Avokádová pomazánka se hodí na všechna posezení s přáteli. Má lehce pikantní chuť a příjemnou strukturu. Je to skvělá letní svačinka, ať už namazaná na opečenou bagetku, nebo podávaná s tortillovými chipsy.

Avokádo je plod rostliny, která se jmenuje hruškovec přelahodný. To samo už napovídá, že jeho dužina je opravdovou dobrotou. Navíc je plná kvalitních tuků. Obsahuje i bohaté spektrum minerálů – draslík, hořčík a vitaminy skupiny B.

Na dokonalé guacamole budete potřebovat:

3 dobře zralá avokáda 

8 cherry rajčátek

2 červené cibule

3 stroužky česneku

Sůl

Mletý bílý pepř

Limetkovou šťávu podle chuti

Špetku mletého římského kmínu

Dýňový olej na zjemnění

Lžičku černého sezamu

 

 

Postup:

Avokáda zbavíme pecky a kůry, dáme do mísy a pečlivě rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno pokrájenou cibulku, česnek, rajčata, okořeníme a lehce okyselíme limetkovou šťávou. Na závěr vmícháme černý sezam a podle potřeby dosolíme a zjemníme dýňovým olejem. Můžeme podávat s pečivem, čerstvou zeleninou nebo tortillovými chipsy.

Guacamole konzumujeme co nejčerstvější.

 

Čtěte také:

Jak se jedlo v 19. století? Za biopotraviny si nemuseli připlácet a zelenina byla součástí každého jídla

4 rostlinná mléka, která si hravě vyrobíte doma

Domácí mango nebo avokádo: Vypěstujete je i na balkoně!

 

foto: Shutterstock, Giphy