fbpx

Promíchejte osvěžení se zážitky s pivním mixem 2 fotografie
foto: Jakub Zeman

Rostoucí oblibu ovocných příchutí piva lze vysvětlit několika faktory. V první řadě jde o inovaci receptur, které jsou dnes mnohem jemnější, vyváženější a kreativnější. Neméně podstatné jsou celospolečenské trendy, které přináší generace Z

Zveřejněno: 8. 6. 2021

Pivní mixy nejsou žádnou novinkou. Mají zajímavou historii a jejich popularita neustále roste. Na českém trhu se ovocné pivní mixy usadily před deseti lety a okamžitě způsobily velký boom. Rostoucí poptávka po inovativních příchutích piva přináší tomuto segmentu spoustu zajímavých impulzů, a to zejména ze strany generace Z, která tíhne k netradičním chuťovým zážitkům a nyní i k nealko variantám těchto osvěžujících nápojů. U zrodu této kategorie u nás stála značka Cool, která po celou dekádu patří mezi nejvyhledávanější v celé kategorii.

Oblíbený nápoj krále Midase

Většina lidí je přesvědčena, že pivní mix vznikl v Americe a za jeho vývojem stojí hipsterská kultura. První důkaz o jeho existenci byl ale objeven v hrobce krále Midase. Jeho historie sahá až do roku 750 př. n. l. V daném období se pivo míchalo téměř se vším. Mezi nejoblíbenější ingredience patřily med, rozmarýn, hrozny, myrta, drcený mák nebo žula.

Lidé v posledních letech se zvýšeným zájmem sledují, co konzumují, a zda produkty neobsahují například konzervanty, umělá barviva či přidaný cukr.

V 17. století se koktejly z piva začaly objevovat v Americe, kde se do hromadné výroby pustilo pivo s rozmanitými příchutěmi. Mezi nejznámější pivní mixy patřil „Rattle-Skull“, což je směs tmavého piva, rumu, limetkové šťávy a muškátového oříšku, nebo „Flip“. Ten se vyráběl z teplého piva, melasy, rumu a vajec. Pivní mixy byly v té době oblíbené zejména u námořníků. K dalšímu výraznému zlomu došlo v roce 1930, kdy se v Belgii začalo vařit moderní ovocné pivo.

Od pivní klasiky k nealko mixu

Globální průzkum společnosti Nielsen uvádí, že zájem milovníků tradičního piva o pití pivních mixů je o 39 % vyšší než před několika lety. Rostoucí oblibu ovocných příchutí piva lze vysvětlit několika faktory. V první řadě jde o inovaci receptur, které jsou dnes mnohem jemnější, vyváženější a kreativnější. Neméně podstatné jsou celospolečenské trendy, které přináší generace Z.

Mladí lidé místo klasického piva upřednostňují pohodlnější, snadno dostupné a praktické alternativy, nabízející chuťové zážitky v podobě originálních příchutí. Není proto náhoda, že se trh s pivem výrazně změnil. Lidé v posledních letech se zvýšeným zájmem sledují, co konzumují, a zda produkty neobsahují například konzervanty, umělá barviva či přidaný cukr. Více a více konzumentů také sleduje informace o energetické hodnotě nápojů. I proto se lidé stále častěji přiklánějí k nealkoholickým variantám svých oblíbených beermixů, které v sobě spojují typickou hořkost piva s ovocnou složkou.

Léto bez limitů

Přivítejte léto s pivními mixy COOL, které letos slaví své desáté výročí! Příjemně zchladí, zabaví a osvěží, kdykoli chcete. Vždy skvěle chutnají. Neobsahují žádné konzervanty ani umělá barviva. 

Náš tip
Pivní mix COOL Rybíz a limetka s obsahem alkoholu 0,0 % obj.

cool plech

Lehká, výrazná a vyvážená kombinace černého a červeného rybízu se šťávou z limetky představuje zcela nový chuťový zážitek. Je výborným společníkem pro sport, zábavu i relaxaci a obsahuje pouze 18 kcal na 100 ml. Nejlépe chutná dobře chlazený, ve společnosti přátel.    

PÍT COOL JE ŽÍT COOL!

Související…

Na trh vstupují novinky od Velkopopovického Kozla: Mistrův Pšeničný a Mistrův Tmavý
Komerční článek

foto: COOL a Jakub Zeman, zdroj: COOL

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...