Lékaři už dlouho varují před užíváním antibiotik v těhotenství, které může vést k předčasnému porodu či nízké porodní váze novorozence. Jenže nová studie objevila další hrozbu. Pokud se ženy v požehnaném stavu těchto prášků nevzdají, vystavují se až dvojnásobnému riziku potratu. 

Výzkumní pracovníci z univerzity v kanadském Montrealu se po dobu téměř 10 let zaměřili na údaje z přibližně 9 tisíc případů, které byly diagnostikovány jako spontánní potraty s gestačním věkem plodu 14 týdnů. Konkrétně srovnávaly 8 702 potratů s 87 tisíci bezproblémových těhotenství. Výsledkem bylo zjištění, že 16,2 % žen, které v prvních třech měsících těhotenství potratily, užívalo antibiotika, ale 12 % z nich problémy nemělo.

Nejnebezpečnější antibiotikum je chinolon, který zvyšuje riziko potratu až o 172 procent!

Pozor na tato antibiotika!

V počátcích těhotenství bylo účinkům antibiotik vystaveno celkem 1 428 žen ve věkovém rozmezí 15 až 45 let. Zatímco mnoho typů antibiotik se ukázalo jako bezpečných, jiných by se nastávající maminky měly vyvarovat. Se zvýšeným rizikem potratu v počátečním těhotenství jsou konkrétně spojovány makrolidy, chinolony, tetracykliny, sulfonamidy a metronidazol. Ženy, které užívaly azitromicin, byly vystaveny o 65 % vyššímu riziku potratu a u těch, které užívaly klarithromycin, se toto riziko zvýšilo na 135 %. Metronidazol je spojen se sedmdesátiprocentním nárůstem rizika, sulfonamidy s více než stoprocentním. O další čtvrtinu jsou nebezpečnější tetracykliny, u kterých se riziko zvyšuje na 159 %. Jako nejnebezpečnější se ukazují chinolony, s kterými se riziko potratu zvyšuje na 172 %! Tato antibiotika by tedy v léčbě těhotných žena neměla co dělat.

Ne všechny prášky přináší rizika

Makrolidová antibiotika a tetracykliny přitom v ČR patří mezi velmi často užívaná léčiva. Sulfonamidy se používají k infekcím močových cest, metronidazol zase najdete v mnohých vaginálních tabletách. Je pravda, že v příbalových letácích některých antibiotik stojí varování, že by je neměly užívat těhotné ženy, v jiných je toto varování omezeno jen na vysoké dávky. Naopak bylo zjištěno, že antibiotika jako erythromycin a nitrofurantoin, která se často používají k léčbě infekcí močových cest, se zvýšeným rizikem spojena nebyla. Vědci také zjistili, že ženy, které potratily, byly většinou starší, bez partnera a sužovalo je více zdravotních problémů a infekcí, jež byly v analýzách také zohledněny.  

Lékaři se teď dohadují, co je větší hrozbou. Neléčená infekce nebo antibiotika?

Antibiotika nebo neléčená infekce?

„Přestože jiné studie prokázaly, že užívání antibiotik k léčbě infekcí souvisí se sníženým rizikem nedonošených dětí a nízkou porodní hmotností, naše vyšetřování ukazuje, že určité typy antibiotik riziko spontánního potratu skutečně zvyšují,“ varuje Anick Bérard z montrealské univerzity. Tato spojitost odborníkům přitom přidělává vrásky na čele, protože infekce jsou v časných stádiích těhotenství více než obvyklé a těhotné ženy léčbu potřebují. Lékaři se proto přou, co je větší hrozbou. Zdali antibiotika nebo neléčená infekce. Před panikou varuje Dr. Andrew Thompson z britské Královské akademie porodníků a gynekologů, podle kterého je třeba provést další studii, zda za potraty skutečně mohou antibiotika nebo infekce.     

Čtěte také: 

Potrat. Násilná smrt nebo obrana před neštěstím?

Na tahle antibiotika nepotřebujete recept, najdete je totiž doma

Kolorektální syndrom a antibiotika. Studie potvrdila, že existuje spojitost! 

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail