Proč není vhodné pít klasické energy drinky? Ačkoliv se po jejich vypití cítíme mnohem výkonněji, tak není doporučeno se k těmto alternativám uchylovat pravidelně, nebo je snad kombinovat s alkoholem. Čím je nahradit nám poradila nutriční specialistka z organizace Nutriadapt Ing. Monika Bartolomějová

Kromě povzbuzující vysoké koncentrace kofeinu obsahují cukry, popřípadě glukózovo-fruktózový sirup nebo umělá sladidla, barviva, aromata a dále konzervanty. Ve výsledku je těch látek chemického původu v barevné plechovce zastoupeno opravdu hodně. Pokud za den vypijete tři šálky kávy, k tomu do sebe kopnete dva energy drinky a nějakou tu skleničku kolových nápojů, tak přijmete kofeinu víc než dost. Nemluvě o tom, že povzbuzující nápoje nejsou zrovna levné.

Kofein je v přirozené formě obsažen také v čajích, kde je označován jako tein, a to ve vázané variantě. To znamená, že působí v organismu více harmonicky, jeho účinek je pozvolnější a přitom nám zařídí bystrou mysl mnohem déle, kdežto kofein v kávě účinkuje rychle a krátce.

Čím doplnit energii, když po ní organismus volá?

„Energy drinky mají ‚nakopnout‘ a dodat energii. V přírodě je mnoho zdrojů, které lze k účinku ‚nakopnutí‘ využít. Například guarana, yerba maté, zelený čaj nebo matcha. Z čaje matchy lze připravit chutný drink, pokud ho rozmixujete s hrstí listového špenátu, kiwi a pomerančem. Do těla kromě energie dodáte navíc velkou řadu prospěšných látek, které nemají následně tlumící účinek, jako tomu může být u běžných komerčních energy drinků,“ vysvětluje Bartolomějová.

Matcha je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Čerstvé čajové lístky se rozemelou na jemný prášek a výsledkem je pozoruhodně zelená barva s báječnou chutí a výjimečným aroma.

Paulínie nápojná

Domovem guarany je Jižní Amerika a již staří Indiáni na ni spoléhali jako na stimulant mysli, a dokonce s ní zaháněli hlad. Brazilci si z těchto plodů připravují zdravý energy drink. 100% prášek guarany smíchejte s mlékem, dle potřeby můžete osladit třtinovým cukrem nebo medem, doporučuje Bartolomějová. Oblíbená je také alternativa zalití vodou s přídavkem šťávy z limety nebo citrónu. Koupit si můžete přímo i její semena, která můžete v případě náhlé únavy rozkousat.

Co takhle si dát maté?

V Argentině, Uruguayi a Paraguayi tento nápoj, připravovaný tradičně v kalabase (nádoba z vydlabané tykve), doslova milují. Yerba maté je odvar z lístků cesmíny paraguayské. Jeho popíjením kromě porce energie získáte zdravější srdce, znormalizujete hladinu cholesterolu v krvi a díky antioxidantům získáte preventivní náskok před rakovinným bujením, říká nutriční specialistka. Pravidelné popíjení maté v ranních hodinách může pomoci s problémy se spánkem, navrací totiž harmonii cyklům mezi bděním a spánkem. Dává zelenou také látkové výměně.

Zažene žízeň, únavu i chuť na sladké: Zkuste čaj!

Podle návodu uvařte zelený, bílý nebo černý čaj. Na zvýraznění chuti můžete přihodit mátové lístky (báječně chutná ta původem z Maroka), přidat šťávu z limety. Zelený čaj chutná skvěle jak horký, tak i studený, popřípadě s ledem. Někdo si čaj neváhá „vytunit“ ovocnými nebo bylinnými sirupy či nakládanými kousky ovoce. Zmrzlina jako stimulant energie? Proč ne! Připravte si doma mražený krém ze zeleného prášku čaje matcha.

Tip: V rámci doplnění energie si zamilujete chia semínka nebo kakaové boby. Jistě se vám to poštěstí, jakmile ochutnáte chia puding.

Citronová tráva krásně provoní nejen každý nápoj, ale i místnost.

Voňavá a svěží citrónová tráva

Nudí vás pít jen čistou vodu? Ochuťte ji citrónovou trávou s kombinací plátků čerstvého ovoce. Popřípadě si můžete z voňatky citrónové uvařit odvar nebo ji přidat do zeleninových či ovocných salátů.

Potraviny, co vám dají energii

Monika Bartolomějová doporučuje přivítat ráno kaší z ovesných vloček (nikoli ale tou instantní), zalít ji mandlovým mlékem, osladit sirupem z agáve a vyladit malinami nebo kousky čerstvě pokrájeného manga. Oves bojuje s únavou, zlepšuje koncentraci, prospívá trávení a normalizuje hodnoty krevního cukru, říká odbornice.

Večerní chléb potřete pomazánkou z tvarohu a hojně posypte naklíčenou vojtěškou, fazolí mungo nebo řeřichou. Obsahují nespočet vitamínů, minerálů a enzymů, tudíž vaše zdraví i energie budou v těch nejlepších rukou.

Na svačinu se vyzbrojte banánem nebo hrstí ořechů. Nikoli ale těch pražených, solených a máčených v polevách. Za stimulant energie jsou pokládány mandle.

A nezapomínejte ani na levnou a zdravou čočku, která zahání únavu, obsahuje dostatek železa, zinku, esenciálních aminokyselin a zázračná je také při hubnutí. Z červené čočky si udělejte salát, z té hnědé polévku a zelenou připravte na francouzský způsob.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Nutriadapt