fbpx

Chronické bolesti zad, kožní problémy i nepříjemné alergie. To vše nám může způsobit nevhodně zvolená postel, matrace či nekvalitní lůžkoviny.

Zveřejněno: 26. 3. 2024

Spánkem strávíme přibližně jednu třetinu života, a má tak zásadní vliv na naše fyzické i mentální zdraví, produktivitu a celkovou radost ze života. A to je pádný důvod pro to, abychom se zamysleli nad tím, na čem a v čem spíme. 

Vše začíná u postele!

Královnou ložnice je bezesporu postel, která by měla být hlavně dostatečně prostorná a dlouhá. Věřte totiž, že není nic horšího, než když vám z postele čouhají nohy. Proto vyberte takovou postel, která bude minimálně o 20 centimetrů delší, než je vaše výška. Pokud jde o šířku, pro jednolůžko se za ideální rozměr považuje 90 centimetrů. U manželských postelí je to pak 180 centimetrů, což zajistí dostatečný prostor a pohodlí obou nocležníků. Čím je člověk starší, tím více ocení postel s vyšší matrací, ze které se lépe vstává.

Co se týče materiálů, ověřenou klasikou je lůžko z tvrdého masivního dřeva, jako je například dub, buk, případně olše. Levnější alternativou je také kov, který do ložnice vnese závan industriálního stylu. Pokud trpíte alergiemi na prach a roztoče, vyhněte se čalouněné posteli. Ta je totiž pro alergeny doslova rájem. V případě, že máte velkou ložnici a nepotřebujete úložné prostory, pořiďte si lůžko na nožičkách, aby mohl pod roštem s matrací správně cirkulovat vzduch.

Matraci po deseti letech vyměňte

Neméně důležitou součástí lůžka je matrace. Abyste vybrali takovou, která bude nejlépe odpovídat vašim potřebám, nejprve si položte jednoduchou otázku: měkká, nebo tvrdá? Měkké matrace jsou oblíbené pro svou schopnost poskytnout úlevu tlakovým bodům, což je obzvláště přínosné pro ty, kteří spí na boku nebo mají nižší tělesnou hmotnost. Na druhé straně, tvrdé matrace drží lépe správnou polohu páteře a rovnoměrně rozkládají hmotnost člověka po celé posteli. To může být zvláště přínosné pro osoby trpící bolestmi zad, neboť pevná podpora může přispět k udržení páteře během spánku v neutrální pozici. Tvrdé matrace jsou také vhodnou volbou pro ty, kteří rádi spí na zádech nebo na břiše.

m prosivana prikryvka polstar souprava 140 x 200 cm 70 x 90 cm mk luzkoviny .jpg

Abyste tu vaši udrželi v perfektním stavu a prodloužili její životnost, nepodceňujte správnou péči. Používejte chránič matrace, který můžete pravidelně prát. Nejenže jeho použitím zabráníte vlhnutí a případným skvrnám na matraci, ale zároveň ji chráníte před roztoči a alergeny. Odborníci také doporučují matraci alespoň jednou za půl roku otáčet, čímž se sníží její opotřebení. Zapomenout bychom neměli ani na pravidelné vysávání a čištění alespoň jednou za dvanáct měsíců. Čím jsou matrace starší, tím více se stávají semeništěm prachů, roztočů a alergenů, což může být spouštěčem alergických reakcí. Jejich stáří by tak nemělo překročit 10 let.

Ke kvalitní matraci patří i vhodný rošt. Vybírat můžete z pevných, polohovatelných, lamelových či pružinových. Mezi ty nejrozšířenější patří lamelové, které jsou oblíbené díky své flexibilitě a schopnosti přizpůsobit se váze těla. Lamely jsou obvykle vyrobené ze dřeva, díky čemuž jsou prodyšné a přispívají k lepší cirkulaci vzduchu pod matrací.

Materiál na prvním místě

Budíte se občas ráno rozlámaní jako po celodenní túře? Možná to není kvůli divokým snům. Viníkem může být nevhodně zvolený polštář. Troufáme si tvrdit, že správná volba polštáře je stejně důležitá jako výběr matrace.

bavlnene povleceni renforce molly mk luzkoviny od 649kc

A v tomto případě bychom kromě velikosti a tloušťky, kterou si v mnoha případech můžeme sami regulovat množstvím náplně, měli pozornost věnovat hlavně materiálu. Stále větší oblibě se těší paměťová pěna. A není se čemu divit – dokonale se přizpůsobí tvaru hlavy a krční páteře, a proto je ideální pro osoby s bolestmi zad. Peří, klasika našich babiček, nádherně zahřeje, odvádí vlhkost a vydrží roky, není však vhodné pro alergiky. Ti by se měli poohlédnout po polštářích a dekách ze syntetických materiálů, například z dutých vláken. Jsou hypoalergenní, snadno se udržují a přívětivá je i jejich cena.

A nyní třešnička na dortu každé ložnice – povlečení, které dokáže i z obyčejného interiéru vytvořit útulné, moderní či relaxační místo. Záleží jen na vás. Kromě designu a barev bychom neměli podcenit ani výběr látky. Bavlna je ideální volbou pro ty, kteří hledají komfort a praktičnost. Je prodyšná, absorbuje vlhkost a je příjemná na dotek. Současným hitem je renforcé neboli bavlna zesílená a zušlechtěná mercerací. Díky tomuto procesu získáme mimořádně jemný, a přesto odolný materiál, který se nemačká.  

Hodiny u žehlicího prkna vám ušetří i krep nebo mušelín. Ty jsou příjemně hebké a vzdušné. A navíc se každým praním ještě více změkčují. Náročné zákazníky určitě nezklame Mako jersey. Jedná se o egyptskou bavlnu – ani ta se nemačká, navíc dokonale splývá a úžasně absorbuje vlhkost. Je to tedy ideální materiál na horké letní dny. Pokud je vám naopak stále zima, povlečte své deky a polštáře do mikroplyšového a flanelového povlečení vyrobeného z vlněných vláken, díky čemuž máte zaručenou měkkou a hřejivou texturu. A také jistotu, že studeným nohám je konec.

„Kvalitní lůžkoviny jsou základem pro zdravý a plnohodnotný spánek. Ložní prádlo je tím prvním a vlastně i posledním, co při svém odpočinku nejintenzivněji vnímáme. A proto bychom měli dbát na jeho kvalitu, správný výběr materiálu, ale i následnou péči,“ radí Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny.

Povlečení bychom tak měli prát jednou za dva týdny. Minimalizujeme tím riziko bakterií, plísní a roztočů. Při nedostatečné péči se nečistoty a alergeny, jako jsou pot, kožní buňky, prach i například zvířecí chlupy, mohou hromadit v lůžkovinách a způsobovat alergické reakce. A nedopřát nám tak blahodárný spánek jako na obláčku.

Související…

Spaní v ložnici s rodiči. Klidně až do deseti let, musí to ale vyhovovat všem
Tereza Theerová

 

 

foto: Shutterstock, MK Lůžkoviny, zdroj: MK Lůžkoviny

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...