Endodoncie. Cizí slovo, které toho samo o sobě asi nikomu moc neřekne. Jedno rychlé vyhledávání na internetu ale bude stačit k tomu, aby většině z nás začal běhat mráz po zádech a zježily se i chlupy v nose.

Kořenový  kanálek je prostor uvnitř zubu, vyplněný zubní dření, který vede od horní části ke kořeni. Je dlouhý až 31 mm, v každém zubu jich může být pět, nebo dokonce šest. Pokud je zubní dřeň poškozena, nejčastěji v důsledku neléčeného zubního kazu, pronikají bakterie do středu zubu a infikují nervy a cévy – vzniká tzv. pulpitida, zánět dřeně.

Zkušenost je nepřenosná

Jak taková pulpitida vypadá, není třeba popisovat tomu, kdo to zažil, a nemá smysl popisovat tomu, kdo (ještě) ne. Léčba závisí na stavu kořenového kanálku, ošetření zubních kanálků však zahrnuje vždy. Vynásobte si počet zubů výše uvedeným údajem o počtu kanálků u každého zubu, vezměte v úvahu délku ošetření jednoho kanálku (cenu kvalitního ošetření si v případě, že nemáte akutní potíže, raději zjišťujte pouze tehdy, máte-li po ruce sklenku vína nebo boxovací pytel) a vsadíme se, že si ty zuby začnete čistit důkladněji.

Den čištění zubních kanálků byl vyhlášen v roce 2005 s cílem zvýšit povědomí o zubní hygieně. „Na svědomí” ho má americký zubař Chris Krammer, který v USA platí za jednoho z nejzapálenějších zastánců kvalitní zubní prevence. 

Mimo to se ovšem „proslavil” také vystoupením na baseballovém hřišti Madison Mallards ve Wisconsinu, kde zubní prevenci propagoval originálním způsobem – rapovou písní. Pokusil se o to samé i v soutěži American Idol, kde sice neuspěl, ale to mu zřejmě vůbec nevadilo: pozornost získal a to bylo účelem.

Jak slavit?

Slavit může každý, kdo má rád své zubaře a rád pečuje o své zuby. Ale ani když nic z toho pro vás osobně neplatí, respektive váš zubař pro vás znamená asi tolik, co váš daňový poradce, kterého nemáte, máte rozhodně možnost zkontrolovat stav svého účtu a tady si orientačně spočítat, jak moc vykrvácíte, pokud péči o zuby budete zanedbávat. Co si vyberete?

Související…

Budou nám růst třetí zuby? Vědci zkoumají revoluční terapii na fretkách
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek