fbpx

Kůže nezapomíná. Slunce stojí nejen za vznikem většiny vrásek, ale může nenávratně poškodit naši DNA 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Atraktivní opálení, které však může přinést trvalé následky. Pravidelné vystavování pokožky silnému slunečnímu záření vám může způsobit komplikace do konce života. Výskyt rakoviny kůže neustále stoupá, jen v Česku se ročně jedná o 33 tisíc případů. Jaká rizika vám hrozí při dlouhodobém pobytu na slunci a proč je třeba se pravidelně a kvalitně chránit?

Zveřejněno: 28. 3. 2024

Slunce je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Přestože si jeho působení spojujeme s řadou benefitů, které nám přináší – příkladem může být přirozená forma vitamínu D či pozitivní vliv na lidskou psychiku – jeho dlouhodobé účinky jsou škodlivé a pro naši kůži nebezpečné. Sluneční světlo produkuje ultrafialové záření. Tento na první pohled neškodný jev má na naši kůži radikální dopad. Je potřeba se před ním neustále chránit, a přestože se může zdát, že prevence je zbytečná, v budoucnu se vám vaše obezřetnost nevyčíslitelně vrátí.

Za 90 % známek stárnutí kůže je odpovědné UV záření

Kůže je největším orgánem lidského těla. Představuje štít, který nás chrání před vnějšími vlivy, tedy i před škodlivostí ultrafialového záření. Pokožka dokáže bezpečně pohltit až 70 % rizikového záření bez dodatečné pomoci. Jakmile je ale tělo vystaveno silnému slunečnímu svitu, začne kůže produkovat ochranný pigment zvaný melanin, který způsobuje zabarvení pokožky. Opálení je tedy pouze obranou reakcí našich buněk, aby nedošlo k fotopoškození kůže.

Pokud se však pravidelně vystavujete dlouhodobému slunečnímu záření, produkce pigmentu se snižuje a riziko nebezpečí se zvyšuje. „Pokud dojde k proniknutí radiace do pokožky, hrozí poškození samotné DNA. Tělo je schopno se do jisté míry s následky škod způsobených UV zářením vypořádat samo a zasažené buňky nahrazuje novými. Tento proces replikace však není nekonečný a v určitou chvíli se obnova může přerušit. Pokožka ztratí důležitý kolagen a přirozenou elasticitu, což povede k předčasnému stárnutí kůže,“ upozorňuje Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom, která se podílela na vzniku genetického testu Chromozoom Beauty. Ten dokáže zjistit nejen predispozice k běžným kožním onemocněním jako vitiligo nebo růžovka, ale dokáže odhalit také sklon k hyperpigmentaci, tvorbě vrásek, citlivosti kůže na slunce nebo stárnutí kůže vlivem slunečního záření.

Opakované spálení pokožky několikanásobně zvyšuje riziko rakoviny

Daleko závažnější problém však mohou představovat poškozené buňky, které nejsou schopny se samy zcela zničit a předejít tak potenciálnímu nebezpečí, které pro tělo jejich narušení může představovat. Místo zániku se začnou nekontrolovatelně dělit, což vede k tvorbě zhoubných nádorů, tedy rakoviny. Popálená kůže způsobená celodenním pobytem na sluníčku vám tedy mimo probdělé noci a pigmentové skvrny může zkrátit život o řadu let.

product chromozoom beauty.png 1256x896 subsampling 2

Odezva organismu na sluneční záření je velmi individuální. Velkou roli zde hraje genetická výbava každého z nás. Člověk, který má velmi světlou a citlivou kůži, častokrát snáší pobyt na slunci daleko hůř než jedinec s nadbytkem pigmentové ochrany. „Nejen citlivost kůže na slunce, ale i predispozice k  vzniku vrásek, celulitidě, suché kůži a výživě pokožky je dána geneticky. Barva lidské kůže a její reakce na sluneční záření jsou totiž do značné míry určeny typem a množstvím pigmentu melaninu, který kůže produkuje. Melanin totiž funguje jako přirozený ochranný faktor proti škodlivým účinkům UV záření. Existují dva hlavní typy melaninu: eumelanin a feomelanin. Genetické testy mohou odhalit informace o tom, jaký typ melaninu má vaše tělo predispozice primárně produkovat a tím poskytnout představu o vaší přirozené úrovni ochrany proti UV záření,“ dodává Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom. 

