Zajímavý výzkum provedený na Univerzitě v Connecticutu potvrdil takzvaný dominový efekt u hubnutí. Efekt se v praxi projevuje tím, že když člověk pracuje na ztrátě přebytečných kil, s velkou pravděpodobností zhubne i jeho partner, který se o nic takového nesnaží. Najetím na zdravý životní styl tak můžeme pomoci nejen sami sobě, ale i druhým.

Šestiměsíční studie se zúčastnilo 130 párů. Jeden člen z každého páru se zavázal snížit svoji hmotnost a aktivně se účastnil speciálního programu, který zahrnoval jak změnu jídelníčku, tak cvičení. Druhý z dvojice se na hubnutí aktivně nepodílel a po sledované období ani neměl měnit nic ze svých návyků.

I "neaktivní" partner hubne stejně rychle

Po šesti měsících se ukázalo, že více než třetina dobrovolníků, kteří se neúčastnili programu, snížila svou původní hmotnost minimálně o 3 %, což je podle vědců hodnota, která má výrazný přínos pro lidské zdraví. Během průběžného vážení účastníků se navíc prokázalo, že i rychlost hubnutí je u partnerů propojena. Čím rychleji se dařilo hubnout jedinci v programu, tím rychleji ubýval na váze i jeho neaktivní partner.

„Když člověk mění své chování, mění tím i lidi kolem sebe,“ potvrzuje Amy Gorin, behaviorální psycholožka. „I našimi stravovacími a cvičebními návyky tak můžeme ovlivnit druhé, a to jak pozitivním, tak negativním způsobem,“ vysvětluje vědkyně, podle které tento dopad probíhá jak na vědomé, tak na nevědomé úrovni.

Pozitivní výsledky i pro lenochy

Vědci předpokládají, že dominový efekt ztráty hmotnosti funguje nejen mezi partnery, ale také mezi blízkými lidmi sdílejícími jednu domácnost. Pokud tuto skutečnost v další plánované studii potvrdí, chtějí, aby se stala základem revolučních změn v rámci hubnoucích programů a terapií.

Ty jsou většinou zaměřeny na jednotlivce, i když se ukazuje, že spolupráce celé rodiny je pro úspěch klíčová. Tímto způsobem by se navíc dalo pomoci také obézním jedincům, kteří změnu životního stylu z nejrůznějších důvodů odmítají. Zapojení pro ně blízkého člověka do programu by tak mohlo přinést pozitivní výsledky spojené s lepším zdravím i jim.

foto: Profimedia, zdroj: ScienceDaily