fbpx

Denní teplá sprcha je možná pěkná meditace, ale smývá z nás mikroby, které nás mají rádi

Zveřejněno: 19. 4. 2018

Doktorka Elaine Larsonová, specialistka na infekční choroby, považuje sprchování hlavně za záležitost estetiky. Lidé si podle ní myslí, že se sprchují kvůli hygieně, a aby byli čistí, ale z bakteriologického hlediska je to trochu jinak. Sprcha odstraní zápach po sportu, ale v boji proti nemocem je důležitější pravidelné mytí rukou. Častým sprchováním vysušená kůže může snáz propouštět mikroorganismy.  Ze zdravotního hlediska tedy stačí jedno nebo dvě sprchování týdně. Odumřelé buňky a maz jsou totiž odstraňovány třeba i při oblékání, i tak se tělo čistí.

Související…

Pití chlorované vody zvyšuje riziko rakoviny. Jak je na tom vaše voda?
Lucie Osmanská

Podle Centra pro genetický výzkum (Genetic Science Centre) při Utažské univerzitě časté sprchování ničí lidský mikrobiom – tedy soustavu bakterií, virů a dalších mikrobů, které obývají naše tělesné schránky. Už zaživa. 

Odumřelé buňky a maz jsou z těla odstraňovány i při oblékání, i tak se tělo čistí.

Tyto mikroby přitom k našemu zdraví potřebujeme a narušení jejich ekosystému naopak může vést k nemocem a snížení naší imunitní schopnosti. Lidé v Amazonii, kteří nemají silnou potřebu se umývat, prý na svém těle nosí mnohem bohatší komunitu mikrobů, včetně těch, které odolávaly antibiotikům, ač nikdy neměly šanci se s nimi dostat do kontaktu.

Nech se unášet proudem

Pokud chcete vědět, jaké je žít bez sprchy v urbánní společnosti, stačí si přečíst, co editor časopisu The Atlantic James Hamblin vyzkoušel na vlastní kůži v červnu před dvěma lety. Nejtěžší prý bylo přežít první dny. „Zpočátku jsem byl jaksi mastná zapáchající stvůra,“ vypráví. Ovšem po chvíli si na to tělo zvyklo. „Po čase se ekosystém dostal do rovnováhy a tělo smrdět přestalo. Jasně, že nevoníte jako růžová voda nebo Axe Body deodorant, ale ani nijak šíleně nesmrdíte, zkrátka voníte jako člověk,“ vysvětlil Hamblin. 

A když už se člověk sprchuje, rovnou se patří uvést, že britští studenti na The University of East Anglia před čtyřmi lety přišli s příhodnou kampaní – zatímco se člověk ráno sprchuje, měl by se přitom rovnou vymočit. Kampaň nazvali poeticky #GoWithTheFlow neboli Nech se nést proudem. Jasně, můžete si o tom myslet cokoliv, ale pod vanou a záchodem se stejně trubky sbíhají do jedné a ušetří se voda z jednoho spláchnutí záchodu. Studenti vypočítali, že když se všech 15 tisíc studentů vyčůrá během své ranní sprchy, ušetří tím vodu, která by naplnila 26 olympijských plaveckých bazénů.  

 

 

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...