Vytápění je především v zimních měsících největším domácím výdajem. A domácnosti, které mají vytápění pod kontrolou, jsou oproti těm nespořivým schopny ušetřit tisíce korun ročně. Používají k tomu velmi snadné nástroje.

Termostat ke kotli zajistí, že nebudete zbytečně topit, když nejste doma. A postará se i to, abyste měli hezky teplo, když budete ráno vstávat a večer se vracet. Regulace vytápění není taková věda – zkuste to taky a už nebudete muset přemýšlet, jestli jste vypnuli topení, když jste odcházeli z domu.

Tip: Pokud doma máte starší model kotle, zkuste popřemýšlet o jeho výměně. Investice do nového kotle se vám vrátí rychle – kondenzační kotle jsou mnohem efektivnější než starší modely.

Šetřete vodou, kde se dá

Vodou se plýtvá nejvíce a nejčastěji. Denně vám doma protečou desítky litrů vody úplně zbytečně. Třeba při mytí nádobí v ruce, při sprchování, při splachování záchodu,… Zkuste toto plýtvání alespoň minimalizovat. Pořiďte si myčku nádobí – investice do ní se vám vrátí rychleji, než byste čekali. Splachujte polovičním množstvím vody. Nenechávejte puštěnou vodu, zatímco si čistíte zuby. Pokud máte u domu studnu, splachujte vodou ze studny. … určitě přijdete na spousty cest, jak pitnou vodou šetřit.

Netopte žárovkami!

Věděli jste, že klasické žárovky vydávají více tepla než světla? A že spotřebují až desetkrát víc energie než žárovky úsporné? Tak hezky projděte byt a všech požíračů energie se rychle zbavte. Vyměňte je za úsporné žárovky, které vám náklady sníží až o 80 %. LED žárovky nabízejí vynikající svítivost a jsou až desetkrát úspornější. Malá změna, kterou rychle pocítíte.

Jaké triky používáte vy?

Související…

Krb, krbová kamna, nebo krbová vložka?
Komerční článek

foto: Pexels, zdroj: Topení levně