Během prázdnin se v létě rozvoní houby, a tak je nejlepší čas nastudovat nějaké houbové recepty. Houbové rizoto je nestárnoucí klasika. Při jeho přípravě nezapomeňte na jedno – navařit i do zásoby, protože si každý bude chtít přidat.

Italské rizoto se neobejde bez dobrého suchého vína. Dodá rýži příjemnou nakyslost a správný italský říz. V kombinaci s českýmio houbami vznikne souhra chutí, které nejde odolat.

Co je potřeba:

160 g másla

6 lžic olivového oleje

1 cibule

350 g rýže arborio

2 dcl suchého bílého vína

100 g sušených hříbků

Zeleninový vývar podle potřeby

Snítka tymiánu

Mořská sůl

Špetka pepře a mletého kmínu

Lžíce vysokotučné smetany na zjemnění

Jak na to?

V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo s olivovým olejem a osmažíme na něm najemno nasekanou cibulku. Přidáme předem namočené sušené houby, propláchnutou rýži, snítku tymiánu, osolíme a dobře promícháme.

Podlijeme vínem, necháme ho vypařit a pak postupně podléváme zeleninovým vývarem – jakmile se vývar vstřebá, přilijeme další. Mícháme, dokud nebude rýže uvařená al dente a rizoto nebude mít krémovou konzistenci. Vyjmeme tymián a okořeníme pepřem a kmínem. Na závěr zjemníme lžící smetany.

foto: Shutterstock