fbpx

Automobilka Elona Muska má problémy v Německu. Rozjetou stavbu závodu na výrobu aut zastavili ekologičtí aktivisté, podobně dopadl i obrovský projekt na výrobu baterií. Na místě se navíc našly bomby z druhé světové války

Zveřejněno: 11. 12. 2020

Americká automobilka Tesla, asi nejznámější výrobce a průkopník elektromobility, musí vyklidit lesní pozemky poblíž německého hlavního města Berlína. Právě na nich vzniká obří evropský závod na výrobu automobilů a baterií, jenže zatím se dál stavět nebude. Ekologičtí aktivisté totiž namítají, že by fabrika ohrozila kolonie hadů a ještěrek. Soud ve Frankfurtu, který se kauzou zabývá, proto nařídil zastavit kácení lesů. Podobný soudní příkaz byl vydán před necelým rokem ohledně plánů Tesly na továrnu Gigafactory v Grünheide ve východním Braniborsku. Tehdejší rozhodnutí bylo reakcí na obavy ohledně divoké zvěře a vodních zdrojů.

profimedia 0574444582

Ekologům se sice povedlo rozestavěnou továrnu na chvíli zastavit, ale u Berlína už je dost uděláno


Společnost Tesla se k poslednímu rozhodnutí veřejně nevyjádřila. Odvolává se na to, že právní spor s německou ekologickou Unií pro ochranu přírody a biologické rozmanitosti (NABU) a Zelenou ligou stále probíhá a na konečné rozhodnutí se stále čeká. Skupiny ekologických aktivistů tvrdí, že odlesňování míst, kde by měla stát továrna Tesly, zničí úkryty chráněných hadů a ještěrek. Rovněž se obávají, že stavební práce budou tyto živočichy během zimní hibernace rušit.

Stavební práce se také zdržely poté, co bylo na místě objeveno sedm bomb z druhé světové války.

„Ani Tesla se nemůže a nesmí postavit nad zákon,“ uvedl ve svém prohlášení Heinz Herwig Mascher, předseda Zelené ligy v Braniborsku. Šéf Tesly Elon Musk s velkou slávou oznámil plány na továrnu v listopadu 2019 a uvedl, že ji má v úmyslu uvést do provozu 1. července 2021. Cílem je vyrábět 500 tisíc automobilů Tesla ročně.

Nejde to ani s Gigafactory

Musk tehdy rovněž uvedl, že společnost se kromě svého závodu na výrobu automobilů zaměřuje na vybudování největší továrny na baterie na světě, ta má stát v Grünheide a bude se stejně jako ostatní podobné projekty Tesly nazývat Gigafactory.

Začátkem roku 2020 Tesla bez ohledu na problémy v Německu předstihla Toyotu v souboji o první místo v žebříčku nejcennějších automobilek světa.

Jenže i tohle místo se stalo bodem sváru pro ekologické aktivisty a německé křesťanské i svobodné demokraty, kteří se obávají, že by tento projekt mohl poškodit atraktivitu země pro další podnikatele. Pro americkou automobilku jde o rizikový projekt, protože jí nebylo nikdy oficiálně uděleno povolení k výstavbě továrny. Tesle bylo totiž uděleno povolení německým ministerstvem životního prostředí zahájit přípravy staveniště „na vlastní riziko“. I přípravy Grünheide zahrnovaly úpravu asi 91 hektarů lesa a kácení tisíců stromů.

Povolení na zahájení stavby však závisí na schválení místními úřady, které ho musí konzultovat s ekologickými skupinami a místní komunitou. Stavební práce se také zdržely poté, co bylo na místě objeveno sedm bomb z druhé světové války.

Tesla v říjnu uspořádala debaty s místními obyvateli a ekologickými skupinami, které podaly více než 400 stížností a oznámení k úřadům. Po obavách z dopadu, který by mohla mít továrna na místní vodní zdroje, se firma dohodla na snížení spotřeby vody. Tesla má v současné době už dvě Gigafactory na výrobu baterií v USA a jednu v Šanghaji. Začátkem roku 2020 Tesla bez ohledu na problémy v Německu předstihla Toyotu v souboji o první místo v žebříčku nejcennějších automobilek světa.

Související…

Tesla přežila trapas z prezentace. Objednávek na Cybertruck je nejmíň půl milionu
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...