Před sluncem chraňte hlavně děti

Schopnost produkce pigmentu melaninu, jinými slovy ochranného mechanismu před UV zářením, nelze tedy obecně určit. Z tohoto důvodu by se děti do tří let neměly opalovat. Jejich citlivá pokožka stále není dostatečně vyvinutá, aby mohla čelit dlouhodobému slunečnímu působení. Novorozenci do jednoho roku života by se dokonce přímému slunci neměli vystavovat vůbec! U dětí je potřeba být opravdu důsledný, současná neopatrnost pro ně může v budoucnu znamenat komplikace a velké problémy.

Nežádoucích následků lhostejného přístupu k pobytu na slunci  existuje celá řada. Od úžehu, který se projevuje nevolností, dezorientací, horečkou a bolestí hlavy, přes předčasné stárnutí pleti v podobě vrásek, suché kůže či pigmentových skvrn až po závažná onemocnění kůže. Kůže je orgánem, který má velmi dobrou paměť a nezapomíná ani na prohřešky, které se staly v raném věku života. Je tedy potřeba předcházet poraněním a dodržovat doporučená preventivní opatření.

Na opalovací krém nezapomínejte v žádném ročním období

Stejně, jako je tvorba ochranného melaninu individuální, i způsob prevence může být pro každého jiný. Je potřeba znát své tělo a vědět, jak jeho správnou funkci efektivně podpořit, a naopak čím jej zbytečně nezatěžovat. Existují však všeobecné poučky a rady, kterými když se budete řídit, určitě neuděláte krok vedle.

Nejdůležitějším obecně platným pravidlem je používání SPF krému po celý rok. Slunce svítí nejen v létě, ale i během ostatních ročních období. Mylně si myslíme, že opalovací krém je sezónní záležitostí, která se týká pouze letních pobytů na slunci. SPF 30 je ovšem důležité užívat na obličej po celý rok, v létě pak nezapomínejte na ochranný faktor 50, který aplikujte na všechna místa, jež jsou vystavená pravidelnému záření. V chladnějším období se jedná především obličej a dekolt, s příchodem teplých slunečných měsíců je však třeba myslet i na paže a dolní končetiny.

V rámci vnější ochrany je také dobré mít vždy po ruce pokrývku hlavy a sluneční brýle, které nejsou pouze elegantním módním doplňkem, ale především představují ochranu zraku před externími vlivy. UV záření totiž může vést také k rozvoji očních onemocnění, jako je věkem podmíněná makulární degenerace. Ta může mít za následek rozostření centrálního vidění. Lékaři varují, že právě UV záření může poškodit makulu, což je centrální část sítnice, která je zodpovědná za ostré a detailní vidění.

Velmi opomíjeným faktorem, na kterém však schopnost těla chránit se před nebezpečím stojí, je správné vnitřní nastavení. Pokud totiž budete mít jakkoliv narušenou rovnováhu vašeho organismu, vnější ochrana vás nikterak nespasí. Dbejte tedy na hodnotnou a pestrou stravu bez zpracovaných surovin a nebojte se do jídelníčku zařadit i certifikované a především kvalitní doplňky stravy, jako jsou například vitamín D3 v doprovodu K2 nebo vitamín C či magnesium, které podpoří vaši imunitu a správnou funkci těla.

Související…

Testy funkční medicíny odhalí, kolik máte stresu i jestli vám v budoucnu hrozí rakovina, říká lékařka
Jana Velíšková

foto: Shutterstock, Chromozoom, zdroj: Chromozoom

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...