Polenta je rozšířená především v jižní Evropě. V Čechách moc velkou tradici nemá, ale dovede dobře obohatit jídelníček – a to jak příloha k masu, tak třeba jako základ různých slaných koláčů a nákypů.

Polenta - neboli kukuřičná kaše, je ideální pro lidi, co nesnáší lepek. Je bohatá na vlákninu a podporuje činnost trávicí soustavy. 

Polenta je vlastně kukuřičná mouka. Po vychladnutí krásně ztuhne.

Na menší dortovou formu budete potřebovat:

1 hrnek instantní polenty
4 rajčata
1 cibuli
menší cuketu
200 g bílého tofu
sůl
kmín
1 lžíci dijonské hořčice
4 stroužky česneku

Postup:

Polentu uvaříme podle návodu na obale, vzniklou kaši vlijeme do dortové formy a necháme ztuhnout. Na pánvičce osmažíme cibuli, přidáme pokrájená rajčata, česnek, sůl a dusíme, dokud rajčata nevytvoří omáčku, kterou pomažeme vychladlý korpus. Na krém povaříme tofu asi 3 minuty ve vroucí vodě. Na pánvičce osmažíme cibuli s cuketou, osolíme, okmínujeme, a když cuketa změkne, rozmixujeme jí s tofu a lžící hořčice do hladkého krému. Krém navrstvíme na korpus s rajčatovou omáčkou a necháme dobře zatuhnout. Podáváme chlazené.

 

 

foto: Shutterstock