Poslední dobou si deodoranty z drogerií získávají publicitu spíš svými negativními dopady na zdraví než svěžestí a prospěšností slibovanými v reklamách. Existují dvě možnosti, jak se ochránit před potem. Sáhnout po alternativě v bio podobě, za kterou však můžete zaplatit trojnásobek obvyklé ceny, anebo do svých zásob v kuchyni. 

Vyzkoušejte naše tři recepty. Nejsou drahé na čas ani suroviny a obavy o škodlivosti parabenů a aluminiových solí v souvislosti s výskytem rakoviny prsu odpadají úplně. Navíc mají antiperspirační účinky, tedy netlumí produkci potu, ale případný zápach, který mají na svědomí rozkládající se bakterie. 

Hledejte v kredenci 

Jeden z překvapivě jednoduchých způsobů, jak nahradit deodorant z drogerie, je obyčejný citrón. „Citróny si nejen poradí s již vzniklým zápachem, ale jsou schopné i zlikvidovat bakterie, které ho způsobují“, říká doktor Mehmed Oz, lékař a profesor na Kolumbijské universitě, který je i mediálním  populizátorem zdravého životního stylu. Jednoduše rozkrojte citrón na dvě půlky a podpaží jím potřete.

Doma vyrobené deodoranty vás vyjdou na desetinu ceny.

Pokud si chcete vyrobit deodorant do zásoby, připravte si sterilizovanou skleničku nebo kelímek, 2 polévkové lžíce kokosového oleje, 1 lžíci sody na pečení a 1 lžíci škrobu. Všechny ingredience v nádobce dobře promíchejte.  Pro dokonalé spojení všech tří ingrediencí můžete přidat trochu vody. Směs dejte zchladit na pár minut do ledničky a můžete aplikovat. Dále skladujte na chladnějším místě.

Účinný přípravek proti pocení získáte také smícháním 2 polévkových lžic kokosového oleje,  2 lžic bambuckého másla, 1 lžičky včelího vosku a několika kapek esenciálního oleje. Vše společně rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte 1 lžičku sody a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Tekutou směsí naplňte připravenou tubu a nechte ztuhnout.

Proč jsou deodoranty tak špatné?

Téma škodlivosti parabenů a aluminiových solí se diskutuje v souvislosti s výskytem rakoviny prsu. Obsažený hliník poškozuje nervový systém a negativní dopady má i na kondici a zdraví ledvin. 

Deodoranty mohou souviset s rakovinou prsu. Zablokované potní žlázy nemohou přirozeně vylučovat například toxiny.

Ukazuje se také, že pravidelné používání silných antiperspirantů může vést k úplně opačnému efektu, než který očekáváme. Tým odborníků z ghentské university v Belgii vedený mikrobiologem Chrisem Callewaertve ve své studii zjistil, že používání antiperspirantů jednoznačně vede k rozmnožování  agresivních actinobakterií, které na žebříčku tvorby zápachu vedou.

 

foto: Shutterstock