit na keramiku a nenapadlo vás nic lepšího, než všechny příbuzné obdarovat nově vyrobenými hrnečky a dózičkami? Pokud výtvory vypadají, že je spíš než dospělý člověk tvořilo tříleté batole, asi bude lepší, když si své umění necháte pro sebe. Alespoň do doby, než svůj um trochu vypilujete.

Váha, knihy o hubnutí

Váhy, zdravé kuchařky, či dokonce poukaz na kliniku plastické chirurgie, to vše předává jasný vzkaz: Měl/a by ses změnit. Lidem, kteří jsou nespokojení se svojí hmotností, dělá dost starostí vlastní psychika i negativní poznámky okolí. Připomínky od vlastní rodiny či blízkých opravdu nepotřebují. Natož na Vánoce!

Opět platí, že pokud po něčem takovém dotyčný vyloženě prahne, lze to považovat za dobrý dárek.

Prošlé jídlo

Bonboniéra, kterou nikdo nejí, a lidé si ji předávají od jednoho k druhému, dokud není prošlá a uvnitř úplně šedivá? Sušené ovoce ještě z minulých Vánoc, také sušenky a čokoládičky s uplynulým datem spotřeby, to je prostě trapas. A někdy také hazard se zdravím.

Vyrážíte se seznamem na vánoční nákupy na poslední chvíli? Nebo už máte dokonce zabaleno? Ještě není pozdě se zamyslet a zkusit případně zachránit, co se dá... Přejeme vám krásné Vánoce. 

Související…

Lidé často na Vánoce utrácejí za své mazlíčky více než na sebe
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek