Dětská výživa je velkým tématem sama o sobě, protože právě v dětství se tvoří základy budoucí vitality, imunity, odolnosti a síly – a to nejen fyzické, ale i psychické. A jak víme, tak dobrý stav těla fyzického mnohdy souvisí i s rozpoložením psychickým. To je třeba zrovna případ stravování a svačiny, která do něj neodmyslitelně patří. Ačkoliv ta je, podle výsledků mnohých výzkumů, jak zmiňuje i společnost Nutrend, v dnešní době bohužel zanedbávána.

Svačina a vliv na psychiku

Pro příklad nemusíme chodit daleko, představme si sami sebe, když ráno spěcháme do práce, nestihneme se nasnídat, takže do sebe jenom nalijeme kávu (au, nepříjemně tím dráždíme žaludek a navíc zvyšujeme riziko cukrovky druhého typu) a cestu do zaměstnání si případně ještě zpříjemníme cigaretou (nebo elektronickým kouřítkem). Prázdný žaludek se co nevidět začne hlásit o slovo, jenže není čas, není materiál (co rychle hodit do úst), hladina energie, která byla po celé noci bez jídla už tak dost nízká, klesá ještě víc a naše nálada se dostává hluboko pod bod mrazu. Proč? Když máme hlad, necítíme se dobře. Necítíme se dobře, protože tělu schází energie na to, aby se dobře mohlo cítit. Máme špatnou náladu, protože hladina cukru v krvi je nízká na to, aby dodala mozku sílu pro odpovídající výkonnost.

Vztek kvůli hladu? Samozřejmě!

U dětí je to zrovna tak a je to pěkně vidět už od batolecího věku. Spoustě záchvatů vzteku a hysterie by se dalo poměrně jednoduše a pohodlně předejít tím, že dítě od malička budeme vést k pravidelnému stravování, to mimo jiné znamená k nevynechávání dopolední a odpolední svačiny. Protože na hlavní jídla, jako jsou snídaně, oběd a večeře, málokdo zapomene, ale svačina bývá často opomíjená. Přitom právě ona je důležitým pojítkem mezi hlavními jídly, kde má za úkol dodat tělu energii potřebnou pro vývin, růst a optimální fungování.

Když hladina cukru v krvi klesne, dostaví se hlad a neklid, a není-li energie bezprostředně poté doplněna, projevy nespokojenosti se stupňují. My dospělí už zpravidla zvládáme regulovat emoce (nebo se to alespoň předpokládá), ale ten malý človíček netuší, proč je mu najednou tak mizerně, a už vůbec neví, jak z toho průšvihu ven. Takže začne dělat to, co dělá, když se mu něco nelíbí – plakat. A když pomoc nepřichází, rozčiluje se, kope, vzteká, k hladu se přidá únava, která s nízkou hladinou cukru v krvi nedílně souvisí, a křik a brek je nevyhnutelný a neutišitelný. Přitom by často stačilo jediné – dopřát si zdravou a dobrou svačinku.

Děti zrcadlí i to, co nechceme

Jedním z nepříjemných aspektů rodičovství je nutnost podívat se do vlastního nitra a provést zde revizi. A ne jednou. Pravidelně. S každou opakující se situací. Protože děti jsou chytřejší, než si mnohdy myslíme. A spíše než toho, co jim říkáme a opakujeme, si všímají toho, co my sami děláme. Děti se učí nápodobou, to je pro ně snadné a naprosto přirozené. A pokud na svačinu zapomínají rodiče, dá se těžko očekávat, že dítě ji bude přijímat s nadšením. Takže, jak my rodiče neradi slýcháme, pokud chceme, aby děti svačily a aby svačily zdravě, musíme zase začít u sebe. Jinak to nepůjde.

Dobrá zpráva ale je, že když začneme společně, můžeme poměrně rychle vybudovat zdravé a dobré návyky, které dítě podrží po zbytek života, a možná dokonce zamezí některým z nesprávné stravy plynoucím budoucím možným důsledkům. A my si možná konečně vyřešíme problém s váhou, staženým žaludkem, žaludečními vředy… S tím vším, co jsme táhli před sebou, protože jsme se ve svačinách zanedbávali. Takže budou těžit všichni – naše děti a skrze ně i my. A to za to stojí, nebo ne?

Sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky a k tomu něco čerstvého

Potom je tu ale další věc. Jak by taková zdravá svačina vlastně měla vypadat? Vždycky je rozhodující myslet na složení. Každá svačinka by měla obsahovat sacharidy (ideálně komplexní, z nichž se energie uvolňuje po delší dobu), bílkoviny (potřebné pro růst a vývoj svalů, pro opravování tkání i pro boj s nemocemi) a zdravé tuky (nezbytné pro zdraví srdce a mozku).

Zapojte děti do přípravy – když se mohou podílet na tvorbě vlastní svačiny, významně stoupá pravděpodobnost, že ji potom nakonec opravdu snědí.

Nutrend uvádí jako příklad třeba celozrnný chléb s avokádem a sýrem či dušenou šunkou, hrst ořechů a čerstvé ovoce nebo jogurt s müsli bez přidaného cukru. Nezapomínejme ani na čerstvou složku a přidávejme ke každé svačince čerstvé ovoce a zeleninu pro obsah vlákniny, vitaminů a minerálů.

Svačina musí děti bavit

S dětmi a stravou to není vždy jednoduché, to asi potvrdí každý rodič. A tak je mnohdy těžké trefit se do chuti, do nálady a zajistit, aby tu svačinku skutečně snědly. Obzvláště v době, kdy je konkurence vysoká a existuje spousta míst, kam si ratolesti často a rády chodí kupovat.

Ve školských zařízeních je nabídka nezdravých a pro děti nevhodných potravin a nápojů regulována tzv. pamlskovou vyhláškou. Ta se vztahuje na školní bufety (kantýny) a na automaty na potraviny a nápoje ve školách a školských zařízeních s povinnou docházkou. Pamlsková vyhláška neurčuje konkrétní seznam potravin, ale stanovuje nutriční limity pro potraviny a nápoje, které jsou v těchto zařízeních prodávány.

Problém je, když rodiče svačinky nechystají, případně neřeší jejich složení, případně dají dětem peníze, aby si koupily, na co mají chuť. A jakmile dítě jednou umělou sladkou nebo slanou chuť ochutná, bude pro něj samozřejmě atraktivnější čokoládová tyčinka než celozrnný chléb se sýrem Cottage a ovocem nebo zeleninou, jak uvádí i Nutrend.

Co s tím? Přemýšlet a vycházet dětem vstříc. Snažit se, aby byla svačina zábavná. Nesní potomek nikdy jablíčko, které mu dáte do batohu? Zkuste ho nakrájet do krabičky. Má rádo sladké? Pečte doma zdravé buchty, kde nahradíte bílou mouku moukou celozrnnou, místo bílého cukru dáte třtinový, kokosový nebo třeba datlový sirup či osladíte jen ovocem. Hledejte zdravé alternativy bez přidaného cukru, bílý jogurt oslaďte třeba domácí marmeládou. Zapojte také děti do přípravy – Nutrend zmiňuje, že když se mohou podílet na tvorbě vlastní svačiny, významně stoupá pravděpodobnost, že ji potom nakonec opravdu snědí.

Proti baleným bagetám bojují i osvícené školy

A skvělé je, že na to nemusíte jako rodiče být sami. V některých školách už totiž vzniká iniciativa, jejímž cílem je omezit nezdravou stravu školáků, odradit je od zvyku kupovat zpracované svačinky nebo balené bagety ze supermarketů a ničit si tak od útlého věku zdraví. A bojují proti tomu tou nejlepší možnou cestou. Zdravé a chutné svačinky jim připravují sami. Povídat by o tom mohli třeba ve škole 1. ZŠ v Šumperku.

„Pro naše žáky připravujeme dopolední svačinky a v letošním školním roce jsme je rozšířili o každodenní výběr čerstvého ovoce či zeleniny v salátovém baru,“ přibližuje Ing. Andrea Reslerová, vedoucí školní jídelny 1. ZŠ Šumperk. „Ne nadarmo se říká, že se jí očima, a připravená zelenina či ovoce na děti v salátovém baru mohou působit jako taková barevná ´duha´,“ dodává s úsměvem.

Jíme i očima - to je zásada, na kterou myslí na 1.ZŠ Šumperk při přípravě čerstvé zeleniny pro děti. (foto: se svolením)

V jídelně 1. ZŠ Šumperk navíc připravují dopolední i odpolední svačiny i pro mateřské školy. „A jak jsou v MŠ děti zvyklé mít ke svačině čerstvé ovoce či zeleninu, tak je dobré v tomto pokračovat i na ZŠ,“ zdůrazňuje Ing. Reslerová a připomíná, že pro správné vstřebání svačiny je nutný i dostatečný časový prostor, k čemuž je ve škole určena právě delší „velká“ přestávka. A co dětem na 1. ZŠ Šumperk ke svačině chutná nejvíce?

Cereálie čekají na malé strávníky. (foto: se svolením)

„U našich žáků se těší velké oblibě podávané cereálie, ať už s mlékem, nebo bez něho, ty jsou u nás také nabízené jako doplňková část svačinek,“ odpovídá ing. Reslerová a doplňuje, že hlavní část svačiny tvoří bílé či celozrnné pečivo a zdravé pomazánky. „Potraviny, ze kterých připravujeme pokrmy, nám do jídelny dodávají i lokální dodavatelé,“ informuje na závěr.

Investice do zdraví se vyplatí vždycky

Jak je vidět, všechno jde, když se chce. Důležité je vědět, chápat a také jít příkladem. Povídejme si s dětmi o jídle, vysvětlujme jim, proč je důležité svačit. K lepšímu pochopení nejen pro menší děti, ale i pro větší a i pro mnohé rodiče může pomoci třeba skvělá kniha od Karoliny Fourové Moje první kniha o jídle. Zde jsou základy výživy přehledně, stručně, jasně a pochopitelně vysvětleny tak, aby je chápali prcci od dvou let. Publikace ale může být užitečná každému, kdo má o pochopení výživy opravdový zájem. Protože kde je vůle, je i cesta. Svačina dětí by se rozhodně neměla přehlížet, protože může ovlivnit jejich zvyky i zdraví na celý život. Je na nás, na rodičích, zda to ovlivnění bude pozitivní, nebo negativní.